Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η επέτειος μιας λεηλασίας

Η φωτογραφία αποτυπώνει τη μισή αλήθεια. 
Ο Κώστας Σημίτης, μπροστά από ένα ATM, στο ξεκίνημα του 2002, παίρνει στα χέρια του τα πρώτα ευρώ, δηλαδή το νέο νόμισμα της Ελλάδας, μετά την είσοδό της στην ευρωζώνη.  
Η στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορεί ακόμη να χωνέψει, αποδίδοντας σε εκείνη την πολιτική απόφαση αποδοχής της ένταξης της Ελλάδας, τα σημερινά δεινά της ζώνης του ευρώ.
Στη φωτογραφία διακρίνεται ακόμη ο μετέπειτα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και σημερινός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, να χειροκροτεί τον τότε πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που... 
επιχείρησε να προβληθεί ως ο κομιστής ενός μηνύματος εκσυγχρονισμού για την ελληνική κοινωνία.
Παρά το παρελκυστικό του μηνύματός της, η φωτογραφία ταιριάζει στο πνεύμα της ημέρας. 
Σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1999, ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, άγγιξε τα ιστορικά υψηλά των 6.484 μονάδων. Ήταν η στιγμή που περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, έψαχναν χρήματα για να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο, ακόμη κι αν… δεν είχαν.
Η εθνική πλάνη στην οποία στηρίχτηκε τότε η κυβέρνηση Σημίτη, έκανε διάνα, αγγίζοντας το θυμικό των Ελλήνων. Ενός λαού, που εύκολα εντυπωσιάζεται, αποπροσανατολίζεται, ξεγελιέται.  
Η κοινωνία επένδυσε μαζικά τα χρήματά της στην τότε Σοφοκλέους, και μέσα σε δυο ημέρες… το πάρτι τελείωσε, για να δώσει τη θέση του στο «πένθος».
Ο Γενικός Δείκτης άρχισε να κατρακυλά, απρόσμενα και βίαια. Λες και τον είχε «πειράξει» κάποιο αόρατο χέρι, περίπου όπως συνέβη με την Στατιστική Αρχή και το έλλειμμα του 2009. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες, το Χρηματιστήριο κατέρρευσε. 
Και το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο που έλαβε ποτέ χώρα στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, χωρίς ποτέ να φτάσει μέχρι τη διερεύνηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τους φυσικούς πρωταγωνιστές του, αποτιμήθηκε ως η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, από τη… δολοφονία του Καποδίστρια και εντεύθεν.
Σύμφωνα με επιεικείς εκτιμήσεις, εκείνες τις 2-3 μέρες, «άλλαξαν χέρια» στο Χρηματιστήριο περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, περίπου το 1/3 του συνολικού χρέους της Ελλάδας… 
Ασχολίαστο, έτσι; Ένα ιλιγγιώδες ποσό, που βγήκε από το υστέρημα μικρομεσαίων και αδύναμων Ελλήνων, οι οποίοι πλανήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να ρίξουν μια καλή ζαριά, για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους.
Το αποτέλεσμα ήταν αυτοί οι αγνοί Έλληνες να στερηθούν ουσιαστικά το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους. Και να βλέπουν το υστέρημά τους να προστίθεται στις… καταθέσεις των ήδη πλούσιων Ελλήνων
Κάποιοι εκ των οποίων στις μέρες μας, έσπευσαν εγκαίρως να βγάλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Έτσι ώστε, στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει και επιστρέψει στη δραχμή, οι ίδιοι να έχουν αγοραστική δύναμη σε ευρώ. Και να μπορούν ακόμη και την ίδια τη χώρα να εξαγοράσουν.
Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συνδέθηκε με την πολιτική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ στον τόπο. Κανένας όμως δεν κλήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό.  
Κανείς δεν τιμωρήθηκε.  
«Αυτή είναι η Ελλάδα», όπως είχε ομολογήσει ο Κώστας Σημίτης
Ή πάλι, μπορεί σε εκείνη τη λεηλασία να βρίσκονται τα… λεφτά που υπάρχουν, όπως έλεγε με βεβαιότητα ο Γιώργος Παπανδρέου.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: