Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Τρέμουν το ΝΑΙ στην ανεξαρτησία της Σκοτίας - «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα λένε οι Άγγλοι

Δραματική παρέμβαση Κάμερον: Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, θα διαλυθεί για πάντα

Να μην κάνουν ένα «άλμα στο άγνωστο» ψηφίζοντας «ναι » στο επικείμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησίας της Σκοτίας κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα πολύτιμη και ιδιαίτερη. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Συνεπώς ας μην αφήσουμε καμιά αμφιβολία στους Σκοτσέζους: θέλουμε απελπισμένα να μείνετε· δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών»
γράφει ο Κάμερον...
στην αγγλική εφημερίδα Daily Mail.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το "Ναι' ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το 'Όχι'", υπογραμμίζει.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός προσθέτει πως ψηφίζοντας «Όχι» οι Σκοτσέζοι θα παραμείνουν στην ένωση, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες για το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου, όσον αφορά το δανεισμό, τους φόρους και τις δαπάνες. 

Καθώς το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον δεν είναι δημοφιλές στη Σκοτία -κατέχει μόνο μία από τις 59 έδρες του κοινοβουλίου του Εδιμβούργου-, ο πρωθυπουργός κράτησε χαμηλό προφίλ στη διάρκεια της εκστρατείας μέχρι που μια δημοσκόπηση έφερε το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας επικεφαλής στις προθέσεις ψήφου.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός της κυβέρνησης μπορεί να υποχρεωθεί σε παραίτηση από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του αν αποτύχει να εμποδίσει τη Σκοτία να εγκαταλείψει την ένωση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια σημαντική μείωση της πρόθεσης ψήφου υπέρ της ένωσης σε σχέση με τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα τα δύο στρατόπεδα να είναι στήθος με στήθος.

Το άρθρο του Κάμερον

Καθώς ο λαός της Σκοτίας θα σημειώνει στο ψηφοδέλτιο την επόμενη εβδομάδα, θα γράφεται το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου με ανεξίτηλο μελάνι. Είναι μία απόφαση ορόσημο: δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Για αυτό οι αρχηγοί των βασικών κομμάτων, Εντ Μιλιμπαντ, Νικ Κλεγκ κι εγώ, συμφωνήσαμε το σωστό μέρος για μας να είναι σήμερα η Σκοτία και όχι το Γουέστμινστερ. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μας διχάζουν, αλλά ένα είναι αυτό στο οποίο συμφωνούμε με πάθος: το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει μαζί. Αυτήν την κρίσιμη στιγμή, θέλουμε να ακουστούμε και να μιλήσουμε στους ψηφοφόρους για τις τεράστιες επιλογές που αντιμετωίζουν. Το μήνυμά μας στο λαό της Σκοτίας θα είναι απλό: Θέλουμε να μείνετε. 

Είναι δύσκολο να πει κανείς με λόγια τι αντιπροσωπεύει το Ηνωμένο Βασίλειό μας. Είναι μία συστάδα μικρών νησιών στον Βόρειο Ατλαντικό που σηκώνει το βάρος μας για αιώνες - και το έχουμε καταφέρει μαζί. Οταν ο κόσμος ήθελε εκπροσώπηση, τους δώσαμε δημοκρατία. Όταν ήθελε πρόοδο, είχαμε το σκοτσέζικο διαφωτισμό και την βιομηχανική επανάσταση. Όταν η δουλεία δέσμευε αθώους ανθρώπους, εμείς την καταργήσαμε. Όταν ο φασισμός απείλησε την ελευθερία, τον νικήσαμε.

Εκατό χρόνια πριν, οι άνδρες μας έφυγαν μαζί για τον πόλεμο και τα κατάφεραν σαν σύντροφοι, ενωμένοι για έναν σκοπό και μία ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

Ως άτομα και ως έθνη, καταφέραμε εκπληκτικά πράγματα. Αυτή είναι η μοναδική αλχημεία του Ηνωμένου Βασιλείου - η ανάμειξη της Σκοτίας, της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλαδνίας και μαζί σπάμε τις προσδοκίες. Και αυτό είναι ακριβώς που ισχύει σήμερα, όπως πάντα. Μαζί θα εξασφαλίσουμε ότι οι άρρωστοι θα γίνουν καλά στο σύστημα υγείας μας. Κανείς δεν πρέπει να φτάσει στην πιστωτική του κάρτα για αξιοπρεπή περίθαλψη.

Μαζί εξασφαλίζουμε την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων μας με το συνταξιοδοτικό σύστημα. Μαζί, το Ηνωμένο Βασίλειο ενσαρκώνει αξίες που ο κόσμος κοιτά με δέος, αλλά και φθόνο. 

Ακριβώς γιατί οι χώρες μας είναι σπουδαίες, μαζί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες. Για αυτό ένα «όχι» δεν σημαίνει μία ψήφος για το στάτους κβο, δεν σημαίνει μη αλλαγ΄. Σημαίνει περαιτέρω αποκέντρωση για τη Σκοτία, σημαντικές ότι νέες αρμοδιότητες στη φορολογία, τις δαπάνες και την πρόνοια θα περάσεουν στη Σκοτία.

Δεν είναι για τη Σκοτία εναντίον του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι δύο ανταγωνιστικές οπτικές για το μέλλον της.

Αυτήν την εβδομάδα η καμπάνια του «Οχι» έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό. Η εξουσία της Σκοτίας για το πόσα χρήματα δανείζται, τι φόρους αυξάνει, πως δαπανά τα χρήματα -όλα συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο και έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο που κατατίθεται τον Ιανουάριο. Αυτό είναι το πακέτο Γκόρντον Μπράουν που περιγράφηκε τη Δευτέρα. Επειδή γνωρίζουμε ότι το λαμπρότερο μέλλον για τη Σκοτία διαφαίνεται όχι μόνο από την παραμονή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στο γεγονός ότι θα έχει νέες σημαντικές αρμοδιότητες.

Αυτή είναι η διαύγεια που χρειάζεστε για να πάρετε την απόφαση, γνωρίζοντας ότι θα επηρεάσει τη ζωή σας, την εργασία σας, την ασφάλεια της χώρας σας, τα χρήματα στην τσέπη σας, ειδικότερα, όταν δεν λαμβάνετε αυτήν την απόφαση για σας, αλλά για τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας και τα παιδιά τους επίσης. 

Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, κάνουμε εμφανές στο λαό ότι με την ψήφο στο «Οχι» η Σκοτία θα έχει τα καλά δύο κόσμων: εξουσίες πάνω στις σημαντικές πολιτικές και τη σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, την ελευθερία να ορίσει τη μοίρα της και να στηρίξει τα τρία άλλα έθνη, την φήμη της στον κόσμο ως ένα επιτυχημένο κράτος και την επιρροή μίας παγκοσμίου φήμης ένωσης.

Αλλά όπου εμείς προσφέρουμε αυτή τη σαφήνεια, αυτοί που υποστηρίζουν την διαίρεση μόνο ερωτηματικά μπορούν να προσφέρουν. Μόλις οκτώ ημέρες από το δημοψήφισμα, ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι χρήματα θα χρησιμοποιήσει Σκοτία χωρίς τη στερλίνα. Το σχέδιο ένταξης της Σκοτίας στην ΕΕ είναι μία λευκή σελίδα. Η φόρμουλα πλήρωσης του ελλείμματος χρηματοδότησης είναι κενή. Ενώ το «Ναι» μπορεί να είναι ένα άλμα στο κενό, το «Οχι» είναι η εγγύηση της νίκης για όλους όσους επιθυμούν μία ισχυρότερη και πιο αυτόνομη Σκοτία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα πολύτιμη και ιδιαίτερη. Αυτό είναι που διακυβεύεται. Συνεπώς ας μην αφήσουμε καμιά αμφιβολία στους Σκοτσέζους: θέλουμε απελπισμένα να μείνετε· δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών.

Εάν προχωρήσουμε μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Μπορούμε να διασφαλίσουμε την μοίρα μας και την ιστορίας μας, γιατί πραγματικά δεν θα υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, θα διαλυθεί για πάντα. 

Συνεώς η επιλογή για σας είναι ξεκάθαρη: Ένα άλμα στο σκοτάδι με το «ναι» ή ένα φωτεινότερο μέλλον για τη Σκοτία με την ψήφο στο «Οχι». Μπορείτε να έχετε τα καλύτερα από δύο κόσμους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορείτε να έχετε περισσότερες εξουσίες στη Σκοτία. Και μπορείτε να είστε μέρος ενός Ηνωμένου Βασιλείου, που θα στέκεται αγέρωχο, χαράσσοντας ένα πιο ασφαλές μέλλον σε αυτόν τον κόσμο, χτίζοντας περισσότερες ευκαιρίες για τα παιδιά, τα εγγόνια μας και τις γενιές που θα έλθουν. Αυτό είναι το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία μας: Μπορούμε να το γράψουμε μαζί, αλλά μόνο αν η Σκοτία ψηφίσει «Οχι» την επόμενη εβδομάδα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: