Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί στον ΟΗΕ εν μέσω οργής για τους θανάτους αμάχων

ΜΠΟΥΧΑ, Ουκρανία (AP) — 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy σχεδίαζε να μιλήσει την Τρίτη σε διπλωμάτες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξοργισμένος από τα αυξανόμενα στοιχεία ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωναν σκόπιμα αμάχους, πολλοί από τους οποίους πυροβολήθηκαν σε αυλές, δρόμους και σπίτια, και τα σώματά τους άφησαν ανοιχτά.

Η αποχώρηση των Ρώσων από πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αποκάλυψε τα πτώματα, γεγονός που οδήγησε σε εκκλήσεις για σκληρότερες κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου, ιδίως...

διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία. Η Γερμανία και η Γαλλία αντέδρασαν εκδιώκοντας δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, υπονοώντας ότι ήταν κατάσκοποι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

«Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος και αυτό που συμβαίνει στην Μπούχα είναι εξωφρενικό», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην πόλη βορειοδυτικά της πρωτεύουσας που ήταν το σκηνικό μερικών από τις φρίκης.

Η ανακάλυψη πτωμάτων στην Μπούχα αναμενόταν να είναι «μπροστά και στο επίκεντρο» στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η πρέσβειρα του ΟΗΕ για το Ηνωμένο Βασίλειο, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας από την Ουκρανία, σχεδίαζε να απευθυνθεί στο πιο ισχυρό όργανο του ΟΗΕ αφού λάβει ενημερώσεις από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. την πολιτική του επικεφαλής, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, και τον επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος προσπαθεί να κανονίσει κατάπαυση του πυρός. Ο Γκρίφιθς συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα τη Δευτέρα και πρόκειται να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Δημοσιογράφοι του Associated Press στην Μπούχα μέτρησαν δεκάδες πτώματα με πολιτικά ρούχα και προφανώς χωρίς όπλα, πολλά πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση και μερικά με δεμένα τα χέρια ή καμμένη σάρκα.

Αφού περιόδευσε τις γειτονιές της Μπούτσα και μίλησε σε πεινασμένους επιζώντες που παρατάχθηκαν για ψωμί, ο Ζελένσκι υποσχέθηκε σε βιντεοδιάγγελμα ότι η Ουκρανία θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να εντοπίσει Ρώσους μαχητές που εμπλέκονται σε οποιεσδήποτε φρικαλεότητες.

«Θα έρθει η στιγμή που κάθε Ρώσος θα μάθει όλη την αλήθεια για το ποιος από τους συμπολίτες του σκότωσε, ποιος έδωσε εντολές, ποιος έκλεισε τα μάτια στους φόνους», είπε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις σκηνές έξω από το Κίεβο ως «σκηνικά διαχειριζόμενη αντιρωσική πρόκληση». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι εικόνες περιείχαν «σημάδια πλαστογραφίας βίντεο και διάφορα πλαστά».

Η Ρωσία έχει απορρίψει προηγούμενους ισχυρισμούς για φρικαλεότητες ως κατασκευάσματα από την Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πτώματα τουλάχιστον 410 αμάχων βρέθηκαν σε πόλεις γύρω από το Κίεβο που ανακαταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας περιέγραψε ένα δωμάτιο που ανακαλύφθηκε στην Μπούχα ως «θάλαμο βασανιστηρίων». Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τα πτώματα πέντε ανδρών με δεμένα τα χέρια τους βρέθηκαν στο υπόγειο ενός παιδικού σανατόριου όπου οι πολίτες βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν.

Τα πτώματα που είδαν οι δημοσιογράφοι του AP στην Μπούχα περιελάμβαναν τουλάχιστον 13 μέσα και γύρω από ένα κτίριο που οι ντόπιοι είπαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούσαν ως βάση. Άλλα τρία πτώματα βρέθηκαν σε μια σκάλα και μια ομάδα έξι κάηκαν μαζί.

Στους νεκρούς που παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων περιλαμβάνονται επίσης πτώματα τυλιγμένα σε μαύρο πλαστικό, στοιβαγμένα στη μία άκρη ενός ομαδικού τάφου σε μια εκκλησία Bucha. Πολλά από αυτά τα θύματα είχαν πυροβοληθεί μέσα σε αυτοκίνητα ή σκοτώθηκαν σε εκρήξεις που προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη. Με το νεκροτομείο γεμάτο και το νεκροταφείο αδύνατον να φτάσει κανείς, το προαύλιο της εκκλησίας ήταν το μόνο μέρος για να φυλάσσονται οι νεκροί, είπε ο πατέρας Andrii Galavin.

Η Tanya Nedashkivs'ka είπε ότι έθαψε τον σύζυγό της σε έναν κήπο έξω από την πολυκατοικία τους αφού συνελήφθη από τα ρωσικά στρατεύματα. Το σώμα του ήταν ένα από αυτά που είχαν μείνει στοιβαγμένα σε μια σκάλα.

«Σε παρακαλώ, σε ικετεύω, κάνε κάτι!» είπε. «Μιλάω εγώ, μια Ουκρανή, μια Ουκρανή, μητέρα δύο παιδιών και ενός εγγονιού. Για όλες τις συζύγους και τις μητέρες, κάντε ειρήνη στη Γη, ώστε κανείς να μην θρηνήσει ποτέ ξανά».

Ένας άλλος κάτοικος της Bucha, ο Volodymyr Pilhutskyi, είπε ότι ο γείτονάς του Pavlo Vlasenko παραλήφθηκε από Ρώσους στρατιώτες επειδή το παντελόνι στρατιωτικού τύπου που φορούσε και οι στολές που ο Vlasenko είπε ότι ανήκαν στον γιο του σεκιούριτι φαινόταν ύποπτο. Όταν το σώμα του Βλασένκο βρέθηκε αργότερα, είχε σημάδια εγκαυμάτων από φλογοβόλο, είπε ο γείτονάς του.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, επέμεινε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου που ο Μπούχα βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, «ούτε ένας ντόπιος δεν υπέστη καμία βίαιη ενέργεια».

Ωστόσο, δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον εμπορικό πάροχο Maxar Technologies έδειξαν ότι πολλά από τα πτώματα βρίσκονταν στο ύπαιθρο για εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της περιόδου που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στο Bucha. Οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά στις δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τους νεκρούς.

Δυτικοί και Ουκρανοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στο παρελθόν. Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα. Αλλά οι τελευταίες αναφορές ενίσχυσαν την καταδίκη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock είπε ότι οι εικόνες από το Bucha αποκαλύπτουν την «απίστευτη βαρβαρότητα της ρωσικής ηγεσίας και εκείνων που ακολουθούν την προπαγάνδα της».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχουν «σαφείς αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου» στην Μπούχα που απαιτούν νέα τιμωρητικά μέτρα.

«Είμαι υπέρ ενός νέου γύρου κυρώσεων και ειδικότερα στον άνθρακα και τη βενζίνη. Πρέπει να δράσουμε», είπε στο ραδιόφωνο France-Inter.

Αν και ενωμένοι στην οργή, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι φάνηκαν διχασμένοι ως προς το πώς να απαντήσουν. Ενώ η Πολωνία προέτρεψε την Ευρώπη να απογαλακτιστεί γρήγορα από τη ρωσική ενέργεια, η Γερμανία είπε ότι θα ακολουθήσει μια σταδιακή προσέγγιση της σταδιακής κατάργησης των εισαγωγών άνθρακα και πετρελαίου τους επόμενους αρκετούς μήνες.

Η Ρωσία απέσυρε πολλές από τις δυνάμεις της από την περιοχή γύρω από το Κίεβο αφού ματαιώθηκε στην προσπάθειά της να καταλάβει γρήγορα την πρωτεύουσα.

Αντίθετα, έστειλε στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία σε μια εντεινόμενη προσπάθεια να αποκτήσει τον έλεγχο του Ντονμπάς, της κυρίως ρωσόφωνης βιομηχανικής περιοχής που περιλαμβάνει την πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, η οποία έχει δει μερικές από τις σκληρότερες μάχες και τα χειρότερα δεινά. ο πόλεμος.

Περίπου τα δύο τρίτα των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο έχουν φύγει και είτε βρίσκονται στη Λευκορωσία είτε κατευθύνονται προς τα εκεί, πιθανώς να λάβουν περισσότερες προμήθειες και ενισχύσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει μια αξιολόγηση πληροφοριών.

Περισσότεροι από 1.500 άμαχοι κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη Μαριούπολη τη Δευτέρα, χρησιμοποιώντας τον μειούμενο αριθμό ιδιωτικών οχημάτων που ήταν διαθέσιμα για να φύγουν, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk.

Ωστόσο, εν μέσω των συγκρούσεων, μια συνοδεία λεωφορείων που συνοδευόταν από τον Ερυθρό Σταυρό, η οποία ματαιώθηκε για μέρες σε μια προσπάθεια να παραδώσει προμήθειες και να εκκενώσει τους κατοίκους, δεν μπόρεσε και πάλι να μπει μέσα στην πόλη, είπε ο Βερεστσούκ.

Σε άλλο σημείο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν 11 ανθρώπους στη νότια πόλη Mykolaiv, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Vitaliy Kim σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ζελένσκι έκανε έκκληση για περισσότερα όπλα, καθώς η Ρωσία προετοιμάζει νέες επιθέσεις.

«Αν είχαμε ήδη πάρει ό,τι χρειαζόμασταν - όλα αυτά τα αεροπλάνα, τανκς, πυροβολικό, αντιπυραυλικά και αντιπλοϊκά όπλα - θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους», είπε.

___

Yuras Karmanau στο Lviv, Ουκρανία. Η Edith Lederer στα Ηνωμένα Έθνη. Η Lolita Baldor στην Ουάσιγκτον και δημοσιογράφοι του Associated Press σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν σε αυτήν την αναφορά.


Του OLEKSANDR STASHEVSKYI

Δεν υπάρχουν σχόλια: