Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ποια Ευρώπη;

Την 1η Ιανουαρίου 2014 η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πέμπτη φορά, ύστερα από την ένταξη της το 1981 στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα. 
Το πρώτο εξάμηνο του 2014 χρήζει ιδιαίτερης σημασίας για την χώρα μας, καθώς επιδιώκεται η έξοδος από την ύφεση και η προσχώρηση της χώρας σε μία περίοδο ανάκαμψης. 
Οι καταστάσεις που βιώνουν οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. –ανάμεσα τους και η Ελλάδα– ωθούν προς μία τάση, κατά την οποία η αντιμετώπιση των προβλημάτων οφείλει να πραγματωθεί μέσω μιας στενής συνεργασίας με τους εταίρους μας.
Η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με την έναρξη ενός πανευρωπαϊκού διαλόγου εν όψει των ευρωεκλογών το επερχόμενο Μάιο...

Ένας διάλογος που αφορά και επηρεάζει το μέλλον όλων των πολιτών, οι οποίοι με τη σειρά τους συνιστούν κομμάτι του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί ακόμη ιδανική χρονική περίοδο για να ξεκινήσει μία συζήτηση στην οποία θα τίθενται τα βασικά ερωτήματα για την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα επιτεύξιμες λύσεις στα προβλήματα, που ανακύπτουν στα κράτη-μέλη της.
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ε.Ε. μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται και θα ανταποκριθεί, θα αποτελέσουν τον κύριο άξονα με βάση τον οποίο θα αξιολογηθεί στο μέλλον η επιτυχία της. Συνεπώς, η περίοδος της κρίσης αποτελεί ίσως την ιδανικότερη ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό του ευρωπαϊκού οράματος. Έως ότου πραγματοποιηθεί αυτό, η Ευρώπη παραμένει ένα ημιτελές οικοδόμημα, ευάλωτο και δυσλειτουργικό για τους πολίτες της. Παραμένει μία Ευρώπη διχασμένη και ανήμπορη να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει, αναλογικά με το μέγεθος και την οικονομική της δύναμη, στο επίπεδο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Η αλλαγή των θεσμών, της λειτουργίας και των κανόνων που διέπουν την Ε.Ε. αποτελούν εξίσου σημαντική πρόκληση της εποχής αλλά και προσωπικό στοίχημα για την ίδια την Ευρώπη. Το δίλημμα «περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη» είναι ουσιαστικά άστοχο. Είναι αναγκαίο, ωστόσο, να συζητήσουμε για μια εντελώς διαφορετική Ευρώπη.
Μακάρι η Ελληνική Προεδρία να αποτελέσει απαρχή για ουσιαστικές αλλαγές, εντός της Ευρώπης με αποκορύφωμα τις Ευρωεκλογές, καθώς το ευρωπαϊκό εγχείρημα απαιτεί ξανά μια νέα νομιμοποίηση μέσα από τους λαούς της Ευρώπης. Θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε αν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τόσων χρόνων «θα γίνει κάτι άλλο» ή θα καταρρεύσει.

Νεβεσκιώτης Νικόλαος
Αντιπρόεδρος Ν.Ε ΟΝΝΕΔ Δράμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: