Να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016, με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα, πρότειναν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που...
επικαλείται τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές, προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, οι διαφωνίες για τις προϋποθέσεις που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας και το τι θα συμβεί μετά μπορεί να υπονομεύσουν το σχέδιο αυτό.
Προκειμένου η Ελλάδα να μην ξεμείνει από μετρητά, οι πιστωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν στη χώρα τα 10,9 δισ. ευρώ που υπάρχουν στον ESM -και προορίζονται για τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ανέφεραν οι πηγές.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρότειναν την παραπάνω επιλογή στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσ΄πρα κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
«Αυτό που προτείναμε θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα ήτανπλήρως χρηματοδοτούμενη μέχρι το Μάρτιο του 2016» ανέφερε ένας εκ των αξιωματούχων, σχετικά με τη συνάντηση Γιουνκέρ-Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ. «Αλλά ο κ. Τσίπρας απέρρριψε αυτούς τους όρους ως "απαράδεκτους"» σημείωσε η WSJ.
Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία με βάση τους όρους που περιλαμβάνει τώρα απειλεί να υπονομεύσει τη συμφωνία που προσφέρθηκε στην συνάντηση της Τετάρτης, δήλωσε μια από τις πηγές. «Κάθε μέρα που περνά η εκροή καταθέσεων σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χρήματα μπορούν να παρθούν από αυτές (σ.σ. χρήση των πόρων του ΤΧΣ) και αντ’ αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την σταθεροποίησή τους».
Ένας ακόμη λόγος που δεν επιτρέπει την ολοκήρωση της συμφωνίας είναι το τι θα γίνει μετά το Μάρτιο. Μια από τις πηγές δηλώνει ότι η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που πολλοί εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν απαραίτητο, και δεν θέλει να ακολουθήσει κανόνες για τις δαπάνες που ζητούν οι πιστωτές για μετά τον Μάρτιο.