Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Το είπα και στον κ. Κυπριανού την περασμένη εβδομάδα. Ένα μάθημα ιστορίας που έχουμε πάρει από το Κυπριακό είναι ότι η προσπάθεια λύσης πρέπει να γίνεται από τους Κύπριους για τους Κύπριους και σε κάθε συζήτηση ή διαπραγμάτευση σεβόμαστε αυτή την σημαντική αρχή.
Αθήνα: Το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.Ο κ. Μίλιμπαντ, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά το τέλος της συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ «κυπριακής λύσης» στο θέμα του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η Βρετανία είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει μόνο υποστηρικτικό ρόλο στις ζωτικής σημασίας διαπραγματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επόμενος σταθμός του κ. Μίλιμπαντ είναι η Τουρκία. Σε ερώτηση γιατί δεν επισκέπτεται και τη Λευκωσία ο υπουργός υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκου Κυπριανού στο Λονδίνο.
Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά την Συνθήκη των Εγγυήσεων Ασφάλειας και το εάν η Βρετανία σκοπεύει να αποσυρθεί από αυτήν, καθώς εντός της ΕΕ δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας, προσφέροντας το έδαφος των βρετανικών βάσεων για έναν εδαφικό διακανονισμό στο νησί, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Το είπα και στον κ. Κυπριανού την περασμένη εβδομάδα. Ένα μάθημα ιστορίας που έχουμε πάρει από το Κυπριακό είναι ότι η προσπάθεια λύσης πρέπει να γίνεται από τους Κύπριους για τους Κύπριους και σε κάθε συζήτηση ή διαπραγμάτευση σεβόμαστε αυτή την σημαντική αρχή.
»Ο ρόλος μας θα είναι υποστηρικτικός και διευκολυντικός. Θέλουμε οι συνομιλίες να προχωρήσουν, να καταλήξουν και να επιτύχουν και οι λεπτομέρειες της Συνθήκης των Εγγυήσεων μπορούν να συζητηθούν αργότερα».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναβολής του ελέγχου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο κ. Μίλιμπαντ τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση και πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί «να προχωρήσει η εργασία προετοιμασίας της Τουρκίας για ένταξη και βεβαίως να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό».
Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της σημείωσε ότι «η διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμπεφωνημένη και τα χρονοδιαγράμματα είναι σαφή».
Η υπουργός κάλεσε για μια ακόμα φορά την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας (απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουν τα οκτώ Κεφάλαια και να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία) και επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί μια ευρωπαϊκή Τουρκία ως γειτονική χώρα.
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία Ελλάδας-Βρετανίας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ συζήτησαν και για το έργο της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Τετάρτη 27 Μαΐου 2009
Πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά η συζήτηση για τις βάσεις, λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου