Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΕΓΙΝΕ ΠΑΛΙ ΤΗΣ…ΒΟΥΛΗΣ ! Οι νέοι άγριοι καυγάδες, οι βρισιές και οι 15 ρουσφετολογικές «ν-τροπολογίες»

2288243
Η ενέργεια του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου να κάνει αποδεκτές 15 βουλευτικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης πυροδότησε το ήδη εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή, όπου όλοι καβγάδιζαν για όλα και με τους πάντες, με αποτέλεσμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσουν από την αίθουσα. 
Το Ποτάμι κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για 13 βουλευτικές τροπολογίες και δύο υπουργικές...

Πριν την αποχώρηση υπήρξε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη νομοθετική πρακτική, τις δραματικές εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων αλλά και για την «σύγκρουση συμφερόντων» λόγω των ιδιωτικών συμφωνητικών που έχει συνάψει ο κ. Κατρούγκαλος ως δικηγόρος με εργαζομένους που ευνοούνται από το νομοσχέδιο που σήμερα εισηγείται.
Οι Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Μητσοτάκης αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με τον πρώτο να αποκαλεί τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ «υποκριτή» και τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλεί τον υπουργό «φαύλο».
Ο κ. Νίκος Βούτσης, σε μια από τις παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια, υπερασπίστηκε τις τροπολογίες, υποστηρίζοντας πως αποκαθιστούν «ένα μέρος όσων την προηγούμενη 15ετία είχαν σφόδρα αδικηθεί». Ενώ αντέκρουσε την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση αναφορικά με τους διορισμούς κομματικών στελεχών σε θέσεις ευθύνης, και αποκάλυψε, ότι ο προϋπολογισμός του 2015 που ετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση «κρύβει» επιπλέον 7.500 απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Κ. Μητσοτάκης: «Αποχωρούμε»
Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για την τήρηση των αρχών καλής νομοθέτησης, υποστήριξε όμως πως η πρακτική με τις 15 τροπολογίες την καταπατά.
«Ήρθαν μια σειρά τροπολογίες που δεν είχατε το θάρρος να τις φέρετε εσείς» είπε απευθυνόμενος στον κ. Κατρούγκαλο, για να συνεχίσει: «Μας είπε ο κ. Κατρούγκαλος οτι κάποιες τροπολογίες έχουν δημοσιονομική επίπτωση, κάποιες όχι, αλλά δεν είναι σίγουρος… Μα είναι απάντηση αυτή υπουργού χώρας που ξυρίζει τα αποθεματικά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις;».
Ωστόσο, ο ίδιος έκανε  αυτοκριτική για την πολιτική των απολύσεων, ομολογώντας πως: «Η πολιτική των απολύσεων όπως επιβλήθηκε από την τρόικα δεν ωφέλησε το δημόσιο».
Συνέχισε όμως με σκληρή επίθεση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας «αν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε την ενδιάμεση συμφωνία, πώς θα το κάνετε με την τελική; Εϊναι τραγικό, γιατί μετά από 100 ημέρες το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η χώρα είναι 3ο μνημόνιο και το χειρότερο έξοδο από ευρώ. Δεν πιστεύω να πιστεύετε ότι μπορείτε να βγείτε στις αγορές, εκτός αν θέλετε να δείτε ποιοι βαράνε τα νταούλια».
Τέλος, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει τις βουλευτικές τροπολογίες, να τις επαναφέρει ως νομοσχέδιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ΝΔ θα αποχωρήσει.
Κατρούγκαλος: Φαύλος ή υποκριτής ;
Απαντώντας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο; Φαύλος ή υποκριτής πολιτικός; Ακούμε από εκπροσώπους του πελατειακού κράτους κριτική. Είναι υποκρισία όταν οι θύτες που δημιούργησαν την πατρωνία να κατηγορούν τα θύματά τους για το θεσμικό αίσχος που δημιούργησαν. Στο γραφείο μου ήρθαν καθαρίστριες σχολείων. Ποιος από εσας θα πάει να καθαρίσει τουαλέτες με 250 ευρώ;».
Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «Αν θέλετε να φύγετε , φύγετε, αλλά αποδεικνύετε ότι είστε κληρονόμοι του αμαρτωλού παρελθόντος».
Παίρνοντας το λόγο ξανά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι από όσα είπατε πως με αποκαλείται υποκριτή, άρα το χαρακτηρισμό φαύλος τον κρατάτε για τον εαυτό σας».
Κόντρα Κικίλια – Βούτση
Νωρίτερα, ο κ. Βασίλης Κικίλιας κατήγγειλε την κυβέρνηση για ρητορική διχασμού που τορπιλίζει κάθε περιθώριο συναίνεσης.
Απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, σημείωσε: «Μας είπατε «πέμπτη φάλαγγα των δανειστών», «μακρύ χέρι των συμφερόντων», «υπηρέτες των διαπλεκόμενων καναλαρχών» κ.λπ. Μας είπατε «συνεργαζόμενους με αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα από το εξωτερικό. Και τι δεν έχετε πει αυτούς τους τρεις μήνες! Έχετε αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση της κυβέρνησης, όχι όμως στο επίπεδο των επιχειρημάτων, αλλά στο επίπεδο της κατασυκοφάντησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης -σας επαναλαμβάνω- στη βάση του διχασμού, της μισαλλοδοξίας και μιας προπαγάνδας. Και από την άλλη μάς ζητάτε να ομονοήσουμε στην εθνική προσπάθεια.  Σας προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση τη στήριξη αυτή προκειμένου να σωθεί η χώρα και εσείς επανέρχεστε ξανά σε επιτροπές και ολομέλειες με αυτήν τη φρασεολογία».
Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε: «Πέμπτη φάλαγγα» δεν σας έχω πει εγώ. Γι’ αυτό σας λέω, ανατρέξτε στα πρακτικά για να δείτε αν οτιδήποτε από αυτά που είπατε τα έχω αναφέρει εγώ. Για τη δε τελευταία συνεδρίαση που είπατε, είχα πει ότι το «μακρύ σας χέρι» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα κοπεί από τη ρίζα. Αν αυτό αποτελεί ύβρη και σας κάνει να εξοργίζεστε, λυπάμαι… Ούτε υπηρέτες, ούτε πράκτορες ούτε τίποτα δεν σας έχω πει».
Λοβέρδος: Σύγκρουση συμφερόντων για Κατρούγκαλο
Το ΠΑΣΟΚ δια του εισηγητή του Ανδρέα Λοβέρδου επανέφερε το θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον κ. Κατρούγκαλο επικαλούμενο τα δημοσιεύματα που θέλουν τον υπουργό να έχει συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά με προμήθεια 12% με εργαζομένους που σήμερα ευνοούνται από το νομοσχέδιο που ο ίδιος εισάγει.
Επισήμανε μάλιστα πως από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν αντικαθιστά τον υπουργό στην συγκεκριμένη συζήτηση το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί.
«Εμείς δεν θέτουμε θέμα διαφθοράς, θέτουμε όμως θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, που δεν συνιστά απαγγελία κατηγορίας, αλλά διαπίστωση πραγματικότητας. Δεν αντέχει ένας υπουργός στη θέση αυτή, όταν υπάρχει η συγκεκριμένη -παρελθούσα βέβαια, αλλά συγκεκριμένη- πελατειακή σχέση» είπε, για να προσθέσει: «Είπα χθες και επαναλαμβάνω ότι μπορείτε να είστε υπουργός σε άλλο υπουργείο, όχι όμως σε αυτό. Και έχουν σημασία και τα λόγια και τα επιχειρήματα.  Απαντάτε με τον Γκράμσι, με το νεοφιλελευθερισμό και τον φιλελευθερισμό, με την κυβερνώσα Αριστερά. Μιλάτε για τη συνάφεια δικαστηρίων, πλατείας και Βουλής ως τομέων αγώνα, την πελατεία την ξεχνάτε, όμως. Και αυτό είναι που θέτει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Μην μας κοροϊδεύετε. Είμαστε πάρα πολύ σαφείς. Είμαστε πάρα πολύ σοβαροί και απαιτούμε αντιστοίχιση στις απαντήσεις σας με τα ερωτήματα και τα ζητήματα που θέτουμε. Μην απαντάτε σε άλλους και δι’ αυτών σε εμάς. Εμείς αποχωρούμε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Δεν θα παραμείνουμε ούτε στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής».
«Χορός» τροπολογιών
Νωρίτερα, ο κ. Κατρούγκαλος λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψη 3.600 απολυμένων υπαλλήλων ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτές 15 βουλευτικές τροπολογίες.
Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και πρώην συμβασιούχων ακόμα και από την προ μνημονίου εποχή.

Συγκεκριμένα οι 15 που εγκρίθηκαν αφορούν μεταξύ άλλων:
•             Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.
•             Δαπάνες δασοκτονίας έτους 2014.
•             Αναγνώριση προυπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
•             Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
•             Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.
•             Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
•             Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.
•             Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
•             Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.
•             Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.
•             Πρόσληψη  προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
Μητσοτάκης: Πίσω από τις ρυθμίσεις κρύβεστε εσείς
H ενέργεια του αναπληρωτή υπουργού προκάλεσε την αντίδραση των πτερύγων της Βουλής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέμφθηκε τον κ. Κατρούγκαλο ότι πίσω από τις ρυθμίσεις αυτές κρύβεται ο ίδιος.
«Είναι ξεκάθαρο ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει σε βουλευτές του κόμματος σας τις τροπολογίες ώστε να τις περάσετε χωρίς καμία συζήτηση ούτε στην επιτροπή της Βουλής ούτε στην Ολομέλεια. Οι βουλευτές σας ούτε τις υποστήριξαν ως όφειλαν» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: