Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Κυβέρνηση: Το βλέμμα στη Μέση Ανατολή υπό τον φόβο αναταράξεων στην Οικονομία

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή κινητοποιεί την ελληνική κυβέρνηση σε πολλά παράλληλα επίπεδα
Η απειλή της περιφερειακής σταθερότητας προβληματίζει, καθώς αυτή την ώρα σύσσωμη η διεθνής πολιτική σκηνή, επομένως και η Αθήνα, αναμένει τις εξελίξεις, με το βλέμμα στην εσωτερική ασφάλεια, αλλά και το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. 
Άγνωστος Χ στην εξίσωση των επιπτώσεων από τις γεωπολιτικές αναταράξεις είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία.
Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, μεταφέροντας και την ανησυχία, που καταγράφεται όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στην ευρωζώνη. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, που ακολούθησε σε άμεσο χρόνο την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, προσέθεσε ένα ακόμη «λιθαράκι» σε αυτό τον προβληματισμό, καθώς μιας νέα ενεργειακή κρίση, με τον χειμώνα προ των πυλών και τις «αναταράξεις» της προηγούμενης κρίσης ορατές ακόμη στον πληθωρισμό, θα διαμόρφωνε μια άκρως δυσχερή συνθήκη...

Την κατάσταση παρακολουθεί στενά το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, ενώ σε συναγερμό βρίσκονται και οι Βρυξέλλες
Χωρίς να εφησυχάζουν, πάντως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται «καθιστά την ελληνική οικονομία πιο ανθεκτική απέναντι στις διάφορες κρίσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Σήμερα στη Βουλή κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο βασίζεται σε δύο παραδοχές: τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης κοντά στο 2,3% -αρκετά υψηλότερα δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε κάθε τόνο ότι η δημοσιονομικής σταθερότητα και η πειθαρχία στους δημοσιονομικούς κανόνες δεν πρόκειται να τεθεί εν αμφιβόλω, σε καμία περίπτωση. Σε αυτό, άλλωστε, βασίζεται, όπως λένε, και η ανταπόκριση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, που πλέον δανείζεται πιο φθηνά από χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Με την ακρίβεια να καταγράφεται ακόμη ως το βασικότερο πρόβλημα για τους πολίτες, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πληθωρισμό στο 2,1%, περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 9,7%, αύξηση εισοδημάτων και συγκεκριμένα, αύξηση των συντάξεων κατά 2,2% - 2,5%, έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνουν την αύξηση αυτή, αναπροσαρμογή των μισθών στο Δημόσιο ανάλογα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%.


Στους στόχους της κυβέρνησης παραμένει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027 και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ, αλλά και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής -προβλέπεται να φέρει στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμό, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως- που θα οδηγήσει, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, σε νέες μειώσεις φόρων.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού χωρίς «εκπλήξεις» αποτελεί ουσιαστικά την βάση και για την επόμενη χρονιά, όπου προβλέπεται το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 149,1% του ΑΕΠ και οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 8,4%, αλλά και για το σύνολο του Μεσοπρόθεσμού Δημοσιονομικού και Διαρθρωτικού Σχεδίου της επόμενης τριετίας, που πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Με νέο στοιχείο πλέον το όριο στην ετήσια αύξηση δαπανών, το οικονομικό πρόγραμμα «χτίζεται» χωρίς πολλά περιθώριο να ξεφύγει κανείς από τα προβλεπόμενα.

Στην ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε την κυβερνητική στόχευση, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να μένουμε πιστοί σε αυτό το σχέδιο, να συνεχίζουμε να μειώνουμε τη φοροδιαφυγή, να έχουμε υπεραπόδοση εσόδων, ούτως ώστε το πρόγραμμά μας, που έχει ως στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, να «τρέξει» όλο και πιο γρήγορα». Για την Ελλάδα, η συμφωνία, όπως περιέγραψε και ο Κωστής Χατζηδάκης προβλέπει η χώρα να δαπανήσει, σε συμφωνία με την Κομισιόν, τα επόμενα τέσσερα χρόνια 4 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, φτάνοντας στο σύνολο της τετραετίας τα 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της για το δικαίωμα του ισραηλινού λαού να ζει με ασφάλεια, ταυτόχρονα, όμως, επαναλαμβάνει και την έκκληση για αποκλιμάκωση. Παράλληλα, ο θάνατος του 26χρονου Έλληνα στο Τελ Αβίβ και οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 22 Ελλήνων πολιτών, 38 Κυπρίων και των οικογενειών τους από τον Λίβανο, έφεραν ακόμη πιο κοντά και στην ελληνική κοινή γνώμη το πολεμικό κλίμα στην περιοχή. Και το ερώτημα, που απομένει να φανεί αν θα τεθεί κι αν θα χρειαστεί απάντηση, είναι αυτό των ενδεχόμενων νέων δεδομένων, που η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επιφέρει σε οικονομικό επίπεδο.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: