Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Καραμανλής: Τραυματική εμπειρία το Βατοπαίδι


Τραυματική εμπειρία για τον ίδιο στην οποία υπήρξαν σκανδαλώδεις και υστερόβουλες επιδιώξεις, χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός την υπόθεση του Βατοπαιδίου, επιχειρώντας την γενναιότερη αυτοκριτική που επιχείρησε ποτέ, στη πρόσπάθειά του να εξευμενίσει τη κοινή γνώμη.


Ο κ. Κ. Καραμανλής παραχώρησε χθες τη πρώτη προεκλογική τηλεοπτική του συνέντευξη στο «MEGA CHANNEL» και τον κ. Ι. Πρετεντέρη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως είναι πολύ πιθανό να μην συμπεριλάβει ξανά στους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματός του τον κ. Αρ. Παυλίδη, αλλά και όσους με την συμπεριφορά τους εξέθεσαν την κυβέρνηση, διαχωρίζοντας όμως σαφώς τους πρώην υπουργούς του που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, υποστηρίζοντας πως δεν σκόπευαν να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον.


Ταυτόχρονα ο κ. Καραμανλής διέλυσε τα σενάρια διαδοχής του, υπογραμμίζοντας πως απολαμβάνει την εκλογική μάχη και πως δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, προσθέτοντας πως δεν τον απασχολεί αυτό το θέμα. Παράλληλα αναγνώρισε πως ήταν υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «αρχιερέας της διαπλοκής» που χρησιμοποίησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κ. Κ. Σημίτη, ενώ αναλύοντας την οικονομική του πολιτική, ο πρωθυπουργός απέφυγε να επαναλάβει τη ρητή δέσμευση που είχε αναλάβει προ μηνών από τις Βρυξέλλες, πως δεν προτίθεται να επιβάλλει νέους φόρους ως το τέλος του χρόνου.



Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ήρεμος και ευδιάθετος στην διάρκειας σαράντα λεπτών συνέντευξή του παρότι ομολόγησε με τις φράσεις και τις διατυπώσεις που επέλεξε, πως η κυβέρνησή του διανύει τη δυσχερέστερη φάση της και πως το ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα.
«Είναι λογικό να υπάρχει κόπωση σε μια κυβέρνηση που παραμένει επί μακρών στην εξουσία» επισήμανε, τονίζοντας όμως πως ο ίδιος δεν θα κρίνει τις δημοσκοπήσεις, αλλά το αποτέλεσμα που θα δώσουν οι ευρωεκλογές.



Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών όμως, αλλά και των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν, ο κ. Καραμανλής επέλεξε τη χθεσινή μέρα για να τονίσει πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την ηγεσία της Ν.Δ., σημειώνοντας πως εξακολουθεί να απολαμβάνει τις εκλογικές μάχες που δίνει και πως δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί. Απαντώντας στην ερώτηση αν νιώθει κουρασμένος, ο πρωθυπουργός απάντησε:



«Όχι και νομίζω ότι φαίνεται άλλωστε αυτό. Δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Είμαι μαχητής. Είναι η πολλοστή εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχω και την απολαμβάνω, πέραν από το βάρος της ευθύνης που αισθάνομαι για τις πολιτικές που χρειάζεται να κάνουμε. Και να σας θυμίσω ότι δεν έχω κλείσει ακόμα τα 53 μου και παρότι το έχω πει πολλές φορές αξίζει να το επαναλάβω, είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ».



Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να τερματίσει τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, τόνισε πως δεν υπήρχε λόγος να παραμένει ανοιχτή η Βουλή, από τη στιγμή που δεν υπήρχε καμιά υπόθεση ανοιχτή, αλλά ούτε και σημαντικό νομοθετικό έργο σε εκκρεμότητα. «Όπως αποδείχθηκε, δεν είχα να φοβηθώ τίποτα, αφού δεν διαβιβάστηκε καμιά νέα δικογραφία στη Βουλή» πρόσθεσε.



Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στις υποθέσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά που διερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη και διαβιβάστηκαν στη Βουλή, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πωςδιαχωρίζει τις περιπτώσεις των πρώην υπουργών που επέδειξαν ή συνεχίζουν να επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά, από τους πρώην υπουργούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.



«Είμαι αρχηγός του κόμματος και με αυτή την έννοια αξιολογώ όλες τις συμπεριφορές και την κατάλληλη ώρα κρίνω» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα πως μέχρι τη στιγμή κατάρτισης των ψηφοδελτίων, «όλα είναι ανοιχτά».
Αναφερόμενος όμως στην υπόθεση Βατοπαιδίου και στο αν έκανε λάθος που δεν αναγνώρισε την ύπαρξη σκανδάλου από τη Δ.Ε.Θ. τον Σεπτέμβριο, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως ουδέποτε υποστήριξε πως είναι αλάνθαστος.



«Δεν πιστεύω ότι μεταστρέφεται η κοινή γνώμη με μια απλή δήλωση» είπε. «Έγιναν λάθη για τα οποία εγώ τουλάχιστον απελογήθην στους πολίτες δημόσια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια δεν συνεχίζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην το εκλογικό σώμα μας έχει καταδικάσει. Υπήρξαν σκανδαλώδεις και υστερόβουλες επιδιώξεις. Υπήρξαν ενδεχομένως και κάποιοι στη δημόσια διοίκηση που συνεργάστηκαν, αλλά αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Ήταν μια τραυματική εμπειρία για τους πολίτες, αλλά και για μένα»



Απαντώντας δε, στην ερώτηση αν πιστεύει πως ευθύνονται και πρώην υπουργοί, ο κ. Καραμανλής σημείωσε:
«Η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι μπορεί κανείς να διακρίνει, εκ των υστέρων βέβαια, όχι την απαραίτητη επιμέλεια, όχι την απαραίτητη εποπτεία. Αλλά ότι κάποιος επί σκοπώ πήγε να βλάψει τα συμφέροντα του δημοσίου, ειλικρινά σας λέω, εννοώ πολιτικό πρόσωπο, δεν το πιστεύω».



Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε επίσης η παραδοχή του πρωθυπουργού πως ήταν υπερβολική η φράση «αρχιερέας της διαπλοκής» που χρησιμοποίησε στο παρελθόν κατά του κ. Κ. Σημίτη, ενώ για το αν σκοπεύει να επιβάλλει νέους φόρους τόνισε:
«Δεν είναι στις προθέσεις μου. Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για τη πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλά αυτά ισχύουν με τα δεδομένα τα σημερινά και θέλω να είμαι και σ’ αυτό ξεκάθαρος. Εάν σε δύο, σε τρεις, σε πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν, βεβαίως θα συζητήσουμε και φορολογικά έσοδα. Θέλω να είμαι καθαρός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: