Ο Θουκυδίδης τον χαρακτήριζε αξιωματικό που ενσωμάτωνε πλήρως τα σπαρτιατικά ιδεώδη.
Ο μεγάλος και ξακουστός Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας είναι ένα από τα πρόσωπα πουεπηρέασε όσο λίγοι τον ρου της Ιστορίας στην περιοχή της Αμφίπολης και του οποίου η ασημένια λειψανοθήκη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές της περιοχής.
Ταχύτατος στο να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις, μοναδικός γνώστης της σκακιέρας των μαχών και του πολέμου, εύγλωττος ρήτορας και πληθωρική προσωπικότητα...
Ο Θουκιδίδης
Αυτοί είναι κάποιοι εκ των χαρακτηρισμών του Θουκυδίδη για τον στρατηγό Βρασίδα.
Η Αμφίπολη, αντλώντας πλούτο από τα ορυχεία χρυσού στο Παγγαίο, ήταν μία από τις σημαντικότερες περιοχές που είχαν κατακτήσει οι Αθηναίοι, και αυτό εξηγεί τον τρόμο που επικράτησε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν έφτασε η είδηση το 424 π.Χ. ότι οι Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Βρασίδα είχαν περικυκλώσει και πολιορκούσαν την Αμφίπολη.
Στα 422 π.Χ. ο Κλέων ο Δημαγωγός, με τον αέρα της νίκης που είχε πετύχει στην Πύλο, κατάφερε να πείσει τους Αθηναίους και με 30 πλοία, 1.200 πεζούς και 300 ιππείς αποβιβάστηκε στη Χαλκιδική και αμέσως κατευθύνθηκε προς την Ηιόνα.
Η σύγκρουση των δύο στρατών δεν θα αργήσει και οι Αθηναίοι του Κλέωνα θα νικηθούν και θα τραπούν σε φυγή, ενώ ο ίδιος θα δεχτεί θανάσιμο χτύπημα Μυρκίνιου πελταστή. Ταυτόχρονα όμως τραυματίστηκε βαριά και πέθανε και ο στρατηγός των Σπαρτιατών Βρασίδας, που θάφτηκε με μεγαλοπρέπεια και εξαιρετικές τιμές στην αγορά της Αμφίπολης. Κάτω από τον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το Μουσείο της Αμφίπολης ανακαλύφθηκε και η οστεοθήκη του, με ένα χρυσό στεφάνι.
Η ασημένια λειψανοθήκη του Βρασίδα και το χρυσό στεφάνι αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα που έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται διαρκώς το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης και θαυμάζουν τα δύο σημαντικά εκθέματα, ενώ δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής.
«Η αρχαιολογική περιοχή να ενταχθεί στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO»
Στον κατάλογο της UNESCO ζητούν να μπει η Αμφίπολη οι εκπρόσωποι της περιοχής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα, προκειμένου η αρχαιολογική περιοχή της Αμφίπολης να ενταχθεί στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ανάμεσα σε δεκάδες μνημεία από ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα μυστικά του μεγαλειώδους μνημείου στην αρχαία Αμφίπολη αρχίζουν να αποκαλύπτονται και όλος ο κόσμος παρακολουθεί με δέος και αγωνία τις εξελίξεις. Τα ευρήματα στον λόφο Καστά της Μεσολακκιάς καταδεικνύουν τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου μνημείου.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα της περιοχής της Αμφίπολης, πολύ καιρό μάλιστα πριν από τις νέες αποκαλύψεις, έχει κινήσει τη διαδικασία ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO» λένε εκπρόσωποι της περιφερειακής ενότητας Σερρών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, επιτροπή επιστημόνων θα ετοιμάσει τον φάκελο της σχετικής πρότασης που θα υποβληθεί στην UNESCO, όπου θα περιλαμβάνονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία σχετικά με την Αμφίπολη. «Πεποίθηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι με τις ραγδαίες εξελίξεις στον τύμβο Καστά ο νομός μας μπορεί να ενταχθεί στα παγκόσμια μνημεία της ανθρωπότητας, αφού γίνουν συντονισμένα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Οπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ο ίδιος είχε έρθει σε επαφή πριν από έναν χρόνο με την υπεύθυνη της UNESCO στις Σέρρες Κατερίνα Εμμανουηλίδου, χωρίς, ωστόσο, να έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε κάποιες ενέργειες. Πλέον, όπως ανέφερε η κ. Εμμανουηλίδου, επιτροπή επιστημόνων θα ετοιμάσει τον φάκελο της σχετικής πρότασης που θα υποβληθεί στην UNESCO, όπου και θα περιλαμβάνονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία σχετικά με την Αμφίπολη.
Αριστείδης Μάτιος
δημοκρατία
ksipnistere.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου