Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Το Ισλαμικό Κράτος ψάχνει δίοδο στην Ευρώπη: Συναγερμός στις μυστικές υπηρεσίες - Τι φοβούνται οι ελληνικές αρχές

Το Ισλαμικό Κράτος ψάχνει δίοδο στην Ευρώπη: Συναγερμός στις μυστικές υπηρεσίες -Τι φοβούνται οι ελληνικές αρχές

Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή από την επέλαση και τις προειδοποιήσεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ, οι τζιχαντιστές φέρεται αυτή τη στιγμή να αναζητούν δίοδο στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι οι νότιες χώρες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως αναφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας Los Angeles Times από την Αθήνα, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες δηλώνουν πως βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης...
επαγρύπνησης για υπόπτους που διατηρούν στενές σχέσεις με εξτρεμιστές μουσουλμάνους, ενώ, τονίζουν ότι έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες μήνες τουλάχιστον έξι ξένους μαχητές να διασχίζουν την χώρα.
Άλλωστε, είναι έκδηλη η ανησυχία ότι η εξτρεμιστική οργάνωση θα προβεί σε πράξεις αντεκδίκησης για τις αυξανόμενες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ και ίσως στη Συρία.
«Το επίπεδο απειλής στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό, καθώς δεν υπάρχουν επαληθευμένες ενδείξεις για ενεργούς ή εν υπνώσει πυρήνες του ISIS ή παραφυάδων του» εντός της χώρας, δήλωσε, σύμφωνα με το ethnos.gr, ανώτατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι «είμαστε ωστόσο σε αυξημένη κατάσταση επαγρύπνησης τώρα, ανταλλάσσοντας πληροφορίες με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλους».
Ο αξιωματούχος που ζήτησε τη διατήρηση της ανωνυμίας του εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος, δεν προέβη σε λεπτομέρειες, ούτε απάντησε εάν η Ελλάδα έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για ισλαμιστές μαχητές στην προσπάθεια να μπλοκάρει την διάχυση της εξτρεμιστικής βίας από τη Μέση Ανατολή.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται μεταξύ της Δύσης και της επικράτειας του Ισλάμ, θα μπορούσε να καταστεί δίοδος για εξτρεμιστές που κατευθύνονται στην Ευρώπη.
Τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν έξι αλλοδαπούς, στρατολογημένους από το Iσλαμικό Kράτος, να διασχίζουν τη χώρα, στους οποίους περιλαμβάνεται ένας 23χρονος Γάλλος υπήκοος που μετέφερε «στικάκι» με οδηγίες κατασκευής βομβών.
«Δεν τους συλλάβαμε καθώς δεν υπήρχε νομιμοποίηση» επεσήμανε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι «αντίθετα ενημερώσαμε ξένες μυστικές υπηρεσίες για τις κινήσεις τους».
Σε άλλη υπόθεση οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν έναν 43χρονο Γάλλο ρωσικής καταγωγής καθώς μετέφερε όπλα στη Συρία μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Ούτε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ούτε άλλοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη σύλληψη. Δεν απέκλεισαν ωστόσο το ενδεχόμενο έκδοσης του συλληφθέντος. «Εφαρμόζονται οι προσήκουσες διαδικασίες» δήλωσε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.
Η κήρυξη συναγερμού για το Ισλαμικό Κράτος και την ενδεχόμενη απήχησή του σε κάποιους Μουσουλμάνους έγινε μετά την επίθεση κατά του εβραϊκού μουσείου στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάιο, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα. Για το επεισόδιο συνελήφθη ως ύποπτος ένας Γάλλος μουσουλμάνος που πολέμησε στη Συρία.
Πλημμυρισμένη από ένα κύμα μεταναστών η πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση περισσότερα χρήματα και δυνάμεις για να συμβάλλουν στην απώθηση των χιλιάδων προσφύγων, και πιθανώς ισλαμιστών εξτρεμιστών, που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα.
Από τις αρχές του έτους η Ελλάδα έχει απελάσει πάνω από 300 Σύρους και Ιρακινούς υπόπτους που σχετίζονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Το χειρότερο είναι ότι λόγω της γειτνίασης της Ελλάδας με την Αλβανία, τη χώρα που αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή στρατολογουμένων από το ισλαμικό κράτος στα Βαλκάνια, οι ειδικοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η διέλευση των μαχητών από τη χώρα θα αυξηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: