Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Guardian: Οι Έλληνες θα υποφέρουν περισσότερο σε ενδεχόμενη εκλογή ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Η Guardian αναφέρει ότι οι ιδέες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κάνουν την ευρωπαϊκή ελίτ να αισθάνεται άβολα με μια πιθανή νέα κρίση στην Ελλάδα που θα οδηγήσει στην ανάδειξη του Τσίπρα ως πρωθυπουργού

Νέα διεθνή παρέμβαση στα της ελληνικής πολιτικής. 
Ο Guardian μέσω του αρθρογράφου Leo Panitch κάνει μια απόπειρα να αναλύσει το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.
Το άρθρο τιτλοφορείται "Η Αριστερά της Ευρώπης βλέπει πως ο καπιταλισμός μπορεί να αντεπιτεθεί και να δαγκώσει"...


Ο Panitch, που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του York στον Καναδά και συγγραφέας του βιβλίου "Η δημιουργία του παγκόσμιου καπιταλισμού: Η Πολιτική Οικονομία της αμερικανικής αυτοκρατορίας", αναφέρει στην εισαγωγή του κειμένου του: 
"Για το μεγαλύτερο διάστημα του 20ού αιώνα η λέξη "μεταρρύθμιση" ήταν κοινά συνδεδεμένη με την εξασφάλιση της κρατικής προστασίας ενάντια στις χαοτικές επιδράσεις του ανταγωνισμού στην καπιταλιστική αγορά. Σήμερα, χρησιμοποιείται περισσότερο για να αναφέρει την αναίρεση αυτών των προστατευτικών μέτρων".
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος κάνει λόγω για τον νεοεκλεγη αρχηγό του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρένζι τονίζοντας: "Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα οικειοποίησης του όρου από τους ευρωπαίους και τους διεθνείς δανειστές που τον χρησιμοποιούν σαν κώδικα για τις απαιτήσεις από την Ελλάδα για περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες. Είναι επίσης ο τρόπος που η λέξη έχει αρχίζει να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Έτσι, ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρένζι έχει καλέσει την κυβέρνηση να προσηλωθεί περισσότερο στην εφαρμογή του πακέτου των οικονομικών μεταρρυθμίσεων".

Μιλώντας για την Ελλάδα και για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α ο Panitch αναφέρει 
"ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αριστερό κόμμα που είχε μεγάλη εκλογική επιτυχία κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης, απορρίπτοντας τον τρόπο που έχει επαναπροσδιοριστεί η μεταρρύθμιση. 
Ένα κεντρικό σημείο του πολιτικού του προγράμματος, εξάλλου, είναι η κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, μέσω της ριζικής αλλαγής της λειτουργίας του... 
Πράγματι, αυτό που κάνει τις ευρωπαϊκές ελίτ να νιώθουν περισσότερο άβολα με την Ελλάδα που έχει αναλάβει και την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, είναι μία νέα πολιτική κρίση που θα οδηγήσει σε γενικές εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει και τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται πρωθυπουργός της χώρας". και προσθέτει 
"Αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον για το πολιτικό πρόγραμμα της ριζικής μεταρρύθμισης που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του τον περασμένο Ιούλιο με λίγα λόγια σημαίνει: η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα καλεί για κάτι παραπάνω από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργημένο δημοκρατικά και συλλεκτικά. Καλεί για τη δημιουργία και την έκφραση όσο το δυνατό ευρύτερου, αντάρτικου και καταλυτικού πολιτικού κινήματος... Μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να οδηγήσει μία κυβέρνηση της Αριστεράς και μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να προστατεύσει την πορεία μίας τέτοιας κυβέρνησης".

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο Ελληνικός λαός θα υποφέρει ακόμη περισσότερο 
" οι αρχηγοί των κομμάτων δεν μπορούν παρά να γνωρίζουν ότι αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί των δυνάμεων σε άλλες χώρες για να δώσει έδαφος σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ο ελληνικός λαός θα υποφέρει ακόμη περισσότερο από τη διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το να μένει τιμωρημένος οικονομικά και απομονωμένος. Αυτός είναι χωρίς αμφιβολία και ο λόγος που, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ορίστηκε τον προηγούμενο για την αντικατάσταση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, μίλησε για μία "στορική ευκαιρία" για ένα αριστερό εναλλακτικό «ευρωπαϊκό μοντέλο" σε σχέση με το παρόν καπιταλιστικό".

Τέλος καταλήγει "Το ερώτημα για τον 21ο αιώνα δεν είναι η μεταρρύθμιση εναντίον της επανάστασης, αλλά τι είδους μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και τι είδους λαϊκά κινήματα θα βρίσκονται από πίσω τους και αν θα είναι αρκετά επαναστατικά ώστε να αντέξουν τις πιέσεις του καπιταλισμού".

Πηγή:The Guardian


Στέφανος Νικήτας
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια: