Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Καρτέλ ηρωίνης - Πώς εντοπίστηκε η αξίας 400 εκατ. ευρώ ποσότητα του ναρκωτικού

Καρτέλ ηρωίνης -Πώς εντοπίστηκε η αξίας 400 εκατ. ευρώ ποσότητα του ναρκωτικού

* Το «βαθύ λαρύγγι» που οδήγησε τις αρχές την Κυριακή στα 986 κ. ηρωίνης

* Το δρομολόγιο του «λευκού θανάτου» από το Ομάν στην Ελευσίνα

* Ξεπερνά τους 2 τόνους η ποσότητα που έχει κατασχεθεί συνολικά [εικόνες]

* 23 οι εμπλεκόμενοι

Ένας από τους συλληφθέντες που οδηγήθηκε στην αστυνομία κατά την κατάσχεση του πρώτου ενός τόνου ηρωίνης πριν από 10 ημέρες, περίπου, ο οποίος «έσπασε» στην ανάκριση, οδήγησε τις αρχές στη νέα ανακάλυψη των 986 κιλών του σκληρού ναρκωτικού αλλά και στο δεξαμενόπλοιο με το οποίο μεταφέρθηκαν οι πάνω από δύο τόνοι, συνολικά, ηρωίνης από το...
Αφγανιστάν στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση για την κατάσχεση των 986 κιλών ηρωίνης και η σύλληψη των 14
Η επιχείρηση του λιμενικού άρχισε τα ξημερώματα της Κυριακής σε Ελευσίνα και Κορωπί. Τα τελευταία 986 κιλά ηρωίνης από το συνολικό άνω των δύο τόνων φορτίο που έφθασε στη χώρα από το Αφγανιστάν, μεταφέρθηκαν σε αυτό το εγκαταλελειμμένο πτηνοτροφείο μετά τις πρώτες συλλήψεις, αφού τα μέλη του καρτέλ ήθελαν να την ξεφορτωθούν πριν εντοπιστούν κι αυτοί από το λιμενικό.
Την ίδια ώρα  συνελήφθησαν 14 άτομα, ανάμεσα τους η 53χρονη εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, 11 Ινδοί όλοι μέλη του πληρώματος, ένας Ιρανός συνοδός του φορτίου των ναρκωτικών, αλλά και ένας Ελληνας, ο οποίος βοήθησε στη μεταφορά περίπου μισού τόνου ηρωίνης στη βίλα της Φιλοθέης.

Η διαδρομή του φορτίου του θανάτου

Το πλοίο, που έφερε το ναρκωτικό στην Ελλάδα, φέρεται να βρισκόταν -στα τέλη Απριλίου- στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές Μαΐου να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου λάντζα τού φόρτωσε το «εμπόρευμα». Η διαδρομή του ναρκωτικού είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερο από το Αφγανιστάν. Από εκεί μεταφέρθηκε με φορτηγό ως το Ιράν και στη συνέχεια φορτώθηκε στη λάντζα όπου το πήγε ως το δεξαμενόπλοιο.

Στη συνέχεια, ο καπετάνιος του «NOOR ONE» δήλωσε μηχανική βλάβη και στις 7 Ιουνίου έφτασε στο λιμάνι της Ελευσίνας με το αιτιολογικό της επισκευής. Γι αυτό, άλλωστε, βρισκόταν στη περιοχή της Βλήχας, κοντά σε ναυπηγείο. Η ηρωίνη είχε τελικό προορισμό την Ευρώπη και συγκεκριμένα το Βέλγιο. Tα μέλη του καρτέλ θα το φύλαγαν στην Ελλάδα και εντός του 2014, ανάλογα με τις παραγγελίες, θα το έστελναν ανά 50 με 100 κιλά στην Ευρώπη.
Πώς μεταφέρθηκε η ηρωίνη από το πλοίο στις αποθήκες και στη βίλα του εφοπλιστή

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματικός της ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το φορτίο έφυγε από συγκεκριμένο σημείο σε τρεις δόσεις με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά οχήματα και φορτηγά. Δυο με φορτηγά μέσα σε πέλετ και μια με άλλα οχήματα.

O τρόπος απόκρυψης της συνολικής ποσότητας ηρωίνης των δύο τόνων και 120 κιλών στο δεξαμενόπλοιο «NOOR ONE», με σημαία Τόγκο, ήταν τόσο μελετημένος και καλά σχεδιασμένος, που ο εντοπισμός της δεν ήταν εύκολος, ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας.

Η έρευνα στο πλοίο, όπως ανέφερε ο ίδιος, ξεκίνησε με αφορμή την ποσότητα λαθραίου καυσίμου, που ανερχόταν σε 18 τόνους και για την οποία δεν υπήρχαν παραστατικά. Γι αυτό, πέραν της δικογραφίας για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, έχει σχηματισθεί και ξεχωριστή για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ποσότητα μαμούθ, μυθικής αξίας
Η ποσότητα της ηρωίνης (δύο τόνοι και 120 κιλά) που μετέφερε το πλοίο «NOOR ONE» είναι η μεγαλύτερη που έχει κατασχεθεί επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενδεχομένως και παγκοσμίως, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η αξία του φορτίου της ηρωίνης, σύμφωνα με το  Mega, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Προθεσμία για να απολογηθούν μεσοβδόμαδα πήραν οι συλληφθέντες
Οι κομάντος του λιμενικού συνεχίζουν οι έρευνες για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν και άλλα ασύλληπτα μέλη του καρτέλ ηρωίνης, ενώ το βράδυ της Κυριακής οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Πειραιά οι 14 συλληφθέντες.
Και οι 14 έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν σε δύο ομάδες Τρίτη και Τετάρτη. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και δύο άτομα ελληνικής υπηκοότητας. Σε βάρος τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Σημειώνεται ότι πριν από 10 ημέρες οι λιμενικοί συνέλαβαν έναν 40χρονο εφοπλιστή (εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης 4 δεξαμενόπλοιων στο Ντουμπάι) (διαβάστε το ρεπορτάζ για την απίστευτη ζωή του πατώντας ΕΔΩ) και την πρώην σύζυγο του, κόρη γνωστού εμπόρου διαμαντιών, οι οποίοι είχαν κρύψει, μαζί με τους Τούρκους συνεργούς τους ένα τόνο και 133 κιλά ηρωίνης στην πολυτελή βίλα τους στη Φιλοθέη και σε αποθήκη στο Κορωπί. Για το πρώτο φορτίο ηρωίνης που εντοπίστηκε στη βίλα της Φιλοθέης και σε αποθήκη στο Κορωπί έχουν ήδη προφυλακισθεί εννέα άτομα, πέντε Τούρκοι υπήκοοι και τρεις Ελληνες.

Βαρβιτσιώτης: Κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, θα απογοητευθούν

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων για την υπόθεση, το μεσημέρι, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διαβίβασε τα θερμά συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στο ΛΣ για τη χθεσινή επιτυχία των ανδρών του. Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι οι συντονισμένες προσπάθειες του Λιμενικού, η αμεσότητα στις επιχειρήσεις και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, οδήγησαν στο να κατασχεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει βρεθεί σε ευρωπαϊκό και ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Κάποιοι που πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, θα απογοητευθούν» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι «η χώρα έχει αξιόπιστες αρχές ασφαλείας και ένα Λιμενικό Σώμα που δίνει μάχη σε όλα τα επίπεδα καθημερινά και αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια».

Είπε επίσης ότι ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στη Διεύθυνση Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του ΛΣ, στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, σε όλες τις ειδικές δυνάμεις του Σώματος, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, και βέβαια στα τμήματα ασφαλείας και πληροφοριών, που «έδρασαν με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα».

Το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίζει να συνεργάζεται με όλες τις διεθνείς Αρχές για την αντιμετώπιση της μεγάλης υπόθεσης που λέγεται "λαθρεμπόριο ναρκωτικών" και να αξιοποιεί όλες τις διεθνείς συνεργασίες και πληροφορίες για να μπορέσει να έχει στο μέλλον και άλλες τέτοιες επιτυχίες, υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, συνεχάρη όλες τις ξένες Αρχές που συνεργάστηκαν με το Λιμενικό και τους άνδρες του για τη δεύτερη αποτελεσματική επιχείρηση. «Το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει να τελεί με αποτελεσματικό τρόπο την αποστολή που έχει θέσει η πολιτεία και θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στην καταπολέμηση διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών» δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: