Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Σαμαράς: «Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ζητάμε, γίνουν δε γίνουν εκλογές.»

«Ας γνωρίζουν, ότι εμείς επαναδιαπραγμάτευση ζητάμε, γίνουν δε  γίνουν εκλογές. 
Τους όρους του Μνημονίου θα τους αλλάξουμε! Δεν τους αντέχει η Οικονομία. Ούτε η κοινωνία»
ήταν η κατηγορηματική απάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά από την Κρήτη, όπου δήλωσε «ανυποχώρητος» και έθεσε ερωτήματα στον πρωθυπουργό για την υποτιθέμενη συναίνεση που επιδιώκει με τη ΝΔ
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε προσωπικά, με σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ  αλλά επικέντρωσε κυρίως την κριτική του στην κυβέρνηση, επαναφέροντας την διαπίστωση ότι παρά τις διαβεβαιώσεις Παπανδρέου, δεν αποκλείει τις εκλογές:
«Να το ξέρουν, όμως: εκλογές αν θα γίνουν, θα γίνουν επειδή εκείνοι δεν μπορούν να κυβερνήσουν, επειδή εκείνοι δεν μπορούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα επειδή δεν έχουν πείσει ούτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό είναι τζούφιες οι απειλές και οι εκβιασμοί τους: Αφού δεν μπορούν να συναινέσουν μεταξύ τους, πως είναι δυνατό να ζητούν από μας συναίνεση στο λάθος;». Και σε άλλο σημείο επανέλαβε: Εμείς πάντως, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα: Αν αποφασίσουν εκλογές, καλοδεχούμενες!»

Απαντώντας στην πρόταση της κυβέρνησης για συνευθύνη και ενσωμάτωση των προτάσεων της ΝΔ στο Μεσοπρόθεσμο, ο πρόεδρος του κόμματος σχολίασε:
«Πέρσι με εμφάνιζαν «άκαμπτο», γιατί είπα όχι. Σήμερα πάνε να με εμφανίσουν «ίδιο» με τους άλλους, με εκείνους που είπαν, ναι! Όμως, όπως και να το κάνουν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Πέρσι προσπαθούσαν να με παρουσιάσουν ως «ανεύθυνο», που είπα όχι. Σήμερα προσπαθούν να με εμφανίσουν ως «συνυπεύθυνο»... Αλλά δεν είμαι ούτε αν-εύθυνος ούτε συν-υπεύθυνος. Είμαι απλώς υπεύθυνος απέναντι στο λαό της χώρας μου. Είμαι υπεύθυνος απέναντι στο δημόσιο συμφέρον. Και γι' αυτό είμαι αντίθετος στην Πολιτική που σκοτώνει την Ελληνική Οικονομία και διαλύει την Ελλάδα».

... «Σήμερα δεν απαξιώνουν τις προτάσεις μας... Ζητούν να τις ενσωματώσουν! Γιατί ζητούν να τις ενσωματώσουν; Γιατί οι δικές τους δεν δούλεψαν! Αν δούλευε η δική τους Πολιτική, αν δούλευε το Μνημόνιο, δεν θα ασχολούνταν μαζί μας. Η κυβέρνηση έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα προχωρούσε, αν μπορούσε, χωρίς εμάς. Αλλά ξέρει ότι η πολιτική της δεν δουλεύει. Και χρειάζεται να τη στηρίξουμε κι εμείς».
Να απαντήσει ο πρωθυπουργός που συμφωνεί

Ο κ. Σαμαράς έθεσε ερωτήματα στον πρωθυπουργό για την συναίνεση που ισχυρίζεται ότι επιδιώκει και τους λόγους που δεν συμφωνεί η ΝΔ:
 «Πρώτον, διότι μας είπε ο κ. Παπανδρέου, γενικώς και αορίστως, ότι συμφωνεί σε όλα τα άλλα που προτείναμε. Βέβαια το είπε τη μία μέρα και το ξέχασε την επόμενη. 
Εγώ απόψε ξαναρωτώ την κυβέρνηση:
Συμφωνεί και με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας;
Συμφωνεί και με το συμψηφισμό οφειλών, από και προς το Δημόσιο;
Συμφωνεί και με την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων;
Συμφωνεί με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων;
Συμφωνεί με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων;
Συμφωνεί με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών;
Και δεύτερον μιλήσαμε ιδιαίτερα για το φορολογικό, γιατί ξέραμε ότι ετοιμάζονταν να αυξήσουν τα φορολογικά βάρη. Κι αυτό θα είναι ολέθριο
Μετά άλλαξαν «τροπάρι»: Μας είπαν ότι μπορούν να ενσωματώσουν τις προτάσεις μας στο πρόγραμμά τους. Αλλά ότι δεν μπορούν να ενσωματώσουν τις πιο σημαντικές προτάσεις μας, όπως τη μείωση των φόρων και την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, γιατί, λέει, δεν αφήνει η Τρόικα. Τους προτείναμε, τότε, επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόϊκα. Για να αποσπάσουμε αυτά που είναι απαραίτητα, ώστε να βγούμε από την κρίση».
Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην διακοπή όλων των προγραμματισμένων έργων στην Κρήτη, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση αυτή με τους ακτιβιστές υπουργούς της και τις απίθανες εμμονές τους, με τις απερίγραπτες ιδεοληψίες τους, έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να ματαιώνει έργα, όχι για να τα προωθεί».
http://www.eklogika.gr/news/4980

Δεν υπάρχουν σχόλια: