Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Και τρίτο κρούσμα της γρίπης στην Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε και το τρίτο κρούσμα της γρίπης

στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγο, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ.

Πρόκειται για έναν 20χρονο Έλληνα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και παρουσίασε

Και τρίτο κρούσμα της γρίπης στην Ελλάδα

συμπτώματα της γρίπης.


Ο 20χρονος είναι συμφοιτητής και φίλος του 21χρονου που νοσηλεύεται από χθες στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Τα δείγματα από τον τρίτο νεαρό από την παρέα που επέστρεψε με την ίδια πτήση από το Εδιμβούργο είναι αρνητικά.


Επομένως μια παρέα από το Εδιμβούργο έφερε τον ιό στην Ελλάδα!


Παράλληλα άλλο ένα ύποπτο περιστατικό εξετάζουν οι γιατροί στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.


Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος προεδρεύει σύσκεψης, που έχει συγκαλέσει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, της Επιτροπής Παρακολούθησης της Νέας Γρίπης.



Ο υπουργός Υγείας έχει επισημάνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τους οικείους του, καθώς και για τα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, που βρίσκονται υπό καθεστώς ιχνηλάτησης και διαβεβαιώνει ότι "δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας". "Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις πανικός. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία, οι επιστήμονές μας είναι καταρτισμένοι και οι μηχανισμοί μας σε ετοιμότητα. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να πάνε όλα καλά", καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Αβραμόπουλου.



Το δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε χθες από το Ινστιτούτο Παστέρ και όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για άλλη μια φορά.


Πρόκειται για έναν Ελληνα 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε από το Εδιμβούργο προχθές και ήδη νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του «Σισμανογλείου», όπου θα ακολουθήσει τη θεραπεία, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



«Σήμερα το πρωί (σ.σ.: χθες) προσήλθε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για εξέταση ασθενής 21 ετών, με συμπτώματα πυρετού, κυνάγχης και ρινικής καταρροής» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΚΕΛΠΝΟ και συνεχίζει:

«Λόγω των συμπτωμάτων του ο ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο, όπου εξετάσθηκε από τους γιατρούς, εστάλη εργαστηριακός έλεγχος, και συνεστήθη περιορισμός κατ' οίκον, έως ολοκληρώσεως των εξετάσεων. Από τον εργαστηριακό έλεγχο που διεξήχθη στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος (Pasteur), ανιχνεύθηκε ο νέος ιός γρίπης Α/Η1Ν1».

Ο ασθενής διακομίστηκε αργά χθες το απόγευμα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι και αυτός ο ασθενής όπως και το πρώτο κρούσμα του Η1Ν1 στη χώρα μας παρουσιάζουν ήπιας μορφής συμπτώματα. Παράλληλα και τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, παρακολουθούνται από τους ειδικούς του ΚΕΛΠΝΟ και μπήκαν σε επταήμερη καραντίνα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως το νέο κρούσμα είναι αναμενόμενο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά ούτε πρέπει να υπάρξει και εφησυχασμός.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας 19χρονος είχε διαγνωστεί με νέα γρίπη επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, όπου σπουδάζει. Ο νεαρός ανέρρωσε πλήρως και την Κυριακή πήρε εξιτήριο από το Σισμανόγλειο όπου νοσηλευόταν.

Τα κρούσματα στον κόσμο

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 12.963 άνθρωποι σε 50 χώρες του κόσμου έχουν μολυνθεί με τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης (γρίπης των χοίρων), εκ των οποίων 92 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ (είναι πλέον 6.764) στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της νέας γρίπης 10 άνθρωποι.

Δεύτερο σε αριθμό κρουσμάτων είναι το Μεξικό (έχει 4.174 επιβεβαιωμένα περιστατικά) το οποίο αποτελεί επίκεντρο της ασθένειας. Το Μεξικό θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς (είναι πλέον 80).

Στην Ευρώπη, τα περισσότερα κρούσματα έχει η Βρετανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας αυτής, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σήμερα κατά 47 και πλέον είναι συνολικά 184.

Τα περισσότερα από αυτά (τα 170) έχουν καταγραφεί στην Αγγλία. Στη Σκωτία έχουν επιβεβαιωθεί 13 κρούσματα, ενώ 1 έχει επιβεβαιωθεί στη βόρειο Ιρλανδία.

Η Ισπανία αποτελεί την δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα σε αριθμό κρουσμάτων, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 133 περιστατικά.

Περισσότερα από 12.500 είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης Α ανά τον κόσμο. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί άμεσα, ξεπερνώντας τις 13.000, καθώς 2.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιου έχουν τεθεί σε καραντίνα στο Σίδνεϊ, με δεκατρείς απ’ αυτούς να έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο, αφού η γρίπη έπληξε δύο πεντάχρονα παιδιά που επέβαιναν σ’ αυτό. Συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον τριάντα δύο κρούσματα της νόσου στη χώρα.

Συνολικά, ο ιός έχει κάνει την εμφάνισή του σε τουλάχιστον σαράντα έξι χώρες του κόσμου, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων ξεπερνά τα ενενήντα. Τουλάχιστον πέντε νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά, τις τρεις περισσότερο πληγείσες χώρες από την επιδημία.

Μετά το Μεξικό, η Νέα Υόρκη κατέχει τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των εστιών της γρίπης Α. Ο Ισημερινός έκλεισε δύο προξενεία του στην αμερικανική μεγαλούπολη, καθώς υπάρχει ένα πιθανό κρούσμα μεταξύ των υπαλλήλων. Λύκειο στα περίχωρα του Μπουένος Αϊρες αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του έως την Παρασκευή έπειτα από την επιβεβαίωση ενός κρούσματος της γρίπης, ενώ πέντε είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Πουέρτο Ρίκο. Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στο Μπαχρέιν, σε 21χρονο που επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Τσεχία, σε άντρα που επίσης επέστρεψε πρόσφατα από τις ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία είναι η τέταρτη περισσότερο πληγείσα από την ασθένεια χώρα και, κυρίως, η πρώτη αυτόνομη εστία της νόσου εκτός της αμερικανικής ηπείρου. Αυτό θα δικαιολογούσε το διεθνές επίπεδο συναγερμού να φτάσει στην ανώτατη βαθμίδα της πανδημίας, στο «6» δηλαδή, που θα σήμαινε την ύπαρξη πανδημίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αρνείται να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού.

Τέλος, στην Ισπανία, που είναι η περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, με 135 κρούσματα, και δεύτερη στρατιωτική σχολή διέκοψε τη λειτουργία της και ετέθη σε καραντίνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: