Το έγκλημα εναντίον της Ελλάδας…
2) Χρεοκοπία ακούμε και χρεοκοπία δεν βλέπουμε...
Κύριε Στούπα καλημέρα,
Διαβάζω συχνά τη στήλη σας, συμφωνώ σε πολλά σημεία, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την επείγουσα αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων. Επειδή όμως τους τελευταίους μήνες ο λόγος σας περιέχει δραματικό τόνο, έχετε φτάσει στο σημείο να προβλέπετε την απόλυτη καταστροφή, θα επιθυμούσα εάν είναι δυνατόν, να μου πείτε την άποψή σας σχετικά με τα παρακάτω.
Οι προβλέψεις σας προ 2-3 μηνών, δηλαδή μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, μιλούσαν για την αναγκαιότητα στροφής της κυβέρνησης προς το ρεαλισμό. Σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί τότε η κατάσταση της οικονομίας θα έχει οδυνηρές συνέπειες.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέτει ως κόκκινη γραμμή τη σταδιακή περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και όχι την επί τόπου κατάργησή τους, είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική στροφή (Αναφέρω το συγκεκριμένο θέμα απλά ως παράδειγμα γιατί υπάρχουν, πάντα κατά την άποψή μου, και άλλες παράλογες κόκκινες γραμμές).
Η Ελληνική Κυβέρνηση, ανέβαλε την πληρωμή των δόσεων του Δ.Ν.Τ. για το τέλος Ιουνίου. Εάν αυτό γινόταν το 2012, πιστεύω ότι τα πάντα θα είχαν καταρρεύσει. Όμως στις μέρες μας, το μόνο που έχει συμβεί είναι κάποιες, ήπιας μορφής, δηλώσεις δυσαρέσκειας. Εν ολίγοις, δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα.
Οι δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων και Κυβερνητικών στελεχών αλλάζουν, όχι από τη μια μέρα στην άλλη αλλά από τη μια στιγμή στην άλλη.
Η πραγματική οικονομία μαύρα χάλια. Εργάζομαι σε καθαρά εξαγωγική εταιρεία, και νιώθω ότι ζω σε άλλο πλανήτη με όλα όσα ακούω να αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μου.
Και αρχικά ρωτώ τα εξής:
Οι τιμές των μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γιατί δεν καταρρέουν αλλά τηρούν στάση αναμονής; Μήπως η αγορά δεν προεξοφλεί κατάρρευση; 
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, ο χρόνος που απομένει, είναι μέχρι την ημερομηνία πληρωμής των δόσεων του Ιουνίου προς το Δ.Ν.Τ. Δηλαδή περίπου 20 μέρες. Δηλαδή, στην ουσία διακυβεύεται το μέλλον της γενιάς μου μέσα σε 20 μέρες.  Αν υπάρξει αθέτηση πληρωμής προς το Δ.Ν.Τ. ή προς το εσωτερικό (Μισθοί Δημοσίου ή Συντάξεις) οι αρνητικές εξελίξεις θα πάρουν τη μορφή χιονοστοιβάδας. Αλλά παρόλα αυτά νιώθω ότι η αγορά βρίσκεται σε αναμονή, με σχεδόν απόλυτη σιγουριά ότι στο τέλος θα έχουμε συμφωνία. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας;
Υπάρχει εκροή καταθέσεων. Αλλά δεν υπάρχει εκροή με τη μορφή πανικού. Μας βομβαρδίζουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης με προβλέψεις σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Οι (ανόητες κατά τη γνώμη μου) προβλέψεις αυτές βρίσκονται στο επίπεδο του 50-50. Εάν οι πιθανότητες συμφωνίας ή κατάρρευσης είναι 50-50 πιστεύετε ότι θα υπήρχε έστω και ένας άνθρωπος που θα άφηνε τα χρήματα του στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα;
Τον Ιούνιο του 2012 ο Γ.Δ. έφτασε να βρίσκεται κάτω των 500 μονάδων. Σήμερα βρίσκεται κολλημένος στην περιοχή των 800. Ήταν τότε τα δεδομένα χειρότερα από σήμερα;
Μήπως λοιπόν βρισκόμαστε θεατές σε ένα μεγάλο και...αληθοφανές... θέατρο του παραλόγου ή έστω θέατρο...σκιών;
Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας. 
Με εκτίμηση,
Χ.Ι.
Υ.Γ. Θα παρακαλούσα, σε περίπτωση δημοσιοποίησης της παραπάνω επιστολής να αναγράψετε μόνον τα αρχικά από το ονοματεπώνυμό μου.
Απάντηση: Η χώρα παραμένει όρθια κυρίως γιατί οι τράπεζες παραμένουν όρθιες και οι τράπεζες παραμένουν όρθιες γιατί η ΕΚΤ έχει αυξήσει τον ELA στα 80 δισ. ευρώ. 
Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΚΤ στην περίπτωση αυτή κατά την εκτίμησή μου έχει υπερβεί τα όρια συνετούς διαχείρισης του ελληνικού κινδύνου προς όφελος του ευρώ και 300 εκατ. πολιτών περίπου που συναλλάσσονται και αποταμιεύουν με αυτό. 
Ίσως ο κ. Ντράγκι και η πλειοψηφία του ΔΣ να ξέρουν κάτι περισσότερο.  Ίσως πάλι να εκτιμούν πως τα δεδομένα είναι τόσο καταστροφικά για την Ελλάδα σε κάθε άλλη απόφαση που οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θα αποδεχτούν την συμφωνία που θα του προτείνουν οι εταίροι. 
Το σενάριο το οποίο επικαλείστε περί "θεάτρου" σημαίνει εν ολίγοις πως ο κ. Τσίπρας έχει αποδεχτεί κάποια συμφωνία με τους Ευρωπαίους και καθυστερεί να την εμφανίσει στο εσωτερικό για λόγους τακτικής προκειμένου αυτή να γίνει αποδεκτή από το κόμμα του.
Δεν εκτιμώ πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.  Εκτιμώ πως οι δύο πλευρές απέχουν σημαντικά από το να συμφωνήσουν.
Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις και έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς κάθε άλλη οφειλή.
"Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λάβει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους 43,4 εκατ. ευρώ! 
Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, Ιανουάριος – Απρίλιος 2014, τα νοσοκομεία είχαν λάβει τακτική επιχορήγηση ύψους 229,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είχαν λάβει επιχορήγηση και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ –  τα 300 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί αρχές Φεβρουαρίου και τα 100 εκατ. ευρώ αρχές Μαρτίου"...
Τα ίδια συμβαίνουν σε όλους τους τομείς...
Αυτό είναι χρεοκοπία. 
Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία και εκταμιευτούν άμεσα 10 δισ. ευρώ αυτά αρκούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις που λήγουν μέχρι το Σεπτέμβριο. Το κενό του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να καλυφθεί από τα τρέχοντα έσοδα τα οποία το Μάη έχουν παρουσιάσει καθίζηση. 
Από τις τράπεζες έχουν φύγει περί τα 35 δισ. ευρώ και έχουν μείνει περί τα 130 δισ., το μεγαλύτερο μέρος από τα οποία είναι καταθέσεις δεσμευμένες έναντι δανείων που έχουν εκταμιευτεί στους ίδιους του καταθέτες. Π.χ. μια επιχείρηση έχει καταθέσει 50 εκατ. ευρώ για να εισπράξει 100 εκατ. σαν δάνειο. Δεν μπορεί να αποσύρει την κατάθεση και αυτή συνεχίζεται να εμφανίζεται σαν τέτοια. Αν κουρευτεί αυτή η κατάθεση ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που χτυπά τα collateral και φτάνει στα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων. 
Δεν υπήρξε πανικός γιατί η ΕΚΤ δεν "κούρεψε" τα ενέχυρα και αύξησε τον ELA σε υπερβολικό βαθμό. 
Σε γενικές γραμμές από την αρχή του χρόνου και ιδίως της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η εκτίμησή μου είναι πως η συνολική εξάντληση θα ήταν στα τέλη της Άνοιξης και αρχές του Καλοκαιριού.  Δεν βλέπω πως έχει συμβεί κάτι άλλο. 
Στο δημόσιο σας περιέγραψα παραπάνω τι γίνεται. Ιδού τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα με πρόσφατο ρεπορτάζ: "59 επιχειρήσεις κλείνουν την ημέρα. Πάνω από 600 άτομα χάνουν τη θέση απασχόλησης που κατείχαν ενώ, από το ΑΕΠ χάνονται καθημερινά περί τα 23 εκατ. ευρώ. Για να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους οι επιχειρήσεις, διαρκώς, αναγκάζονται να μειώσουν το προσωπικό τους, μεγαλώνοντας έτσι τα ποσοστά ανεργίας, επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση, και προκαλούν ασφυξία στα ασφαλιστικά ταμεία…"
Νομίζω πως η τάση αυτή θα επιταχυνθεί προσεχώς και ιδίως μετά το τέλος της θερινής περιόδου που υπάρχει μια εξομάλυνση λόγω τουριστικής κίνησης. 
Το χρηματιστήριο αποτελεί όντως έκπληξη. Οι ξένοι που έχουν εγκλωβιστεί σ’ αυτό θα φύγουν μόνο σε περίπτωση Grexit. Έχουν επενδύσει περί το 1% του χαρτοφυλακίου τους και ρισκάρουν να το χάσουν. O τραπεζικός Δείκτης π.χ. τον Απρίλιο κατέγραψε τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Πιο χαμηλά από το 2012 και 2013.  Επίσης οι εισηγμένες το 2015 είναι καλύτερα προετοιμασμένες από το 2012 και 2010. Έχουν τα ταμιακά διαθέσιμα στο εξωτερικό, έχουν μεταφέρει δραστηριότητες στο εξωτερικό κλπ. 
Η κατάσταση είναι και θα παραμείνει πολύ δύσκολη. Το πλέον πιθανό είναι να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο πριν αρχίσει να βελτιώνεται.
Κώστας Στούπας