NYT: Η δηλωση Τσίπρα που ενίσχυσε τα περί τριγμών στην ευρωπαϊκή ενότητα
«Η επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα, ξαφνιάζει την Ευρώπη», γράφουν οι New York Times λόγω της αντίληψης ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθούσε να επωφεληθεί από τις επαφές του με τον Ρώσο ηγέτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και Έλληνες αξιωματούχοι είχαν δηλώσει από καιρό ότι στην ατζέντα της επίσκεψης δεν θα υπήρχε άμεσο θέμα οικονομικής βοήθειας, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας ότι «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά».
Η φράση αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη αποτελεί απόδειξη των τριγμών στην ευρωπαϊκή ενότητα αναφορικά με την πολιτική του Κρεμλίνου για το ζήτημα της Ουκρανίας, αναφέρουν οι New York Times.
ΒΒC: Κανείς δεν ξέρει πότε θα αποκομίσουν Ελλάδα - Ρωσία πραγματικά κέρδη
Σύμφωνα με το BBC δεν επαληθεύτηκαν τελικά όσοι έλεγαν ότι ο Τσίπρας θα ζητούσε χρήματα από την Ρωσία για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά και για να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους. Μάλιστα επικαλείται αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι δεδομένων των δικών της οικονομικών προβλημάτων, οποιαδήποτε βοήθεια έτσι κι αλλιώς θα ήταν περιορισμένη.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς το πότε οι δύο χώρες θα μπορέσουν να αποκομίσουν πραγματικά κέρδη από τις δεσμεύσεις των δύο ηγετών.
WSJ: Καμία σημαντική ανακοίνωση, καμία χρηματοδοτική πρωτοβουλία
«Καμία σημαντική ανακοίνωση, καμία χρηματοδοτική πρωτοβουλία», σχολιάζει η Wall Street Journal ωστόσο επισημαίνει ότι η συνάντηση σηματοδότησε ένα νέο γύρο δυσπιστίας κατά των Βρυξελλών οι οποίες επικρίθηκαν και από τις δύο χώρες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς δεν ήταν πιθανό να λάβει άμεση οικονομική βοήθεια από την Μόσχα καθώς αντιμετωπίζει δικά της προβλήματα, ωστόσο πολλοί είχαν αναρωτηθεί αν θα καταφέρει να βρει άλλους έμμεσους τρόπους για να ενισχύσει την Αθήνα. Τελικά έγινε σαφές από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο, ότι η μόνη λύση για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων είναι «να σταματήσει ο πόλεμος των κυρώσεων».
F.T: Άγνωστο αν υπήρχε παρασκηνιακά συμφωνία
Οι Financial Times με την σειρά τους επικαλούνται αναλυτές που αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί αν υπήρχε μια συμφωνία Ρωσίας - Ελλάδας παρασκηνιακά και αναφέρουν ότι Ρώσοι πολιτικοί και σχολιαστές θεωρούν ότι η εύρεση ομοϊδεατών στην Ευρώπη αποτελεί βασικό καθήκον της εξωτερικής πολιτικής για τη Μόσχα.
«Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η τσεχική δημοκρατία που αντιτίθενται στις κυρώσεις», αναφέρει στην εφημερίδα ο Alexei Martynov, πολιτικός επιστήμονας σε Ινστιτούτο της Μόσχας. «Ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών από άλλα κράτη της Ε.Ε σκέφτονται ενδόμυχα το ίδιο αλλά δεν εκφράζοντα δημόσια», πρόσθεσε.
Spiegel: O Τσίπρας δελεάζει, ο Putin αντιστέκεται
«Ο Τσίπρας προσπαθεί να δελεάσει, ο Putin αντιστέκεται», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel και προσθέτει ότι τελικά το Κρεμλίνο δεν θα κάνει μια «ένεση» ρευστότητας στην Ελλάδα, παρά τις φιλικές διαθέσεις που έδειξαν οι δύο ηγέτες μεταξύ τους κατά την διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης.
Το περιοδικό καταλήγοντας επισημαίνει ότι το συμπέρασμα της επίσκεψης του Τσίπρα στη Μόσχα ήταν η υπογραφή ορισμένων συμφωνιών, αλλά παρόλα αυτά το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα παραμένει σε ισχύ.