Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ: Από τον «παράδεισο» της συμφωνίας στην «κόλαση» της ρήξης – Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων!

γιουνκερ

Σε θρίλερ δίχως τέλος εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων των Brussels Group έσκασε σαν βόμβα...

Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε αυτό το γεγονός λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν η διαδικασία με τους θεσμούς δούλευε σωστά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ δεν θα χρειαζόταν να συναντηθεί σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο ίδιος διπλωμάτης τόνισε ότι «ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έκανε μία τελευταία απόπειρα για να κάνει δυνατή μια συμφωνία».

Τα τελευταία 24ωρα η αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης εναλλάσσεται με την απογοήτευση για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με καταιγιστικούς ρυθμούς και πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται η συμφωνία.
Οι δηλώσεις αξιωματούχων και εκπροσώπων των θεσμών είναι αντικρουόμενες ενώ το παζάρι και οι πιέσεις που ασκούνται στο παρασκήνιο ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Από τις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο με τους Μέρκελ – Ολάντ όσο και με τον κ. Γιούνκερ χθες και σήμερα δεν βγήκε λευκός καπνός.
Στις δηλώσεις που έχουν κάνει Τσίπρας και Γιούνκερ περισσότερο εκφράζεται η επιθυμία για εξεύρεση λύσης παρά ότι έχει επέλθει κάποια σύγκληση.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο κυβερνητικός Γαβριήλ Σακελλαρίδης εκπρόσωπος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα. Γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».
Τσίπρας – Γιούνκερ
Η σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Γιουνκέρ κράτησε δύο ώρες!
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  χαρακτήρισε την συνάντηση «σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική» αλλά τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της συζήτησής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι κύριοι Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν να βρεθεί σύντομα λύση.
Από την Κομισιόν έλεγαν ότι είναι πιθανό να μπορέσουμε να βρούμε εγκαίρως μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους τρεις θεσμούς και συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή επαφή τις επόμενες ημέρες.
Στόχος των συνομιλιών είναι να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της συνάντησης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.»
Το tweet του Τσίπρα
«Αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ» έγραψε στο tweet ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναρτώντας την παρακάτω φωτογραφία λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν:
γιουνκερ
«Με τον Τσίπρα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσερχόμενος στη συνάντηση.
Γιούνκερ – Τούσκ: Δεν υπάρχει πλέον χώρος για παιχνίδια
Λίγο πριν την συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα, ο Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στο ελληνικό ζήτημα γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος.
«Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντ.Τουσκ και πρόσθεσε: «κατά τη γνώμη μου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι λίγο πιο ρεαλίστρια. Δεν υπάρχει πια χώρος για παιχνίδια. Θα έρθει η μέρα που κάποιος θα πει ότι τα παιχνίδια τέλειωσαν».
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι το επόμενο Eurogroup θα είναι κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα και κατέληξε λέγοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος».
Σχοινάς: Η χθεσινή συνάντηση έγινε για να λιώσει ο πάγος
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έγινε για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους.
Εξήγησε και τι εννοούσε νωρίτερα σήμερα ο Γιούνκερ όταν μίλησε για μια αγελάδα που βρίσκεται πάνω σε πάγο και πρέπει να την τραβήξεις από αυτόν.
Όπως είπε, «Η αγελάδα – δηλαδή η Ελλάδα – πατινάρει εδώ και καιρό πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου και πρέπει να την απομακρύνουμε από εκεί γιατί θα σπάσει».

Πληροφορίες για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μετέδωσε και το Reuters, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 18 Ιουνίου που θα γίνει το Eurogroup». Αυτή η εκτίμηση αποδίδεται από το Reuters σε ευρωπαίο αξιωματούχο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, θα συνεχιστούν και σήμερα και θα επικεντρωθούν στο συνταξιοδοτικό, στον ΦΠΑ και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Και αυτά και άλλα πολλά θα πέσουν στο τραπέζι. Δε νομίζω ότι θα υπάρχει  συμφωνία σήμερα αλλά την ερχόμενη εβδομάδα το Eurogroup θα βάλει την σφραγίδα του σε μια συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: