Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Φρούριο η Αμφίπολη: Φωταγωγείται ο τάφος - Αγωνία για τις νέες ανακοινώσεις


* Διπλασιάστηκε η αστυνομική δύναμη στην περιοχή
* Από τη Δευτέρα ο λόφος θα φωταγωγείται
* Συνεχίζονται οι εργασίες
* Στολισμένες πέτρες και μάρμαρα αποκάλυψαν οι ανασκαφές
* Σήμερα Κυριακή οι μεγάλες ανακοινώσεις

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες, για την αφαίρεση των αμμωδών επιχώσεων, στο λόφο του Καστά της αρχαίας Αμφίπολης, με τους αρχαιολόγους και την επιστημονική ομάδα, που...
πλαισιώνει την Προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, να βρίσκονται επί ποδός και σήμερα Σάββατο.
Οι εργασίες στο εσωτερικό του μνημείου, για την αφαίρεση των επιχώσεων, ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, ενώ οι αρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιούνται πάντα υπό το βλέμμα πάντα της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.
Την ίδια ώρα αμείωτο είναι το ενδιαφέρον των τουριστών, που επισκέφθηκαν και σήμερα το λόφο Καστά για να δουν, έστω και από μακριά, τμήμα του περιβόλου του Τύμβου. 
Η αστυνομική δύναμη στην περιοχή έχει διπλασιαστεί, με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Σερρών να αλλάζουν αλλεπάλληλα βάρδιες, ενώ, όπως ανακοίνωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, «από τη Δευτέρα ο χώρος θα φωταγωγηθεί με ειδική γεννήτρια παροχής ρεύματος που θα διαθέσει ο δήμος, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να προστατευτεί από τα βλέμματα, όχι μόνο των περιέργων, και κατά τις βραδινές ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχαιολόγοι, μετά και τη σημερινή αφαίρεση των αμμωδών επιχώσεων, στο εσωτερικό του μνημείου, φέρεται να βρίσκονται μπροστά σε σφυρηλατημένες περίτεχνα κομμένες πέτρες, μάρμαρα, κάτι το οποίο αποφεύγει να επιβεβαιώσει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, που συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ώρες, περιγράφοντας αναλυτικά τα νέα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Κορυφώνεται η αγωνία -Την Κυριακή οι νέες ανακοινώσεις
Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αγωνία για τις ανακοινώσεις που έχει προαναγγείλει από την Παρασκευή το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο υπουργός Κώστας Τασούλας καλλιέργησε προσδοκίες με τη φράση του «θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια» και συνέστησε υπομονή σε ό,τι αφορά την πορεία του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Αμφίπολη.
«Η Αμφίπολη μέχρι στιγμής είναι αυτό που βλέπουμε. Κι αυτό που βλέπουμε, αυτό που καμαρώνει ο ελληνικός λαός είναι ένα ταφικό μνημείο, σημαντικών, πρωτοφανών διαστάσεων και σημαντικής καλλιτεχνικής φροντίδας. Από εκεί και πέρα, θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια. Έτσι γίνεται πάντα στην αρχαιολογία. Δεν θα αποτελέσει η Αμφίπολη εξαίρεση» τόνισε ο υπουργός.
Υπογράμμισε, δε, ότι «η αρχαιολογική επιστήμη είναι μια επιστήμη, η οποία κατά κανέναν τρόπο δεν συναρτάται με την αδημονία αλλά με την υπομονή, με τη δεοντολογία και συναρτάται και με τη χαρά που μας δίνει, με τα ευρήματα που διαχρονικά έχει» και πρόσθεσε πως οι επόμενες ανακοινώσεις για την πορεία του ανασκαφικού έργου θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, την προσεχή Κυριακή.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη, ο υπουργός τόνισε ότι «η πορεία η αρχαιολογική δεν μπορεί να προδικαστεί γιατί ένα μικροεμπόδιο, μια ανάγκη συντήρησης, μία στερέωση μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα» και πρόσθεσε: «προφανώς έχουμε φτάσει στους προθαλάμους και προφανώς η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σωστή και πολύ προσεκτική».
Νωρίτερα, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε την πρόσφατη δημοσιότητα γύρω από την Αμφίπολη «μεγάλη ευκαιρία να ξανανακαλύψει ο ελληνικός λαός τη γοητεία του πολιτισμού του, τη γοητεία ενός πολιτισμού που δεν τον κρατάει δεμένο με το παρελθόν, αλλά του δίνει κουράγιο για να ξεπεράσει το δύσκολο παρόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: