Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ως προνομιακό το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής για τη Νέα Δημοκρατία.
Τα απτά αποτελέσματα των συνομιλιών με την τουρκική ηγεσία, που αποτυπώνονται στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, την αύξηση Τούρκων τουριστών, τις μηδενικές παραβάσεις και παραβιάσεις στον αέρα, βάζουν θετικό πρόσημο στον πολιτικό διάλογο, που έχει αρχίσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας... όπως επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν η τέταρτη μέσα σε δέκα μήνες.
Δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας, σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας για μία νέα φάση στην οποία εισέρχονται πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ελληνοτουρκική συζήτηση, μια φάση αυτή διέπεται από μία «παραγωγική κανονικότητα», όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Η συνέχεια αναμένεται πλέον μετά τις ευρωεκλογές, όταν το καλοκαίρι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο τέλος του χρόνου, οπότε τοποθετείται η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας επί τουρκικού εδάφους.
Η στάση της αντιπολίτευσης αναδεικνύει την έλλειψη σαφούς και μακροχρόνιας στρατηγικής, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα ακόμη πεδίο, που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην έχει ουσιαστική πολιτική πρόταση.
Με μεγαλύτερη έμφαση γίνονται σαφείς οι διαφορές, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι το μήνυμα, που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της, «δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, αλλά πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων», όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Με την κύρωση των μνημονίων να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εν μέσω προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, την επικύρωσή τους, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «κύρωση των μνημονίων δεν θα υπάρξει αν δεν είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία εφαρμόζονται πλήρως», χαρακτηρίζοντας «πρόθυμους» όσους την καλούσαν να τα επικυρώσει.
«Οι ίδιοι πρόθυμοι που επιμένουν και σήμερα, μετά από όλα αυτά στην κύρωση των μνημονίων, επιμένουν δηλαδή να κυρωθεί μια προβληματική συμφωνία και να χάσει η Ελλάδα το όποιο διαπραγματευτικό χαρτί διαθέτει», έλεγαν χαρακτηριστικά.
Στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στο πρόγραμμα των περιοδειών του, με έμφαση στη βόρεια Ελλάδα και πρώτους σταθμούς την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, απ’ όπου έδωσε έμφαση στο μεταναστευτικό και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Ενδεικτικό της επιλογής του Μεγάρου Μαξίμου να φέρει στην πρώτη γραμμή τα θέματα της καθημερινότητας, της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, είναι και το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο ο πρωθυπουργός θέτει το τρίπτυχο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων: αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση της υγείας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος.
Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι ο στόχος, που έχει τεθεί, το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών δηλαδή, μπορεί να επιτευχθεί, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις αναλυτών κοινής γνώμης, «δίνουν» στη Νέα Δημοκρατία ένα ποσοστό 31-35%.
Κεντρικό ζητούμενο είναι πλέον η περαιτέρω συσπείρωση του εκλογικού ακροατηρίου της, επαναφέροντας στο προσκήνιο το επίδικο και των εθνικών εκλογών.
«Πριν από μερικούς μας δώσατε την εντολή να συνεχίσουμε να αλλάζουμε την Ελλάδα και να έρθουμε πιο κοντά στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας να βγει ενισχυμένη η Νέα Δημοκρατία από τις κάλπες, ώστε να μην αμφισβητηθεί η νομιμοποίησή της να προχωρήσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου