Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ποια είναι πραγματικά η Άνγκελα Μέρκελ;

Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςΑγαπάει τα λουλούδια, το λευκό κρασί, μαγειρεύει, φοβάται τις καταιγίδες και τα σκυλιά, 
της αρέσει το ποδόσφαιρο, 
καλλιεργεί πατάτες στο εξοχικό της, 
σερβίρει η ίδια κάθε πρωί τον καφέ του συζύγου της, 
προτιμά τα φρούτα και τα τυριά από το επιδόρπιο και όταν εκνευριστεί, χρησιμοποιεί συχνά την λέξη «σκ...».
Η Άγκελα Μέρκελ είναι «μια σχεδόν φυσιολογική γυναίκα», γράφει ο Νικολάους Μπλόμε, αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης της Bild, στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε και έχει τίτλο 
«Άγκελα Μέρκελ: Η καλλιτέχνις της αναποφασιστικότητας»...


Σύμφωνα με εκτεταμένα αποσπάσματα που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus, η Καγκελάριος της Γερμανίας δεν είναι, όπως πολλοί πιστεύουν, μια «πεινασμένη για εξουσία οπορτουνίστρια», αλλά οι επιλογές της χαρακτηρίζονται συνήθως από δισταγμό. «Βήμα-βήμα», είναι η πρακτική της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Γερμανίας. «Αυτή η Καγκελάριος μπορεί να διαχειριστεί την κρίση», τονίζει ο συγγραφέας, την επικρίνει ωστόσο για έλλειψη δημιουργικότητας και επειδή, όπως λέει, από την αρχή της κρίσης παρουσίαζε διαρκώς την πολιτική της ως «μοναδική επιλογή, χωρίς εναλλακτική». Παρόλα αυτά ο Μπλόμε θεωρεί ότι «το μεγάλο μάντρα» της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν και παραμένει «η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης» και σημειώνει ότι η ίδια «κατόρθωσε να καθοδηγήσει την χώρα της στην σοβαρότερη κρίση της».

Η κα Μέρκελ, αναφέρει ο συγγραφέας, κοιμάται τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα, αλλά τα Σαββατοκύριακα προσπαθεί να αναπληρώνει τις χαμένες ώρες ύπνου και ευχαρίστως κοιμάται δέκα συνεχόμενες ώρες. Παρά την αυστηρή εικόνα της, μιμείται συχνά συνεργάτες και ξένους πολιτικούς, όπως τη φωνή του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε ή το τραύλισμα του πρώην Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Έντμουντ Στόιμπερ, ακόμη και την «γλοιώδη γοητεία του ηλικιωμένου άνδρα», Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ως πιστή στις φιλίες αλλά και στις αντιπάθειές της, περιγράφει το βιβλίο την κα Μέρκελ, η οποία φέρεται να αντιπαθεί τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο των Γερμανικών Ταχυδρομείων Κλάους Τσουμβίνκελ, όπως και τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo), Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Ο συγγραφέας καταλήγει πάντως υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί δημοσιογράφοι που έχουν γνωρίσει την Καγκελάριο κατά την διάρκεια των οκτώ ετών της στην εξουσία, «δεν έχουν αρνητική άποψη» για αυτήν.

Ο 49χρονος Νικολάους Μπλόμε, με σπουδές στην Ιστορία, την Οικονομία και τις Πολιτικές Επιστήμες, είναι σήμερα ο αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Bild και ο επικεφαλής του γραφείου της στο Βερολίνο. Προηγουμένως εργαζόταν ως επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας Die Welt, η οποία ανήκει στον ίδιο εκδοτικό όμιλο, στις Βρυξέλλες. Έχει τιμηθεί με το βραβείο δημοσιογραφίας «Τέοντορ Βολφ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: