Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ! Αυτή είναι η τελική ελληνική πρόταση!

Τρεις σελίδες, στις οποίες περιγράφονται οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα επόμενα χρόνια, τα μέτρα και η απόδοσή τους, και άλλες τρεις στις οποίες προτείνονται οι τρόποι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2016 χωρίς νέο δάνειο συνιστούν τη νέα ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς.

Στο πρώτο κομμάτι και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ προτείνονται... περισσότερα του ενός σενάρια για τις αλλαγές στον ΦΠΑ, αλλά χωρίς να αποσύρεται το σχέδιο για κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά.
Η ελληνική πλευρά επιμένει σε τρεις συντελεστές με τον χαμηλότερο στο 6% – 6,5%, τον μεσαίο στο 12% – 13% και τον υψηλό στο 23%. Στη μεσαία κατηγορία εντάσσονται τα περισσότερα τρόφιμα, η εστίαση, τα τιμολόγια ΔΕΚΟ και ο τουρισμός, ενώ όλα τα υπόλοιπα προϊόντα πάνε στο 23%.

Από το σχέδιο για τον ΦΠΑ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν έσοδα 360 εκατ. ευρώ φέτος και 1,36 δισ. ευρώ το 2016.

Επιπλέον, η κυβέρνηση λέει σταθερά «όχι» στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και προτείνει κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σταδιακή ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ένα νέο «αγκάθι» που έχει προκύψει είναι η αμφισβήτηση από την πλευρά των δανειστών των ελληνικών εκτιμήσεων για τα έσοδα που μπορεί να φέρει η ρύθμιση των 100 δόσεων. Η Αθήνα εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο μπορούν να συγκεντρωθούν από τη ρύθμιση 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειστές βλέπουν λιγότερα έσοδα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αν δεχτούν τις ελληνικές εκτιμήσεις οι δανειστές θα μπορούσαμε να απεμπλακούμε από την απαίτηση για κατάργηση του ΕΚΑΣ ή μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα η Αθήνα ανεβάζει τον πήχη του κατά 270 εκατ. ευρώ για το 2015, δηλαδή αντί για 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και κατά 450 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 1,5% στο 1,75%.

Στο δεύτερο κομμάτι της ελληνικής πρότασης και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση θέλει μια λύση με ενιαία προαπαιτούμενα και σταθερή χρηματοδότηση με ρύθμιση του χρέους που θα μας πάει έως και τον Μάρτιο του 2016, χωρίς νέο δάνειο με νέους όρους αλλά αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που ήδη υπάρχουν.

Ειδικότερα, η Αθήνα υποστηρίζει ότι το χρηματοδοτικό «κενό» του 2016 μπορεί να καλυφθεί με περίπου 29 δισ ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ, τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, τη μετακύλιση της πληρωμής τόκων, την καταβολή εκκρεμών δόσεων, την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Μιλώντας στο MEGA κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε ότι θα πρέπει τελικά η λύση να είναι πολιτική, καθώς, όπως είπε, μας χωρίζουν από τους δανειστές 500 εκατ. ευρώ.

crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: