Περί ατζέντας ευρωεκλογών, βεβαίως ούτε κουβέντα.
Τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και ο κυρίαρχος σκοπός συνολικά της αντιπολίτευσης, είναι η πολιτική ανατροπή. Σε αυτήν την προσπάθεια όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υιοθετήσει την επιχειρηματολογία, τα fake news, την τοξικότητα και το ύφος του κόμματος Βελόπουλου. Από τον Σύριζα μέχρι το κόμμα Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου και από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το κόμμα Κωνσταντοπούλου...
Κάθε κόμμα σαφώς έχει τους δικούς του επιμέρους στόχους.
Ο νέος Σύριζα επιθυμεί να κατακτήσει το 17% που είχε επιτύχει ο παλαιός Σύριζα στις εθνικές εκλογές του 2023, ώστε να μην αμφισβητηθεί η απολιτική στροφή τους στο ελαφρολαϊκό και “life style” ρεπερτόριο.
Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να βγει δεύτερο κόμμα, για να αποφύγει το άνοιγμα ενός εσωτερικού μετώπου και μιας εσωστρέφειας σχετικά με το μέλλον ότι μόνο του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά του ίδιου του κόμματος.
Οι Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου επιθυμούν να εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή και να υπερβούν το όριο του 3%. Και το κόμμα Κωνσταντοπούλου θέλει να αποδείξει ότι έχει έρθει για να μείνει.
Και το λένε καθαρά. Ότι γι’ αυτούς πολιτική ανατροπή είναι η απομείωση της πρωτοκαθεδρίας και της απόλυτης κυριαρχίας της κυβέρνησης και η ενίσχυση των κομμάτων αντιπολίτευσης. Ότι σκοπός είναι να προκληθούν τέτοια τραύματα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να είναι αναπόφευκτη η προσφυγή στις εθνικές κάλπες.
Πραγματοποιώντας δε, μια σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019 που είχαν οδηγήσει στην άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, δεν βλέπουν τον λόγο να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο.
Η πρόκληση τραυμάτων, στην πραγματική ζωή είναι αποτέλεσμα επίθεσης. Το ίδιο και στην πολιτική ζωή. Επομένως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αδυνατώντας να εκφράσουν έναν πειστικό λόγο για το αύριο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, προβαίνουν σε ένα πόλεμο χαρακωμάτων και αρνητικών εντυπώσεων.
Από τα μπαζώματα και τις συγκαλύψεις για τα Τέμπη, μέχρι τις αποφάσεις τη δικαιοσύνης για την τραγωδία στο Μάτι. Από την ιστορία σχετικά τον πρωθυπουργό που δήθεν εκλιπαρεί για την τήρηση της συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τη δήθεν κρυφή ατζέντα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και την παράδοση της χώρας στους Τούρκους. Και από τη στάση της χώρας μας απέναντι στα γεγονότα της Λωρίδας της Γάζας μέχρι τη διαχείριση της οπαδικής βίας.
Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια τραυματισμού της κυβέρνησης, λειτουργεί μάλλον αντίστροφα. Μετατρεπόμενη μάλιστα σε φαρσοκωμωδία που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την πολιτική ένδεια της αντιπολίτευσης που σαν άλλος Δον Κιχώτης επιτίθεται κατά των Ανεμόμυλων, χάνοντας την ουσία.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η χώρα διαθέτει κυβέρνηση με ικανή πλειοψηφία (158 έδρες). Και με νωπή ισχυρή εντολή καθώς δεν έχει κλείσει ούτε ένας χρόνος από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Γνωρίζουν παράλληλα ότι οι επικείμενες εκλογές αφορούν το Ευρωκοινοβούλιο και μόνο. Αποτελούν μια ευκαιρία έκφρασης ψήφου διαμαρτυρίας; Ασφαλώς. Αποτελούν μια ευκαιρία έκφρασης δυσαρέσκειας; Ασφαλώς. Αποτελούν μια ευκαιρία προειδοποίησης; Ασφαλώς.
Επομένως οι ευρωεκλογές αποτελούν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για «αποστολή μηνύματος», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Ωστόσο ακόμα και το πλέον δυσάρεστο ή ηχηρό μήνυμα, δεν κρίνει ούτε την πολιτική σταθερότητα, ούτε την κυβερνησιμότητα της χώρας. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τα αποτελέσματα της, στο τέλος της τετραετίας και όχι από κάποια πρόσκαιρη υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών της στις ευρωεκλογές.
Κατά τη γνώμη μας ο επίδεσμος πάνω στα τραύματα που προσπαθεί να προκαλέσει η αντιπολίτευση, είναι το συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της. Να συνεχίσει το οικονομικό και μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Να συνεχίσει την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Να επιτύχει να μεταφερθεί η οικονομική ανάπτυξη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στα οικονομικά των νοικοκυριών. Και να οδηγήσει τη νεολαία που ακόμα πλήττεται από την ανεργία, σε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης.
Τα τραύματα που προσπαθεί να επιφέρει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση, επουλώνονται και κλείνουν συνήθως με το πέρασμα του χρόνου, διότι στερούνται βάθους και εύρους. Ειδικά τα τραύματα που προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτικοί, των οποίων κρίνεται άμεσα το μέλλον τους στις εκλογές του Ιουνίου. Σκεφτείτε μόνο, το νέο Σύριζα κάτω από το 17%, το ΠΑΣΟΚ τρίτο και καταϊδρωμένο ή και τέταρτο, το κόμμα του πρώην Σύριζα κάτω από το 3%, μαζί με τον κόμμα Κωνσταντοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου