Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Θα μας πείτε το θηλυκό της λέξης «άνθρωπος», για να.. δούμε κάτι;

Η ελευθερία ως πολύτιμη… παγίδα, για όσους δυσκολεύονται να αντιληφθούν το βάρος της ατομικής ευθύνης να αποφασίζει κανείς χωρίς… υποβολείς.
Στην εποχή της ακραίας σύγχυσης που βιώνει η συλλογική ανθρωπότητα, με διαδοχικές, σύνθετες και πολυεπίπεδες κρίσεις να αφήνουν βαθύ και δυσνόητο αποτύπωμα στην καρδιά και το μυαλό του καθενός, το κίνημα του λεγόμενου «δικαιωματισμού» αποτελεί εκκωφαντική επιβεβαίωση της άγνοιας αρκετών... για τις μεγάλες αλήθειες της ποίησης. Της γλώσσας της καρδιάς.
«Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς. Μην την εξευτελίζεις», διαπίστωνε ο Κωνσταντίνος Καβάφης στο ποιητικό έργο του «Όσο μπορείς».
Τα λόγια του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή, λίγοι στον δημόσιο βίο τα έχουν ενσωματώσει στη συναισθηματική νοημοσύνη τους. Και περιφέρουν με αχαλίνωτη και αυτάρεσκη αυτοπεποίθηση φρικώδεις εκδοχές της λεγόμενης συμπεριληπτικής γλώσσας, για να φέρουν την πραγματικότητα στα δικά τους κυβικά. Δεν έχει εξάλλου διαπιστωθεί τυχαία ότι, σε πλείστες περιπτώσεις, όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με εμάς, τόσο το χειρότερο για την… πραγματικότητα.

Βουλεύτρια… Αν το άκουγε η Ελεανόρ Ρούσβελτ θα είχε κόψει σε κομματάκια τη χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπέγραψε η ιδιοφυία της καρδιάς της, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην αξιοπρέπεια του αγώνα της και του αγώνα κάθε εμβληματικής γυναίκας, πριν και μετά την ίδια, που γκρέμισε γυάλινες οροφές. Και λειτούργησε ως έμπνευση για τις αγέννητες γενιές των γυναικών που θα ακολουθούσαν για να πάρουν τη σκυτάλη.
Η επιστήμη της Γλωσσολογίας θα σήκωνε τα χέρια ψηλά, για την αμετροεπή αφέλεια όσων υποτιμούν το υποσυνείδητο ηχόχρωμα κάθε λέξης. Η γλώσσα άλλωστε αποτελεί ζωντανό οργανισμό, και ως τέτοια γεννά συναισθήματα. Εικόνες. Μπορεί να ξεχάσουμε τι είπε ή τι έκανε κάποιος, αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πώς μας έκανε να αισθανθούμε…
Οι… εισοδηματίες του δικαιωματισμού, που πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο βίο, επιφέρουν βαθύ πλήγμα ασυνέχειας στην εξέλιξη του ανθρώπου. Στην κοινή πρόοδο της συλλογικής κοινωνίας. Στην ουσιαστική και εκ θεμελίων κατάργηση στερεοτύπων και δοξασιών. Στην επικράτηση της λογικής και του μέτρου, απέναντι στην ανοησία και στην υστερία των άκρων.

Πολίτης… Η σημαντικότερη ιδιότητα του ανθρώπου, κατά τους Αρχαίους Έλληνες, όπως μας θύμισε το 2016 στην ομιλία του στην Αθήνα, λίγο πριν παραδώσει το Οβάλ Γραφείο στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα. Πολίτισσα… μας διορθώνουν οι εμμονικοί δικαιωματιστές, ως προς τη θηλυκή εκδοχή της λέξης. Αδιαφορώντας για τη χλεύη που προκαλούν.

Άνθρωπος… Η πυρηνική έννοια της ύπαρξής μας. Θα μας πείτε με την πρώτη ευκαιρία το θηλυκό της λέξης, για να… δούμε κάτι;


Δεν υπάρχουν σχόλια: