Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Προσδοκίες στην κυβέρνηση για μεγαλύτερο πλεόνασμα - Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Τρόικα

Προσδοκίες στην κυβέρνηση για μεγαλύτερο πλεόνασμα -Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην ΤρόικαΛίγο πιο κάτω από το 1 δισ ευρώ, δηλαδή 100 με 150 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο, δείχνουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, 

οι προβολές που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα στοιχεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και στα δεδομένα που φτάνουν από τον "ευαίσθητο" τομέα των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών Ταμείων.
Είναι ενδεικτικό ότι στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν περίπου 570 εκατ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. που θα εγγραφούν ως έσοδα του ΠΔΕ και άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ από το...
μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία επίσης θα εγγραφούν στα έσοδα του 2013.

Οι εκτιμήσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί στη τελική φάση των διαβουλεύσεων με τη Τρόικα, 

προκειμένου να κλείσει το «κενό» του 2014 χωρίς επώδυνα μέτρα, πρόθεση που μπορεί, ωστόσο, να... σκοντάψει στις συνήθεις (και μάλλον δικαιολογημένες) ανησυχίες της Τρόικας για νέους, κρυμμένους "σκελετούς" σε νοσοκομεία και Ταμεία. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που φτάνουν στο ΓΛΚ δείχνουν ότι δημιουργείται μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών ακριβώς σε αυτό τον τομέα, δηλαδή στην Υγεία και στην Ασφάλιση.
Τις προβλέψεις αυτές σκιάζουν ακόμα οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, οι οποίες ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ και οι οποίες θα επιβαρύνουν το 2014, οπότε υπολογίζεται ότι θα εκκαθαριστούν. 
Διόλου ενθαρρυντικές είναι, επίσης, οι δικαστικές αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο, που μπορούν να ανατρέψουν τη μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο, εξ ου και η... σιγή ιχθύος που τηρεί επί του παρόντος το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι στην απόφαση- βόμβα του Μισθοδικείου που χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη μείωση μισθών στους δικαστικούς, προστέθηκε απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη φορολόγηση ειδικών επιδομάτων του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων!
Εάν περάσει το κρίσιμο τεστ της Τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση εν γένει υπολογίζει ότι θα έχει στη διάθεση της 630- 650 εκατ. ευρώ (το 70% του πλεονάσματος), τα οποία θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για στοχευμένες παροχές, κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, όπως έχει δηλώσει ο Α. Σαμαράς. 
Αυτό θα μπορεί να γίνει μετά τις 22 Απριλίου, οπότε θα επικυρωθούν τα στοιχεία από τη EUROSTAT, δηλαδή λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαίου.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: