Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Τσίπρας σε Καμμένο: Δεσμεύσου ότι δεν θα ρίξεις την κυβέρνηση

Τσίπρας σε Καμμένο: Δεσμεύσου ότι δεν θα ρίξεις την ÎºÏ…Î²Î­ÏÎ½Î·ÏƒÎ·Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε από τον Πάνο Καμμένο να δεσμευτεί ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς, στέλνοντας μήνυμα στον Πάνο Καμμένο, να μη ρίξουν την κυβέρνηση. Ουσιαστικά, ήταν μήνυμα προς τους ΑΝΕΛ να μη στηρίξουν τυχόν πρόταση μομφής της ΝΔ.
Ο διάλογος είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εξής: 
  • Τσίπρας: «Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διάφορες. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης».
  • Τσίπρας: «Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση με αληθινή αιτία την επιχείρηση ανατροπής της προσπάθειάς μας να ανορθώσουμε την οικονομία και να επιταχύνουμε διαδικασίες κάθαρσης».
  • Κάμμενος: «Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης».
Τι είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από τη μνημονική επιτροπεία. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:
  • Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
  • Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. Εξέφρασε, δε, στο πλαίσιο αυτό, την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, επί τη βάσει των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.
Ζήτησε δέσμευση πως δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση
Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μιας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, τους ζήτησε να δεσμευθούν ότι δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. 
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: