Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για τους όρους συμμετοχής στο δεύτερο πακέτο στήριξης από την ευρωζώνη, καθώς μετά την Αυστρία, τόσο η Ολλανδία όσο και η Σλοβακία εγείρουν θέμα εγγυήσεων σε περίπτωση που το Ελσίνκι εξασφαλίσει ανάλογες εγγυήσεις.
Το ενδεχόμενο να αξιώσει ανάλογες εγγυήσεις από την Αθήνα ώστε να λάβει η Ελλάδα το δεύτερο πακέτο διάσωσης, εξετάζει συγκεκριμένα το Άμστερνταμ, σύμφωνα με το...
ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών.«Ακόμη και αν το κοινοβούλιο δεν το ζητούσε έντονα, εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία ότι αν το Ελσίνκι λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων», δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας.
Εν τω μεταξύ, και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, δήλωσε ότι η χώρα του ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα.
Σε δηλώσεις του ο Σλοβάκος υπουργός επισήμανε πως οι όροι πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. «Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες», παρατήρησε.
Αντιρρήσεις για τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία στο ζήτημα των εγγυήσεων που θα προσφέρει η Αθήνα για να λάβει το δεύτερο δάνειο από την ευρωζώνη πρόβαλε νωρίτερα και η Βιέννη, τονίζοντας πως θα ζητήσει το ίδιο αν οι χώρες της ευρωζώνης εγκρίνουν την συμφωνία αυτή.
«Το μοντέλο εγγυήσεων πρέπει να είναι στην διάθεση όλων των χωρών της ευρωζώνης. Θα δούμε αν έτσι έχει το πράγμα», εμφανίζεται πως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Harald Waiglein, σε τηλεφωνική συνέντευξη στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας, Helsingin Sanomat.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία με τη Φινλανδία δεν έχει λογική από τη στιγμή που στην ουσία άλλες χώρες θα χρειαστεί να πληρώσουν για τις εγγυήσεις. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι από ό,τι γνωρίζει η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει αυτές τις αντιρρήσεις.
«Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει τις εγγυήσεις, θα πρέπει να βοηθήσει η ΕΕ. Στην ουσία οι φορολογούμενοι των άλλων κρατών-μελών. Δεν βλέπουμε πώς αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Harald Waiglein, σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Ελλάδα θα καταθέσει μετρητά στην Φινλανδία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, ενώ μαζί με το επιτόκιο, το ποσό θα είναι ανάλογο της συνεισφοράς της Φινλανδίας στο δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF.
Η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας θα αποτελέσει το αντικείμενο των συζητήσεων στην ευρωζώνη την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Αυστρία εξετάζει μηχανισμό με τον οποίο κάποιες χώρες θα λάβουν περισσότερες εγγυήσεις σε σχέση με κάποιες άλλες.
«Κάποιες χώρες θα επωφεληθούν αρκετά από τις εγγυήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε ένα μοντέλο όπου οι χώρες αυτές θα λάβουν μικρότερες εγγυήσεις (από τον δημόσιο τομέα)», εκτίμησε ο Waiglein.
«Δεν συζητάμε την παροχή εγγυήσεων από χώρες πλην της Φινλανδίας»
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, δεν συζητά με άλλες χώρες της ευρωζώνης πλην της Φινλανδίας την παροχή εγγυήσεων για την συμμετοχή τους στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. «Δεν συζητάμε κάτι τέτοιο, δεν μας απασχολεί. Εάν μπαίναμε σε μια τέτοια συζήτηση θα ακυρωνόταν η όλη συμφωνία» τόνισε ο αξιωματούχος.
ΝΔ: Ανίκανη να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση
Με αφορμή τις αυστριακές ενστάσεις, στο θέμα επανήλθε σήμερα και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, υπενθυμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε το θέμα, αλλά η κυβέρνηση «δεν το κατάλαβε ή δεν θέλησε να απαντήσει».
«Χθες επισημάναμε ότι οι εγγυήσεις που ζήτησε και έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες της ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο. Η κυβέρνηση δεν απάντησε καν. Σήμερα έρχεται και η Αυστρία να δηλώσει, ότι διαφωνεί τέτοιες εγγυήσεις να λάβει μόνο η Φινλανδία, ενώ ζητά και εκείνη το ίδιο», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.
Όπως τονίζει μάλιστα, μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι φανερό ότι το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα». Προειδοποιεί ακόμη ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή», αφού όπως σημειώνει, με τις «εγγυήσεις» προς τη Φινλανδία, ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο, όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους.
«Τώρα που κόπασαν οι πανηγυρισμοί και ανακύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, φαίνεται η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί ή να διαπραγματευθεί ο,τιδήποτε», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Το Ποντίκι Σχόλια & εκτιμήσεις:
"Η μόνη λύση είναι να ακυρώσουμε τη συμφωνία με τους Φινλανδούς..."
Με τη φράση αυτή υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας περιέγραφε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα μετά τις απαιτήσεις των Αυστριακών, των Ολλανδών, των Εσθονών και των Σλοβάκων, να λάβουν εγγυήσεις σε μετρητά ισόποσες με το δάνειο που θα κληθούν να δώσουν στη χώρα μας.
Δηλαδή, αν συνολικά οι χώρες αυτές μας δανείσουν περίπου 11 δισ. ευρώ εμείς θα πρέπει να τους καταβάλουμε το ίδιο ποσό σε μετρητά γεγονός που καθιστά μια τέτοια συμφωνία προφανώς ασύμφορη και ανευ ουσίας.
"Να φύγουν οι Φινλανδοί από το σχήμα για να αποφύγουμε όλους τους άλλους που ακολουθούν" προσθέτει άλλος κυβερνητικός παράγοντας του οικονομικού κύκλου.
Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προχώρησε εξ αρχής σε μια τέτοια συμφωνία με όρους που ήταν εξόφθαλμα "προκλητικοί" η απάντηση του ίδιου παράγοντα ήταν πως "δεν μπορείς προκαταβολικά να πεις δε θέλω τα χρήματα σου από μια χώρα που προτίθεται να σε βοηθήσει.
Δεδομένου όμως του ντόμινο που ακολούθησε είναι μονόδρομος να ακυρωθεί η συμφωνία".
Προέβλεψε μάλιστα ότι εφόσον γίνει αυτό η συμφωνίες της 21ης Ιουλίου θα περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου