Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - Βίντεο & Φωτο


Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού την πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης (φωτό), από τον αρχιτέκτονα κ. Μ. Λεφαντζή με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στο δε δεύτερο οι Καρυάτιδες.

Όπως ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο, οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης τους συνεχίζονται.
Την ίδια ώρα, η ανακάλυψη των δυο Καρυάτιδων στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης «θαμπώνει» ολόκληρο τον κόσμο, με τους επιστήμονες πάντως να εκτιμούν πως θα εντοπιστούν στα επόμενα βήματα της ανασκαφής και άλλα εντυπωσιακά ευρήματα...
 Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε πως έχουμε μπει ήδη στην τελική ευθεία για τις επίσημες ανακοινώσεις.

Κοντά στην κύρια ταφική αίθουσα οι αρχαιολόγοι


Αυτή την στιγμή, η ανασκαφή έχει προχωρήσει στον δεύτερο χώρο του τάφου και απομένει να διερευνηθεί ο
τρίτος που ίσως αποτελεί την κύρια ταφική αίθουσα. Σήμερα μάλιστα η κ. Περιστέρη και η ομάδα της, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του υπουργείου, αφαιρούν χώματα και άμμο που βρίσκονται ανάμεσα στον δεύτερο τοίχο των Καρυάτιδων και συγχρόνως υποστυλώνουν το μνημείο χωρίς να αποκλείονται και νέα ευρήματα όσο «κατεβαίνει» η στάθμη του χώματος.

"Σε λίγες μέρες οι επίσημες ανακοινώσεις..."


Εν τω μεταξύ, οπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε σήμερα πως ξεκίνησε η διαδικασία φωταγώγησης του αρχαιολογικού μνημείου για λόγους ασφαλείας και διευκρίνισε πως σε λίγες μέρες θα υπάρχουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη.

"Νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Η ανασκαφική δραστηριότητα συνεχίζεται και σε λίγες μέρες θα έχουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία", δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Επιπλέον ευχαρίστησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια γιατί δυο μέρες από όταν του ζήτησε αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο της ανασκαφής διπλασιάστηκε η αστυνομική δύναμη που έχει αναλάβει τη φρούρηση.

Εντυπωσιασμένος και ο Α. Σαμαράς

Την σκηνή όπου ο Αντώνης Σαμαράς αντικρίζει  την φωτογραφία με τις Καρυάτιδες που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη, μεταφέρει ο «Βηματοδότης».  Μόλις είδε στο iPad του τη φωτογραφία με τις δύο Καρυάτιδες που ανακαλύφθηκαν στην Αμφίπολη, ο πρωθυπουργός έβγαλε ένα επιφώνημα χαράς λέγοντας προς τους συνεπιβάτες του, «Παιδιά, κοιτάξτε ένα πράγμα που βρέθηκε πριν από λίγο στην Αμφίπολη. Εκπληκτικής ομορφιάς». «Όλα αυτά την ώρα που απογειωνόταν με το Gulfstream από την Ουαλία, όπου από την χωρά του παρ΄ ολίγον να απογειωθεί... όρθιος. Μόλις και πρόλαβε να καθίσει στο κάθισμά του αλλά δεν πρόλαβε να δεθεί με τη ζώνη του. Το αεροσκάφος στο μεταξύ απογειωνόταν….»

«Θα βρεθούν και άλλα γλυπτά στην κύρια είσοδο του τάφου»

Πρόκειται για μνημείο μοναδικό από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις, στο οποίο εμφανίζεται ένα σύνθετο πρόγραμμα γλυπτικού διακόσμου», αναφέρει μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Βαλαβάνης.


Ο ίδιος εικάζει πως «γλυπτά θα εντοπιστούν και στην κύρια, τρίτη είσοδο του τάφου». Και επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται Καρυάτιδες σε μακεδονικό τάφο και αυτό αποτελεί μοναδικότητα  - που δεν είναι μόνη – για το ταφικό μνημείο που ανασκάπτεται στο λόφο Καστά της Αμφίπολης. «Πρόκειται για μνημείο μοναδικό ως προς το μέγεθός του, τη μορφή του, το γλυπτό του διάκοσμο. Οι μακεδονικοί τάφοι είναι γνωστοί για τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Αυτός είναι ο πρώτος με τόσο ευρύ γλυπτικό διάκοσμο», επισημαίνει ο κ. Βαλαβάνης.

Τι αποκαλύπτει ο διάκοσμος του τάφου

Σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας, «κάθε γλυπτική ενέχει συμβολισμούς από το λιοντάρι στην κορυφή του λόφου που ήταν το επιτύμβιο μνημείο, το σήμα που έδειχνε από μακριά ότι εκεί είναι θαμμένος ένας σπουδαίος νεκρός, μέχρι τις Σφίγγες στην είσοδο του τάφου, που συμβολίζουν την αποτροπή της σύλησης, και τις Καρυάτιδες στη δεύτερη είσοδο οι οποίες συγκρατούν το μνημείο και αποτρέπουν την κατάρρευσή του είτε από σεισμό είτε από ανθρώπινη ενέργεια».

«Οι Καρυάτιδες δεν ήταν αποτρεπτικές…»

Πάντως ο κ. Βαλαβάνης μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» εκτιμά ότι οι Καρυάτιδες δεν είχαν αποτρεπτικό ρόλο. «Πιστεύω ότι είχαν τα χέρια τους τεντωμένα αλλά σε γωνία 90ο προς τα πάνω στηρίζοντας το επιστήλιο του τάφου. Δεν ήτανε δηλαδή αποτρεπτικές. Αυτόν τον συμβολισμό τον έχουνε οι Σφίγγες. Οι Καρυάτιδες συμβολίζουν τη στήριξη του ταφικού συγκροτήματος».


Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η ταύτισή του θα είναι δύσκολη καθώς στους μακεδονικούς τάφους –πλην μιας περίπτωσης στο ταφικό μνημείο του Λύσωνος και του Καλλικλέους – δεν έχουν εντοπιστεί επιγραφές».

Ο τάφος έφερε Internet και δρόμους στην Αμφίπολη

Και ενώ τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα προς την Αμφίπολη, ένας εργολάβος βρέθηκε στην Αμφίπολη την περασμένη εβδομάδα,  προκειμένου να τοποθετήσει οπτικές ίνες για να μπορεί να συνδεθεί το χωριό με… ίντερνετ.

Όπως αναφέρει το portal «Serreslife», η  μελέτη έγινε, οι εργασίες προχώρησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν προσεχώς αφού, όπως λένε οι κάτοικοι, απομένει ο ΟΤΕ να πραγματοποιήσει τη σύνδεση. Η Μεσολακκιά και το Φαράγγι είναι σήμερα τα μόνα χωριά της Αμφίπολης, οι κάτοικοι των οποίων δεν μπορούν να συνδεθούν με τον… έξω κόσμο διαδικτυακά. Αιρετοί και κάτοικοι άλλωστε θεωρούν πως οι ανασκαφικές εργασίες αναμένεται να φέρουν την ανάπτυξη στην περιοχή τους.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στον χώρο της περίφραξης του τάφου προστέθηκε κάδος σκουπιδιών και χημικές τουαλέτες, ενώ θα κατασκευαστούν στέγαστρα για τους δημοσιογράφους.

Υπάρχουν επίσης σκέψεις για την κατασκευή δρόμου ο οποίος θα ξεκινά μέσα από το χωριό, από εκεί που βρίσκεται το δημοτικό καφενείο της Μεσολακκιάς και θα οδηγεί στο λόφο Καστά. Στο μεταξύ από τις αρχές της εβδομάδας στην περιοχή πραγματοποιούνται έργα υδροδότησης του λόφου.

Στον ιστότοπο μάλιστα αναφέρονται και πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι πρώτοι εργολάβοι έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για την ανέγερση ξενοδοχείων, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο χωράφι ή κάποιο σπίτι στη Μεσολακκιά.

Διαβάστε ακόμη:

-Οι ΝΥΤ για τις έρευνες στην Αμφίπολη και τη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων

Δύο καρυάτιδες, τα νέα σημαντικά ευρήματα στην Αρχαία Αμφίπολη


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: