Τις προτάσεις τους για το πώς μπορεί η Ελλάδα να άρει τα εμπόδια που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη, αλλά και να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις κατέθεσαν Ελληνες επιχειρηματίες μέσω του Μανιφέστου Νεοφυών Επιχειρήσεων το οποίο εκδόθηκε σήμερα.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή κίνηση, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2013 και στοχεύει στο να βοηθήσει την Ευρώπη να αξιοποιήσει τη δυναμική του δραστήριου κλάδου των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών.
Το ελληνικό Μανιφέστο Νεοφυών Επιχειρήσεων, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη, έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 60 επιχειρηματίες.
Αναλυτικά οι προτάσεις καλύπτουν τους εξής τομείς:
- Φορολογία και κοινωνική ασφάλιση (π.χ. απλοποιημένο φορολογικό πλαίσιο για τις νεοφυείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο)
- Μείωση της γραφειοκρατίας (π.χ. όλες οι πληροφορίες για τη σύσταση και τη λειτουργία επιχειρήσεων να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο)
- Επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές (π.χ. ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, διευκόλυνση των επενδύσεων στη νεφοϋπολογιστική, βελτίωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης)
- Πρόσβαση σε κεφάλαια (π.χ. σύσταση ταμείων για διευκόλυνση επενδύσεων επιχειρηματικών αγγέλων και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις πληροφορικής, μέτρα ενθάρρυνσης του επαναπατρισμού κεφαλαίων)
- Ενεργή προώθηση της επιχειρηματικότητας (π.χ. στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στην πρόσβαση σε ξένες αγορές, σύνδεση πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων).
Με βάση τις προτάσεις όσων υπογράφουν το Μανιφέστο, η κίνηση αυτή μπορεί να βοηθήσει την καινοτομία στην Ελλάδα, να εντοπίσει και να προτείνει λύσεις για τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στη χώρα.
Η εφαρμογή πολιτικών που θα στηρίξουν τις καινοτόμες μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ, αλλά και την άμεση και έμμεση δημιουργία 32.000 νέων θέσεων εργασίας και στην αναχαίτιση της διαρροής ταλέντων στο εξωτερικό.
Η Κομισιόν καλωσόρισε την ελληνική αυτή πρωτοβουλία με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νέιλι Κρους, να δηλώνει «Αν θέλουμε να δούμε περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις να δημιουργούνται και να μένουν στην Ευρώπη, θα πρέπει να αφήσουμε να ακουστεί η φωνή των επιχειρηματιών. Αυτό επιδιώκει το ελληνικό Μανιφέστο: να γίνει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη και για περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση, βοηθώντας την κοινωνία να υιοθετήσει πρακτικές και αντιλήψεις που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση».
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου