Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Παρουσία πετρελαϊκών κολοσσών δημοπρατούνται τα ελληνικά κοιτάσματα

Παρουσία πετρελαϊκών κολοσσών δημοπρατούνται τα ελληνικά κοιτάσματαΠάνω από 30 πετρελαϊκές, οι περισσότερες με πολυμελείς αποστολές, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κλειστό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Λονδίνο για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, τις εργασίες του οποίου θα ανοίξει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. 

Στο συνέδριο αυτό θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα οικόπεδα που θα δημοπρατηθούν στο γύρο παραχωρήσεων που θα ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο καλοκαίρι, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και επιπλέον θα δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τις έρευνες που έγιναν σε Ιόνιο αλλά και στην Κρήτη από την PGS.
Πρόκειται δηλαδή για την κορύφωση της εκστρατείας marketing που έχει ξεκινήσει εδώ και...
περίπου ένα χρόνο, μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας, με στόχο την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών για την έρευνα και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Τα ονόματα των εταιρειών που θα δώσουν το παρόν στο συνέδριο του Λονδίνου πάντως θα προκαλέσουν αίσθηση.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr στο συνέδριο συμμετοχή έχουν δηλώσει από τους αποκαλούμενους και ως oil majors, δηλαδή από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες η βρετανική BP, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxonmobil και Chevron και η ιταλική Eni.
Δυνατή εκπροσώπηση υπάρχει και από μεσαίου μεγέθους εταιρείες, κυρίως βρετανικές και καναδικές, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέροντα joint ventures όπως αυτό της βρετανικής Nexen στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει μπει η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Κίνας CNOOC. Από την Ασία το παρόν δίνει επίσης και η γιαπωνέζικη Nippon, ενώ από μεσογειακές εταιρείες θα συμμετάσχουν εκτός της Eni, οι Edison, Enel από Ιταλία, η Repsol από την Ισπανία, η Ratio Oil  από το Ισραήλ.
Φυσικά το παρών θα δώσουν και οι δύο παίκτες της εγχώριας αγοράς η Energean Oil & Gas και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τους συνεταίρους τους.
Ισχυρή εκπροσώπηση θα υπάρχει και σε επίπεδο πρεσβειών από τουλάχιστον 5 πρεσβείες που θα παραστούν σε επίπεδο πρέσβη ή οικονομικού ακολούθου.
Οι εταιρείες που θα δώσουν το παρών θα έχουν εκπροσώπους που εξειδικεύονται ακριβώς στον εντοπισμό πιθανών ευκαιριών για τις εταιρείες τους (new business development managers) καθώς επίσης και ειδικούς γεωλόγους, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα στοιχεία από τις έρευνες της PGS και θα κάνουν τις εισηγήσεις τους προς τις εταιρείες τους.
Επίσης στο συνέδριο θα παραστούν εκπρόσωποι από το χώρο των υπηρεσιών που σχετίζονται γύρω από την αγορά πετρελαίου, εταιρείες συμβούλων, δικηγορικά γραφεία καθώς επίσης και αναλυτές της αγοράς πετρελαίου.
Όλη αυτή η … «στρατιά» από περισσότερα από 150 στελέχη της διεθνούς αγοράς πετρελαίου θα έχει συναντήσεις με τις ομάδες που έχουν οργανωθεί από το ΥΠΕΚΑ, την PGS και το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP που είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης για τη διοργάνωση του γύρου παραχωρήσεων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από το ΥΠΕΚΑ θα παρουσιαστούν τα πετρελαϊκά οικόπεδα που θα παραχωρηθούν και τα οποία θα είναι περισσότερα από 10-12 που είχε αρχικά σχεδιαστεί, καθώς έχουν εντοπιστεί πολύ ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά στοιχεία.
Το συνέδριο με τίτλο “Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη: Μία νέα περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου” διοργανώντεαι από το ΥΠΕΚΑ και την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, με την υποστήριξη του Research Centre for Energy Management (RCEM) του ESCP Europe Business School και του Greek Energy Forum.
Όπως εκτιμά μιλώντας στο Capital.gr o Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του RCEM), πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προετοιμαστεί άριστα από το ΥΠΕΚΑ με την καθοριστική συμβολή της πρεσβείας στο Λονδίνο και για την οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: