Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Κρίσιμες συναντήσεις με τρόικα - Για διαπραγματευτικό «θρίλερ» ανησυχεί η Αθήνα

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι κάποια απο τα φορολογικά μέτρα ενδεχομένως να μη γίνουν δεκτάΣτο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν για πιθανή νέα καθυστέρηση στην έγκριση του πακέτου


Με τους επικεφαλής της τρόικας για 
μεσημέρι (14.00) ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ θα ακολουθήσει το απόγευμα (18.00) συνάντηση της τριμερούς με τον Αντώνη Σαμαρά.
Η ψήφιση του πακέτου των μέτρων θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
...

Στο
οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι κάποια απο τα φορολογικά μέτρα ενδεχομένως να μη γίνουν δεκτά, ενώ ανησυχούν για πιθανή νέα καθυστέρηση στην έγκριση του πακέτου. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το αργότερο εντός της εβδομάδας να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα και να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα επ´ αυτών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, την
Αθήνα φοβίζει το ενδεχόμενο ενός πολιτικού και διαπραγματευτικού «θρίλερ», εξαιτίας επερχόμενων πιέσεων και καθυστερήσεων εκ μέρους της τρόικας, καθώς από τα έως τώρα μηνύματα εκφράζεται προβληματισμός για το ενδεχόμενο η τρόικα να υιοθετήσει τακτική καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση, με ορατό κίνδυνο να απορρίψει μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί, ζητώντας πρόσθετες περικοπές. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στους New York Times δήλωσε: «Αλλάζουμε και η Ε.Ε. οφείλει να βοηθήσει».

Την
Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τις ηγεσίες δέκα 10 υπουργείων για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας
, η τρόικα δεν αποκλείεται να επαναφέρει μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που καθυστερούν, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ερωτηματικό παραμένει εάν θα επανέλθει το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως μείωση της αποζημίωσης απόλυσης ή κατάργηση των αυξήσεων ανά τριετία για τους κατώτατους μισθούς.


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή και το προσχέδιο του
προϋπολογισμού για το 2013.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: