Τρίτη 7 Απριλίου 2015

H Google τιμά την ποιήτρια Γκαμπριέλα Μιστράλ


Το σημερινό Doodle της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης, είναι αφιερωμένο στην Γκαμπριέλα Μιστράλ, η οποία ήταν η πρώτη λογοτέχνης της Λατινικής Αμερικής που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η γεννημένη σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου 1889, Χιλιανή ποιήτρια Λουσία Γοδόι Αλκαγιάγα, έμεινε γνωστή με το ψευδώνυμο Γκαμπριέλα Μιστράλ
Υπήρξε εκπαιδευτικός, διπλωμάτης, και φεμινίστρια...
Μερικά βασικά θέματα στα ποιήματά της ήταν η φύση, η προδοσία, η αγάπη, η αγάπη της μάνας, η θλίψη και η ανάκτηση, τα ταξίδια, καθώς και η ταυτότητα της Λατινικής Αμερικής, όπως αποτελείται από μείγμα εγγενών αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιρροών.

Κόρη ενός ποιητή και δασκάλου, η Λουσία Γοδόι Αλκαγιάγα άρχισε να γράφει ποιήματα στα νιάτα της, όταν γνώρισε τον έρωτα. Η πρώτη της συλλογή από ποιήματα, το «Sonetos de la muerte» (Οι σονέτες του θανάτου), γράφτηκε το 1915, στη μνήμη του αδικοχαμένου αγαπημένου της.

Το 1945 η Μιστράλ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ της Λογοτεχνίας Ακολούθησαν πολυάριθμα ποιήματα, που δημοσιεύονταν σε περιοδικά και εφημερίδες. Το 1922, το Ινστιτούτο της Ισπανίας στη Νέα Υόρκη τα συγκέντρωσε σε συλλογή η οποία δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «Ερήμωση».
Η προσφορά της Γκαμπριέλα Μιστράλ στην εκπαίδευση ήταν τεράστια. Ανέλαβε, μάλιστα, και το υπουργείο Παιδείας της χώρας της. Πέρα από το εκπαιδευτικό της έργο, διετέλεσε διπλωματικός υπάλληλος της Χιλής ενώ διορίστηκε υπάλληλος της Κοινωνίας των Εθνών και των Ηνωμένων Εθνών. Στη ποιητική της καριέρα, εκτός από τις «Σονέτες του θανάτου», κυριότερα έργα της ήταν τα: «Ερημιά», «Τρυφερότητα», «Το ποίημα της Χιλής»κ.ά..


Το 1945 η Μιστράλ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ της Λογοτεχνίας «για τη λυρική της ποίηση, που έκαμε το όνομά της σύμβολο των ιδεαλιστικών τάσεων σ’ ολόκληρο τον κόσμο της Λατινικής Αμερικής». 
Πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας στις 2 Ιανουαρίου του 1957, σε ηλικία 68 ετών.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: