Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Διαφοροποιήσεις πολλών τάσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ

Μετά τις δικαστικές αποφάσεις και την ενδοκυβερνητική κόντρα, τα αντάρτικα γαλάζιων βουλευτών. 

Καμία αμφισβήτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της διαθεσιμότητας, διαμηνύει το Μαξίμου

Τα αντάρτικα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο των δικαστικών αποφάσεων που θέτουν υπό κρίση τον τρόπο εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και της ενδοκυβερνητικής κόντρας για το κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης, ανεβάζουν κι άλλο το πολιτικό θερμόμετρο.
Το πρωθυπουργικό και οικονομικό επιτελείο, αφού έβαλε φρένο στο διαγωνισμό φιλολαϊκού προφίλ των υπουργών, ξεκαθαρίζει τώρα και στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας πως κεντρικές πολιτικές, όπως η δημοσιονομική προσαρμογή και η διαθεσιμότητα δεν μπορούν να...

τίθενται σε αμφισβήτηση. Έτσι κυβερνητικές πηγές απαντούσαν με ένα κοφτό “όχι” στο αίτημα πέντε βουλευτών της Ν.Δ (Δάνης Τζαμτζής, Ηλίας Βλαχογιάννης, Θεόδωρος Σολδάτος, Παύλος Βογιατζής και Δημήτρης Κυριαζίδης) να ενταχθούν οι ένστολοι στην τροπολογία για την αποκατάσταση των αμοιβών των δικαστικών λειτουργών, με το επιχείρημα πως η δικαστική απόφαση για τους πρώτους δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και συνεπώς το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες.

Ακόμη όμως και να κερδίσει χρόνο έτσι η κυβέρνηση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και ενώ δύσκολα οι πέντε βουλευτές θα πραγματοποιήσουν τις απειλές περί καταψήφισης, ο πέλεκυς των 500 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της ετυμηγορίας του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των αναδρομικών περικοπών στους μισθούς των ένστολων, αναμένεται να πέσει βαρύς από το Σεπτέμβριο, όταν καθαρογραφεί η απόφαση. Και μπορεί μεν το ΣτΕ να έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με το δεύτερο μνημόνιο, όμως η προσφυγή της ΓΣΕΕ στα ευρωπαϊκά δικαστήρια συνεπάγεται πως το θέμα παραμένει ανοιχτό. Η αγωνία συνεπώς της κυβέρνησης είναι εύλογη.

Εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή, υπό αίρεση τίθεται λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων και η πολιτική της διαθεσιμότητας, με την αναμονή της τελεσίδικης απόφασης για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η αντιμετώπιση τους από την κυβέρνηση προκαλεί αντιδράσεις και στο γαλάζιο στρατόπεδο. Μετά την ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζενμπεργκ και το μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ και ακραιφνή σαμαρικό Φαήλο Κρανιδιώτη, ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε χθες η πολιτεία θα έπρεπε να είχε αποκαταστήσει τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ήδη από την πρωτόδικη απόφαση, “διότι και το δημοσιονομικό κόστος δεν είναι μεγάλο και ο συμβολισμός είναι τέτοιος, για τους αδύναμους της κοινωνικής ιεραρχίας”. Καθώς δε η συζήτηση για τον κίνδυνο κατάρρευσης της δημοσιονομικής και όχι μόνον πολιτικής λόγω δικαστικών αποφάσεων ερμηνεύεται και ως πίεση προς τους δικαστικούς λειτουργούς, που κρατούν στα χέρια τους ωρολογιακές βόμβες, ο βουλευτής Α' Αθήνας της Ν.Δ Προκόπης Παυλόπουλους κάνει λόγο σε άρθρο του στα Επίκαιρα για “τάσεις ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, είτε ευθέως είτε και εμμέσως”.

Διαφοροποιήσεις στις διαφοροποιήσεις

Οι βουλευτές που διαφοροποιούνται, ωθούνται από διαφορετικά κίνητρα και κινούνται σε διαφορετικές πολιτικές λογικές ανά ομάδα. 
Οι παρεμβάσεις των δύο καραμανλικών χθες ήταν στη “θεσμική” λογική της συμμόρφωσης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης με μία νότα “κοινωνικής ευαισθησίας”. 
Η ομάδα των πέντε έχει στίγμα μάλλον πιο παραδοσιακής και λαϊκής δεξιάς και περιλαμβάνει έναν κατά δήλωση του “αδικημένο από τον ανασχηματισμό” (τον κ.Τζαμτζή) και ένα προερχόμενο από την τάξη των ενστόλων (τον κ.Κυριαζίδη) - το ζήτημα είναι δε εάν θα βρούν μιμητές. 
Ο ανασχηματισμός άλλωστε έχει αφήσει πίσω του πολλούς ακόμη δυσαρεστημένους, όπως τους υπουργούς που βρέθηκαν εκτός, εκ των οποίων τέσσερις (Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ζέτα Μακρή, Κώστας Γκιουλέκας) συνέφαγαν χθες στο Διόνυσο, αλλά και όσους της λαϊκής δεξιάς δε βρήκαν θέση στο νέο σχήμα.

Διαμορφώνεται εν τω μεταξύ σιγά σιγά και μία μεταρρυθμιστική “τάση” εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ, η οποία δεν έχει τα χαρακτηριστικά συγκροτημένης ομάδας, θα μπορούσε όμως κάλλιστα να περιγράψει τους γαλάζιους βουλευτές που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να δίνει βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να υποκύψει σε “συντεχνιακά συμφέροντα”.
Εκτός από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκη που έχει και προσωπικούς λόγους να υπερασπίζεται τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας, αντίστοιχες απόψεις εκπροσωπούν βουλευτές όπως οι Λευτέρης Αυγενάκης, Μανούσος Βουλουδάκης, Θανάσης Δαβάκης κα.


Της Βίκυς Σαμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια: