Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Άγνοια βασικών κανόνων λειτουργίας της αγοράς


Γιατί κρατάει ο Προβόπουλος ακόμη την Σακελλαρίου; 

Γιατί δεν ανακάλυψε έγκαιρα τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια; 

Γιατί δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης; 

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που έκαναν οι πολιτικοί μας προς τον κ. Προβόπουλο, κατά την διάρκεια της παρουσίας του τελευταίου στην Βουλή.
Είναι προφανές ότι οι περισσότερες ερωτήσεις που του έγιναν έδειχναν βαθιά άγνοια για τον τρόπο λειτουργίας της...
Τράπεζας της Ελλάδος και του τραπεζικού συστήματος γενικότερα
Κι αυτό είναι εντυπωσιακό επειδή ακριβώς μιλάμε για βουλευτές. 
Αν μη τι άλλο έχουν την δυνατότητα να πάρουν έναν συνάδελφό τους οικονομολόγο και να τον ρωτήσουν για ό,τι αυτοί δεν καταλαβαίνουν.

Η εικόνα που μόλις περιγράψαμε είναι απογοητευτική. Κι ας μην ακούσουμε άλλη φορά ότι βάλλεται ο πολιτικός κόσμος. Η κοινή λογική βάλλεται από ανθρώπους που οφείλουν να είναι σωστά ενημερωμένοι.

Αν ήθελαν να ασκήσουν κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θα μπορούσαν να το κάνουν με χίλιους δύο τρόπους. Όχι όμως κατηγορώντας τον επειδή λειτουργεί εντός του πλαισίου του Νόμου. Είναι σαν να κατηγορεί κάποιος έναν αστυνομικό γιατί δεν πυροβόλησε προληπτικά κάποιον που του φαινότανε ύποπτος για την τέλεση αδικήματος.

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι εποπτικός. Ελέγχει προληπτικά κάποια δάνεια κι αν έχει υποψίες για οτιδήποτε ύποπτο το στέλνει στον αρμόδιο εισαγγελέα. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει δικαστική εξουσία.

Επίσης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επιχειρείται η ποινικοποίηση της λειτουργίας των τραπεζών. Το ότι ένα δάνειο έχει αποδειχτεί επισφαλές δεν σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε κάτι ύποπτο στην χορήγησή του. Με τέτοιους όρους στον δημόσιο διάλογο ούτε η διαφάνεια προάγεται ούτε η επιχειρηματικότητα ενισχύεται.

Μία επίσης φράση που ακούμε από διαφόρους πολιτικούς και δημοσιολόγους είναι ότι δεν καταλαβαίνουν από οικονομικά. Ωστόσο, έχουν άποψη για το αν το μνημόνιο ήταν καλό ή κακό, για το πώς θα βγούμε από την κρίση ή αν ο κ. Προβόπουλος κάνει καλά την δουλειά του ή όχι. Αν αυτό το κρίνετε φυσιολογικό...

Δεν είναι κακό να μην ξέρει κάποιος. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με γνώσεις στο κεφάλι τους. Τις αποκτούν όμως! Το κακό είναι να μην ξέρει και να μην προσπαθεί να μάθει. Κάτι που συνεχίζει και συμβαίνει με τους περισσότερους πολιτικούς μας. 
Το προεδρείο της Βουλής θα έπρεπε πρώτο να είχε διαπιστώσει το πρόβλημα και να είχε φροντίσει να καλέσει ειδικούς επιστήμονες για να εξηγήσουν τουλάχιστον τα βασικά στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Αντί επιλόγου θα σας πω μία μικρή ιστορία
Ομάδα βουλευτών συζητούσε με τραπεζίτη το «αίτημα» της σεισάχθειας των στεγαστικών δανείων. 
Όταν «ανακάλυψαν» ότι τα χρήματα αυτά θα τα πλήρωναν οι φορολογούμενοι, δήλωσαν έκπληκτοι. 
Ωστόσο, δεν έβαλαν άλλη φορά τέτοιο θέμα...


Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: