Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτά τα μέτρα ήταν μόνον η αρχή

Η καταιγίδα μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν αρκεί για να «κλείσει» τις «τρύπες», ούτε για να καλύψει τους νέους φιλόδοξους στόχους που φαίνεται πως θα τεθούν μέσα από τον ανασχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου.

Το τι θα επακολουθήσει αποτυπώνεται στις δηλώσεις τόσο του Κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, όσο και τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Και οι δύο, δεν μιλούν πλέον μόνον για... «επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και 2012», αλλά εμφανίζουν ως «θεμελιώδη στρατηγική επιλογή της χώρας» να επιστρέψει και πάλι «το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο στόχος πλέον για πρωτογενή πλεονάσματα μετατίθεται και επισήμως για το 2012, αντί για το 2014 που ήταν ο σχεδιασμός στο μεσοπρόθεσμο. Για το 2012 το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πριν 3 μήνες προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. και 1,5 δισ. για το 2013, ενώ πρωτογενές πλεόνασμα θα προέκυπτε το 2014, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Πλέον όμως ο στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. από το 2012 κιόλας!

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν τις ανακοινώσεις Μόσιαλου, ο κ.Βενιζέλος έλεγε στη Βουλή: «ακόμη και αν δεν μας ζητούσαν το 2012 να φθάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, εμείς μόνοι μας έπρεπε να αποφασίσουμε την επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να φθάσουμε το ταχύτερο δυνατό σε πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι θεμελιώδες αυτό».

Στη στροφή αυτή συνέβαλε η πίεση της Γερμανίας και του υπουργού Οικονομικών της χώρας κ.Σόιμπλε, που από τον Ιούλιο ήδη ζητούσε μέτρα «εδώ και τώρα» για να δει ταχύτερα τα πλεονάσματα. Και ερωτηματικό βεβαίως παραμένει πως θα κλείσει η «τρύπα» των 6 δισ. ευρώ που ανοίγει λόγω της ύφεσης το 2012 (2,2% προβλέπει τώρα το ΔΝΤ αντί ανάπτυξης 0,6%).
Με τα δεδομένα αυτά, αμφίβολο θεωρείται πλέον και αν αρκούν οι 30.000 απολύσεις και "εφεδρείες" σε στενό και ευρύ δημόσιο τομέα. Αναμενόμενες πρέπει να θεωρούνται και νέες μειώσεις μισθών, αλλαγές στη φορολογία όπως περαιτέρω μείωση ή πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και αντικειμενικά κριτήρια εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, δραστική κατάργηση φοροαπαλλαγών, εισφορές και χαράτσια στα ακίνητα, περικοπές επικουρικών συντάξεων, κατάργηση κρατικών φορέων και έξοδος από το δημόσιο των εργαζομένων τους.


Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν φαίνεται πως ήταν λοιπόν μόνον η αρχή και το «τυράκι» για την επιστροφή των ελεγκτών της Τρόικα την ερχόμενη βδομάδα, σε μια προσπάθεια να δώσει την εντύπωση στους δανειστές της, ότι είναι προσηλωμένη και αποφασισμένη να πετύχει με κάθε θυσία τους στόχους της.

 Όπως λέει άλλωστε στην ανακοίνωσή του ο κ.Μόσιαλος «οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: