Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ωριμάζει η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά… τις προσδοκίες μας
. Ποτέ δεν το θεωρήσαμε σοβαρό κόμμα που είχε την ωριμότητα να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα γράφουν το σενάριο μιας πρωτοφανούς φαρσοκωμωδίας. Καταλύτης υπήρξε η ύπαρξη και συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη.
Το Σάββατο συνεδριάζει η Κ.Ε., προκειμένου να εξετάσει θέμα διαγραφής του. Αφορμή η πρωτοφανής (τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοφανή) συμπεριφορά του να στείλει εξώδικο στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία, επειδή το πόθεν έσχες (το οποίο υπέβαλε μέσω της Τζάκρη, ενώ θα έπρεπε να το καταθέσει ο ίδιος ιδιοχείρως, όπως και το κείμενο με τις υπογραφές όσων στηρίζουν την υποψηφιότητα του), το είδε να δημοσιοποιείται... στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε επισήμως στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θέμα διαγραφής του, θεωρώντας απαράδεκτο τόσο το γεγονός ότι κινείται δικαστικά εναντίον του κόμματος, όσο και γιατί υπογράφει σαν «πρόεδρος του κόμματος», δείχνοντας ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής (που τον καθαίρεσε).
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Κασσελάκης «φοβάται την προσφυγή στη βάση, τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή του κίνηση να απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη το ίδιο του το κόμμα. Στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο».

Αντίθετοι στη σύγκλιση της Κ.Ε., με το αίτημα της διαγραφής ήταν η Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη είχε ήδη αποχωρήσει από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας.
Πρόλαβε, πάντως, στην αρχή της συνεδρίασης να ζητήσει την παραίτηση της Γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη διαρροή του πόθεν έσχες στην εφημερίδα. Και σε δηλώσεις της τόνισε «Αν θέλουν ας τον διαγράψουν. Τότε θα εκλέξουμε το σακάκι του με 92%!).
Πιο λογικός και μετριοπαθής στην αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν… ο Παύλος Πολάκης, του οποίου η γνώμη είναι πρόσβαρη αυτή την εποχή, δεδομένου ότι είναι υποψήφιος πρόεδρος.
Χαρακτήρισε μεν απαράδεκτη τη διαρροή του «πόθεν έσχες» και ακόμη πιο απαράδεκτο το εξώδικο Κασσελάκη, το οποίο ζήτησε να αποσυρθεί, αλλά τόνισε ότι δεν (πρέπει να) υφίσταται θέμα διαγραφής Κασσελάκη!

Ο Κώστας Ζαχαριάδης τάχθηκε με υψηλούς τόνους υπέρ της διαγραφής του λέγοντας «Δεν μπορούμε να του επιτρέψουμε να διαλύσει το κόμμα». Υπέρ της διαγραφής και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συν τοις άλλοις και γιατί ο Στέφανος υπογράφει το εξώδικο ως «Πρόεδρος», μη αποδεχόμενος την έκπτωσή του. Την ίδια στιγμή, για «τραμπισμό α λα γκρέκα και ποινικοποίηση της κομματικής ζωής» κατηγόρησε τον έκπτωτο ο Γιάννης Ραγκούσης.  
Γεγονός είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ η κομματική γραφειοκρατία έχει χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Βλέπει ένα «παράξενο ον» που δεν έχει καμία σχέση με τις σταθερές της Αριστεράς (ιδεολογία, θεσμική συμπεριφορά, πρακτική) να διεκδικεί τη θέση του αρχηγού. Φοβούνται δικαίως ότι θα μεταλλάξει το κόμμα. Εξ αυτού, ενίοτε δημιουργούν τεράστια προβλήματα για αστεία θέματα.
Εννοούμε ότι ούτως ή άλλως, αφού το πόθεν έσχες των υποψηφίων θα έβγαινε στη δημοσιότητα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του κόμματος (αυτό και αν είναι πρωτοφανές), δεν υπήρχε λόγος να δοθεί εκ των προτέρων στην εφημερίδα (μάλλον όχι από τη Σβίγκου).
Δόθηκε με μικροπολιτική στόχευση, ώστε να γίνει πρωτοσέλιδο με τίτλο «Οι γκρίζες ζώνες στο πόθεν έσχες Κασσελάκη»! Η εφημερίδα σωστά το δημοσίευσε αφού ήρθε στην κατοχή της. Μόνο που με τη δημοσίευση δεν υπονομεύτηκε μόνο ο Κασσελάκης. Τορπιλίστηκε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Κασσελάκης  αυτοθυματοποιήθηκε και κατήγγειλε με θεατρική αγανάκτηση, ότι διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν τα προσωπικά του δεδομένα. Αν ο ίδιος - δήθεν - δεν γνωρίζει τι ακριβώς περιλαμβάνει η έννοια προσωπικά δεδομένα, δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια ο διευθυντής του Γραφείου του, έμπειρος δικηγόρος Μανόλης Καπνισάκης. Εξ ου και θεωρούμε θεατρική και προσχηματική την αγανάκτηση.
Ένα έγγραφο όπως το πόθεν έσχες, που υποβάλλεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και που θα αναρτάτο στην ιστοσελίδα του κόμματος και θα εκτίθετο σε δημόσια θέα και κριτική, δεν αποτελεί παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Θα μπορούσε να καταγγείλει ότι δεν δημοσιεύτηκε εξ ολοκλήρου και εξ αυτού δημιουργήθηκαν ψευδείς εντυπώσεις. Θα μπορούσε επίσης να καταγγείλει τη σκοπιμότητα της διαρροής. Αλλά επουδενί να αντιδράσει με εξώδικα και εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Πάντως, εφόσον ο Κασσελάκης διαγραφεί, το κόμμα οδεύει σε διάσπαση. Γιατί ο Στέφανος δεν είναι μόνος. Και δεν αναφερόμαστε στα στελέχη που τον υποστηρίζουν. Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μάζα μελών και οπαδών που είναι φανατικά υπέρ του. Θα τον βρουν μπροστά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: