Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Η χειρότερη εβδομάδα του καλοκαιριού έρχεται

Θα είναι ασφαλώς μια από τις δυσκολότερες εβδομάδες αυτή που ξεκινά αύριο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το γεγονός ότι τη Δευτέρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια μεγάλη ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες, για να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις του δημοσίου, συνιστά έναν πρώτο πονοκέφαλο. Κι αυτό γιατί αυτομάτως θα πρέπει να προνοήσει ώστε να καλύψει το κενό που θα...
προκληθεί από την κίνηση αυτή στη ρευστότητα των τραπεζών.
Κατά πάσα πιθανότητα, θα ενεργοποιηθεί το ELA, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας και η λύση θα δοθεί.
Οπωσδήποτε, όμως, θα είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υποδεχθεί τον κ.Πολ Τόμσεν και τους άλλους επικεφαλείς ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα με μάλλον κακές διαθέσεις.
Η πληροφορία ότι η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να ζητήσει νέα αναθεώρηση των στόχων για το έλλειμμα και όχι μόνο, έχει διαρρεύσει και δεν έχει …ενθουσιάσει τους ελεγκτές – πιστωτές μας.
Σχεδόν παράλληλα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιμετωπίσει το κλίμα άρνησης συμμετοχής στο β’ πακέτο βοήθειας, που συνεχώς διογκώνεται. Η αρχή έγινε με την Φιλανδία, τη σκυτάλη πήρε η Αυστρία και στη συνέχεια προστέθηκαν Σλοβακία, Ολλανδία, Σλοβενία και ποιος ξέρει ποιος άλλος.
Όπερ σημαίνει ότι το εγχείρημα κινδυνεύει να ναυαγήσει πριν καν …αποπλεύσει. Το πιο κρίσιμο απ όλα τα ανοικτά μέτωπα όμως είναι αυτό το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα πρέπει να ληφθούν και νέα φορολογικά μέτρα, εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου ν α καλυφθεί το κενό που προκαλεί η έως τώρα εφαρμογή των παλιότερων.
Ο λόγος αφορά σε μέτρα της τάξης των 3 με 4 δις ευρώ, τα οποία θα έρθουν να αθροιστούν στα υπόλοιπα και να κάνουν τη ζωή του μέσου φορολογούμενου ακόμη δυσκολότερη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: