Η συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανικού τύπου καθώς και η ελαφρά μείωση της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομιας το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
«Μεγάλα λόγια, μικρά έργα», είναι ο τίτλος του περιοδικού Der Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα και σημειώνει:
«Μια κοινή οικονομική διακυβέρνηση θα στήριζε το ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά τα ευρωομόλογα και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης παραμένουν ταμπού... Στη συνάντησή τους η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί περιορίστηκαν σε συστάσεις. Δεν πρόκειται όμως με αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσουν τα χρηματιστήρια».
Η Frankfurter Rundschau προτρέπει τους πολίτες να ξανασκεφθούν το θέμα των ευρωομολόγων και γράφει:
«Οι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να αναρωτηθούν τι είδους οικονομική τάξη θέλουν. Θέλουν πραγματικά μια κατάσταση όπου το κεφάλαιο θα υπαγορεύει στην πολιτική τι να κάνει; Όποιος απαντά με 'όχι' σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ξανασκεφθεί το θέμα των ευρωομολόγων και την αγορά των ομολόγων. Θα πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσει τα επιχειρήματα και να μην πέφτει στην παγίδα που θέλει τους Γερμανούς πρωταθλητές στο να πληρώνουν».
Η Leipziger Volkszeitung από την άλλη πλευρά, μόνο καλά λόγια έχει για την καγκελάριο:
«Αυτή τη φορά δεν την ‘πάτησε’ η καγκελάριος. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα εκδοθούν ευρωομόλογα. Και αυτό είναι καλό. Η Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει η ίδια προβλήματα και η οποία ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει μια μειωμένη οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να πληρώνει τα χρέη των άλλων στην Ευρώπη.»
«Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί απογοητεύουν τους επενδυτές στα ασιατικά χρηματιστήρια» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt όπου σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της γαλλογερμανικής συνάντησης για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιβάρυνε τα ασιατικά χρηματιστήρια. Παρόλα αυτά δεν έκλεισαν όλα με αρνητικό πρόσημο.
Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει με τον τίτλο «Η κυβέρνηση τρέχει λαχανιασμένη πίσω από τις αγορές», ρεπορτάζ σχετικό με τις αντιδράσεις της χθεσινής συνάντησης των δυο ηγετών και σημειώνει: «Ιστορική επιτυχία» ή «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς;».
Πολιτικοί από την Χριστιανική Ένωση, τους Φιλελεύθερους και εκπρόσωποι της ΕΕ επαινούν τις προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζι για μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και ένα ενιαίο χρεόφρενο. Η αντιπολίτευση επικρίνει την συνάντηση κορυφής ως ‘πολύ κακό για το τίποτα’ και συνεχίζει να ζητά την έκδοση ευρωομολόγων.
Τέλος σύντομες αναφορές για την μείωση της ανάπτυξης στη Γερμανία το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Σε όλους ήταν σαφές ότι η γερμανική οικονομία δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφη, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν στασιμότητα. Μέχρι τελευταία στιγμή πιστεύει κανείς πως μια δυσάρεστη εξέλιξη θα μπορούσε να περιοριστεί. Τώρα όμως ακόμα και αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Από άλλη σκοπιά η Westfalen Blatt παρατηρεί: «Η γερμανική οικονομία μπορεί να έχασε μια δυναμική ώθηση, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό. Οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις έχουν στα βιβλία τους πολλές παραγγελίες και η αυτοκινητοβιομηχανία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο».
dw-world.de
Κάτω των προσδοκιών η «συνάντηση κορυφής» Μέρκελ -Σαρκοζί αν και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την «ισχυρή» πολιτική τους βούληση να υπερασπιστούν το ευρώ από τις αφόρητες πιέσεις των αγορών.
Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις γαλλογερμανικές προτάσεις αποτελεσματικότερης διαχείρισης της κρίσης. «Είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα στις κοινές προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του επιτρόπου Όλι Ρεν.
Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Θαπατέρο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της συνάντησης ως «σημαντικό βήμα προόδου προς την οικονομική ένωση» της ευρωζώνης, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε είπε ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έκαναν ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Στην ίδια την Γαλλία, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος με βλέψεις στο προεδρικό αξίωμα, χαρακτήρισε απογοητευτική τη συνάντηση τη στιγμή που «υπήρχαν προτάσεις πάνω στο τραπέζι, όπως το ευρωομόλογο και ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης».
Μερίδα Γάλλων αναλυτών επισημαίνει ότι η έλλειψη ουσίας και λεπτομερειών δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αγορές και συνεπώς δεν πρέπει να αναμένεται θεαματική λύση στο πρόβλημα του χρέους.
Γερμανική αντιπολίτευση: «Πολύ φασαρία για το τίποτα»
Στη Γερμανία ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θεωρεί ότι οι προτάσεις δεν αποτελούν λύση στην κρίση: «Αν στο μέλλον έχουμε καλύτερους ανιχνευτές πυρκαγιάς, αυτό δεν σβήνει τη πυρκαγιά, που έχουμε σήμερα στην ΟΝΕ, αλλά και γύρω από το ευρώ».
Και από τους κυβερνητικούς εταίρους της Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους, ακούστηκαν απόψεις που εκφράζουν σκεπτικισμό:
«Το ευρώ δεν πλήττεται επειδή έχουμε λίγους κανόνες, αλλά επειδή δεν τους εφαρμόζουμε», δήλωσε ο βουλευτής Φρανκ Σέφλερ, γνωστός για τις αντιρρήσεις του σε σχέση με υιοθέτηση κοινού νομίσματος.
Αντίθετα ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Φιλελεύθερων Φίλιπ Ρέσλερ θεωρεί ότι οι προτάσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. «Δίνουν μήνυμα εμπιστοσύνης προ τις αγορές», τόνισε.
Ο ‘διαμεσολαβητής’ των χριστιανικών κομμάτων στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού Μίσελμπαχ χαιρέτισε τις αποφάσεις, οι οποίες όπως τόνισε θα οδηγήσουν στον στόχο μόνο όταν συνοδευτούν από αυστηρές και αυτόματες κυρώσεις.
Κριτική εκφράστηκε από τα κόμματα των Πρασίνων και την Αριστερά. «Πολύ φασαρία για το τίποτα», είπε η πρόεδρος των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, ενώ η πρόεδρος του κόμματος Η Αριστερά Γκεζίνε Λετς, έκανε λόγο για μια «σύνοδο κορυφής της αμηχανίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου