Ο τάφος της Αμφίπολης δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλα τα μυστικά του. Και πιθανότατα αυτά που έχουν ήδη αποκαλυφθεί να μην είναι και... ολόκληρα αφού, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι Καρυάτιδες είναι ολόσωμες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» οι Καρυάτιδες του τάφου της Αμφίπολης που βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο είναι ολόσωμες.Αυτό αφήνεται να εννοηθεί και από την σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου που δόθηκε...
χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού και την οποία έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτων της ανασκαφής Μιχάλης Λεφαντζής. Αλλωστε και στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή οι Καρυάτιδες από το ύψος του στήθους και κάτω φαίνονται απλά «θαμμένες» στο χώμα που υπάρχει ανάμεσα στο διαφραγματικό τοίχο όπου βρίσκονται και στον τοίχο σφράγισης, χωρίς να γίνεται σαφές το πού σταματά το άγαλμα, αν δηλαδή σταματά στο στήθος ή υπάρχει και σώμα που κρύβεται στο χώμα.
Το υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωσή του την Κυριακή εκτιμούσε ότι οι Καρυάτιδες, οι οποίες είναι ημίγλυφες, προσαρτημένες επάνω στους πεσσούς και αρχαϊστικές (μιμούνται δηλαδή αρχαϊκές κόρες), έχουν τα χέρια σε έκταση σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν συμβολικά τους τυμβορύγχους, ενώ οι περισσότεροι αρχαιολόγοι θεωρούν πως οι Κόρες έπρεπε ως δομικό συστατικό του μνημείου να σηκώνουν το υπερκείμενο επιστύλιο.
Επίσης, από τη σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αφήνεται να εννοηθεί ότι ανάμεσα στις δύο Καρυάτιδες υπάρχει θυραίο άνοιγμα.
Σύμφωνα με το παλαιό στέλεχος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Ιορδάνη Δημακόπουλο, η ύπαρξη των δύο σφραγιστικών τοίχων στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου και στον εσωτερικό διαφραγματικό τοίχο δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς ήταν κάτι που συνηθιζόταν Ιδίως όταν δεν υπήρχαν θυρόφυλλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έκλειναν τον τάφο με σφραγιστικούς τοίχους από πωρόλιθο και χωρίς συνδετικό κονίαμα ανάμεσά τους.
Οπως αναφέρει ο κ. Δημακόπουλος μιλώντας στην Ελευθεροτυπία τα «πρωτοφανή» σ' αυτόν τον τάφο σε σχέση με τους υπόλοιπους μακεδονικούς είναι ο γλυπτός διάκοσμος και ο κτιστός υπερμεγέθης περίβολος. Κατά τα άλλα, είναι ένα τυπικό δείγμα μακεδονικού τάφου. Η προσπέλασή του είναι μετωπική, ασχέτως αν έχει σκαλιά, αν προηγείται κτιστός δρόμος ή απλώς ένας διάδρομος με χώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου