Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Θυμάστε; Κάποτε μιλούσαμε για τον Απόδημο Ελληνισμό...

Αφορμή γι αυτό το άρθρο στάθηκε μια δημοσίευση του καλού φίλου - ομοϊδεάτη θα έλεγα
Γιάννη Παρασκευάκου
Ο αγαπητός Γιάννης είναι μέλος του ΔΣ στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πειραιά και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού των AHEPA HJ-10 "PERICLES".
Τώρα θα μου πείτε, εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα θα ασχοληθούμε με τον Απόδημο Ελληνισμό, τον Ελληνισμό της Διασποράς;
Και όμως, κάποτε μιλούσαμε ως χώρα και είχαμε πολιτική για το μεγάλο όπλο της Ελλάδας που λέγεται Ελληνισμός της Διασποράς, είχαμε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, διατηρούσαμε μια μόνιμη επαφή. Λειτουργούσανε Δίκτυα του Ελληνισμού, Αιρετών, Επιχειρηματιών κλπ κλπ. Μετά κρίναμε ότι κάτι δε λειτουργεί καλά, ότι το ΣΑΕ κοστίζει πολύ, ότι ο γυαλός στράβωσε και τ αφήσαμε στην άκρη.
Όταν μια χώρα έχει συνολικό πληθυσμό κοντά στα 10 εκατ. και απόδημους άλλα 7,5, η αδιαφορία... γι αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού και η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής και δράσεων που θα αξιοποιούν αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα, μπορεί να αποβεί μοιραία. 
Και φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω και τον απόλυτο αποκλεισμό μεγάλων κομματιών του Ελληνισμού που βρέθηκαν στη "λάθος" πλευρά της ιστορίας, όπως ο Ελληνισμός της Κριμαίας και ο Ελληνισμός της Ανατολικής Ουκρανίας. Τους παρατήσαμε ΑΠΟΛΥΤΑ. Σα να σταμάτησαν υπό τις επικρατούσες συνθήκες να είναι Έλληνες...  

Έγραψε λοιπόν ο πολύπειρος Γιάννης πέντε απλές αλήθειες τηλεγραφικά διατυπωμένες:

  • "Ο Έλληνας έχει Ψυχή Καρδιά και Νοημοσύνη και οι Απόδημοι τα έχουν ανεπτυγμένα σε υψηλό επίπεδο.
  • Κομβικό σημείο τής επικοινωνίας μαζί τους είναι να κρατάς το το κλειδί τής αλήθειας έτσι ώστε να σου ανοίξουν την πόρτα της ψυχής τους και να σε υποδεχτούν ως αδελφό.
  • Μοναδικός σκοπός πού πρέπει να διέπει όλους είναι ο ανιδιοτελής αγώνας για την ανάδειξη του Ελληνισμού.
  • Η Γλώσσα η Ιστορία και Δημιουργικός Πολιτισμός είναι το Α καί τό Ω.
  • Η προσέγγιση των προβλημάτων πού απασχολούν τους Απόδημους είναι θέμα Ιεράρχησης και Στόχων.
  • Θα πρέπει θέματα πού αναδεικνύουν οι Απόδημοι να εξετάζονται και όσα θεωρούνται ότι έχουν την δυνατότητα να υλοποιηθούν να εγκρίνονται.
  • Όσα δεν έχουν τις προδιαγραφές υλοποίησης με ξεκάθαρο τρόπο να αποσύρονται με ξεκάθαρη στάση ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν.
  • Για να διατηρηθεί ο πραγματικός Ελληνισμός θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι Ελληνισμός είναι ΙΈ-ΙΔΕΑ και δεν έχει σχέση με Συμφέροντα Πολιτική και Διαπλοκές.
  • Όλοι μαζί πειθαρχημένοι και με δημιουργική εργασία να εκτελέσουμε προγράμματα πού θα αναδείξουν τον Ελληνισμό στα πέρατα του κόσμου."

Πρακτικά με πέντε προτάσεις τα είπε όλα. Αισθάνθηκα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί του. Μιλήσαμε και του θύμησα το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και το τεράστιο πρωτοποριακό έργο που προσέφερε στις Παρευξείνιες χώρες. 

Του μίλησα και για τις δικές μου αιρετικές απόψεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές στις ανάγκες του Ελληνισμού σε κάθε χώρα. Διαφορετικά πράγματα χρειάζονται οι Απόδημοι των ΗΠΑ και διαφορετικά οι "γηγενείς" ελληνικοί πληθυσμοί στην Παρευξείνια Ζώνη. 

Ναι, η Γλώσσα και ο Πολιτισμός είναι το Α και το Ω. Αλλά οι Έλληνες της Παρευξείνιας Ζώνης δεν εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες για να μάθουν ελληνικά και να χορεύουν τσάμικο. Ήταν η οικονομική ανέχεια. Η έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής για ελληνική επιχειρηματική διείσδυση που θα έδινε ζωή στην περιοχή. Δείτε τη συμβαίνει στη Βόρεια Ήπειρο..

Μιλήσαμε ώρα και συμφωνήσαμε. Είναι η ώρα να προσπαθήσουμε και πάλι. Με ένα νέο σχέδιο, ενεργοποιώντας αμφίδρομα την τεράστια δύναμη του Ελληνισμού.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε τελικά να μην τους ξεχνάμε γιατί στο τέλος θα μας ξεχάσουν κι αυτοί.

Κλείνω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γιάννη Παρασκευάκο που επαναφέρει το θέμα σε συζήτηση. 

Ποιος ξέρει; Ίσως κάποιος να αποφασίσει να το σκεφθεί επιτέλους,

Του Θράσου Ευτυχίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: