Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ο Παππάς και το νέο κόμμα Τσίπρα

Με νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έναν αμετάκλητα καταδικασμένο με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος (υπουργός όντας) σε φυλάκιση δύο ετών (την ανώτερη προβλεπόμενη από το νόμο) με τριετή αναστολή τα ρετάλια των Kasselistas στην Κουμουνδούρου οδεύουν προς την καταστροφή τους, η οποία είναι πλέον αναπόφευκτη.
Αυτό το πολιτικό απολειφάδι της κυβερνητικής περιόδου Τσίπρα, παρακοιμώμενος του «άχαστου ηγέτη», «κώλος και βρακί» που έλεγαν οι παλιότεροι, ολίγον ψευταράκος, ολίγον τσαμπουκάς, ολίγον εισπράκτορας, ολίγον οικονομολόγος και πολύ... τακτικιστής, αυτή η επιτομή «του ευεργετηθέντος αχάριστου» έρχεται «με φόρα» να τελειώσει ένα κόμμα «εβδομάς υπολοίπων» και να το στείλει στη λήθη, ικανοποιώντας στην μεγαλομανία του τις εσώψυχες προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ουσία μιλάμε για έναν κομματικό νταβατζή που πουλάει, με το αζημίωτο, «προστασία» σε έναν ανεκδιήγητο κομματικό τουρίστα και τον χρησιμοποιεί κατά το δοκούν για να καθαρίσει το δρόμο για την δική του εγκατάσταση στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.
Όλα όσα στον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνουν και όσα πρόκειται εξαιρετικά σύντομα να εξελιχθούν περνάνε υποχρεωτικά από την κρισάρα του Νίκου Παππά, «του γιού τη δρακογενιάς των Παππάδων», η οποία «λάμπρυνε την αριστερά και απογείωσε τον κρατικό συνδικαλισμό, πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση «βασιλείας του μονόφθαλμου» σε ένα κόμμα τυφλών και ανίκανων να δουν την ίδια την τύφλα τους, πολύ περισσότερο να εξελιχθούν πολιτικά.

Ο κ. Παππάς διοικεί ήδη το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως από την πρώτη στιγμή που προσκολλήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, προσδοκούσε και σχεδίαζε και εμφανίζεται έτοιμος να οδηγήσει έναν στρατό κουρελήδων σε μια μάχη χαρακωμάτων με μοναδικό κέρδος την δική του πολιτική επιβίωση, για χάρη της οποίας έχει καταστεί αποσυνάγωγος των παλιών του συντρόφων, κανείς από τους οποίους δεν του μιλάει πλέον.

Που θα οδηγήσει η βασιλεία του; Ουσιαστικά στην απελευθέρωση όλων των δυνάμεων που ασφυκτιούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν σκληρά μετανοήσει για τη στάση τους στην πρώτη μεγάλη διάσπαση του κόμματος τασσόμενες υπέρ του κομματικού τουρίστα στη διαμάχη του με τους ΤζανακοπουλοΧαρίτσηδες.

Πρόκειται, όπως είναι ευρέως γνωστό, για τα ορφανά του Αλέξη Τσίπρα, για τα οποία έφτασε η ώρα της αλήθειας όσο και αν πίστευαν πως θα την αποφύγουν όταν στοιχίζονταν δίπλα σε Κασσελάκη, Παππά και Πολάκη για να καθαρίσουν την Αχτσιόγλου, που δεν ήθελε ούτε να την ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η επόμενη μέρα είναι ήδη έτοιμη. Το νέο κόμμα Τσίπρα σχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς και μετράει, ειδικά από χθες το βράδυ, 15 βουλευτές, αριθμός που προκύπτει από τους 12 που καταψήφισαν την πρόταση Κασσελάκη για την αντικατάσταση του κ. Φάμελου από τον επαγγελματία αχάριστο, τον ίδιο τον κ Τσίπρα που απουσίαζε, την κυρία Τσαπανίδου που ορκίζεται την Παρασκευή στη θέση του αποχωρήσαντος κ. Ηλιόπουλου και τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις που δήλωσαν «παρών» (κάποιοι προσθέτουν και τους τέσσερις στη λίστα Τσίπρα).
Αν οι υπολογισμοί αποδειχθούν σωστοί θα μιλάμε για την «τέλεια διάσπαση» του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, οριακά ο κ. Κασσελάκης θα είναι μειοψηφία με τους 17 που πήρε μαζί του, ενώ στην εξίσωση θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι οποίοι μετά την ηχηρή σφαλιάρα των ευρωεκλογών κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη σχέση τους με τον τέως πρόεδρο τους και εμφανίζονται να μην αποκρούουν εξαρχής «μια κουβέντα σε νέα βάση με τους παλιούς συντρόφους τους».
Ιδανικά ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσβλέπει σε μια κοινοβουλευτική δυναμική εξαιρετικά σημαντική, ο αριθμός των βουλευτών που θα στηρίξουν το εγχείρημα του μπορεί να φτάσει στους 30 και να βρεθεί στην τρίτη θέση των κομμάτων στη Βουλή, ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεγράφει την πιθανότητα να βρεθεί σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η προοπτική αυτή είναι δυνατή αν στη διαδικασία της διάσπασης και νέες δυνάμεις που χθες συντάχθηκαν με την ομάδα Κασσελάκη βρουν το δρόμο της σωτηρίας και αποχωρήσουν προς το νέο μαντρί. Στελέχη κοινοβουλευτικά όπως η κυρία Δούρου, η κυρία Ακρίτα και δυο-τρία ακόμη θεωρείται πως είναι στη λογική Τσίπρα και θα ακούσουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτά που έχει να πει ο τέως αρχηγός τους.

Εφόσον όλοι οι σχεδιασμοί ευοδωθούν δεν θα απομένει στην πλευρά Κασσελάκη τίποτε άλλο από το να συσπειρωθούν για να αποκρούσουν την επίθεση Πολάκη «για την κατάληψη του κουραδόκαστρου της Κουμουνδούρου», ώστε στη συνέχει να βρουν χρόνο και χώρο για να σφαχτούν μεταξύ τους ολοκληρώνοντας αυτό τον κύκλο «κομματικού αίματος» που άνοιξε το 2023, μετά τις στρατηγικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να γίνει πράξη η «προφητεία» της κυρίας Κεχαγιά για «νέες εκλογές με προσφυγή στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ». Εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν όσο και τις επιθυμεί ο κ, Κασσελάκης.

Οι εξελίξεις θα τρέξουν πολύ νωρίτερα και μέσω άλλων καναλιών, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: η ελληνική κοινωνία θα ησυχάσει από αυτό το πολιτικό υπόλειμμα, αυτό το πολιτικό ρετάλι της μεταπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: