Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Toncoin: Πού οφείλεται το ράλι του crypto που σχετίζεται με το Telegram

Το Toncoin γνωστό ως Open Network που συνδέεται με τη δημοφιλή εφαρμογή Telegram ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το Cardano και σημειώνει ράλι 35% σε εβδομαδιαία βάση.
Το κρυπτονόμισμα πλέον κατατάσσεται στα 10 κορυφαία κρυπτονομίσματα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αφού η τιμή διαπραγμάτευσης του $TON αυξήθηκε κατά 35% την περασμένη εβδομάδα.
Το πρόσφατο ράλι του Toncoin σύμφωνα με πολλούς συνδέεται επίσης με εικασίες ότι το Telegram θα μπορούσε σύντομα να επιδιώξει μια δημόσια εγγραφή.
Ωστόσο, η σχέση του κρυπτονομίσματος με την εφαρμογή messenger είναι περίπλοκη...
Αν και η Telegram διέκοψε τους δεσμούς με το TON το 2020, οι δύο πλατφόρμες παραμένουν στενά ενοποιημένες.

Το 2017, η Telegram άρχισε να αναπτύσει τεχνολογικές λύσεις blockchain που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αποκεντρωμένα συστήματα πληρωμών, αποθήκευσης αρχείων και άλλων εφαρμογών που αργότερα θα διασυνδέονται με την εφαρμογή.
Έτσι η εταιρεία ξεκίνησε το δοκιμαστικό δίκτυο Telegram Open Network (TON) το 2018.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 2 ετών, το έργο προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές, προγραμματιστές και απλούς χρήστες του Telegram.
Ωστόσο, υπό την πίεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η Telegram θα αναγκαζόταν τελικά να εγκαταλείψει την ανάπτυξη του δικτύου TON.

Τον Οκτώβριο του 2019, λίγους μήνες πριν από την προγραμματισμένη κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος TON, η SEC έλαβε δικαστική απόφαση που εμποδίζει τη διανομή των Grams, του κρυπτονομίσματος του δικτύου όπως ονομαζόταν τότε.
Ενώ η Telegram αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της SEC στο δικαστήριο, ο δικαστής P. Kevin Castel τάχθηκε τελικά στο πλευρό της ρυθμιστικής αρχής, μια απόφαση που θα έφερνε το τέλος του TON όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Μετά την ήττα της στο δικαστήριο, η Telegram ανακοίνωσε το τέλος της εμπλοκής της με το δίκτυο TON και συμφώνησε να επιστρέψει 1,22 δισ. δολάρια στους επενδυτές.
Ενώ η νίκη της SEC δημιούργησε ισχυρό πλήγμα στο έργο TON, ένα δίκτυο ανεξάρτητων χρηστών είχε αναπτυχθεί γύρω από την πλατφόρμα.
Ως δημόσιο blockchain, το Telegram δεν είχε καμία δύναμη να εμποδίσει τρίτα μέρη να συνεχίσουν να αναπτύσσουν εφαρμογές για το TON.
Το νέο ανεξάρτητο οικοσύστημα, δημιούργησε και διαμοίρασε τα Toncoins. Η εταιρεία πίσω από το Telegram αρχικά αποστασιοποιήθηκε από το spinoff blockchain, λόγω των ανησυχιών ότι η SEC θα αντιμετώπιζε αυστηρά τυχόν συνδέσμους.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2021, ο Durov έκανε την πρώτη αναφορά στο δίκτυο και το κρυπτονόμισμα.

Το Telegram αγγίζει τα 900 εκατομμύρια χρήστες και πλησιάζει την κερδοφορία. 
Το TON έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών πάνω από τα 7
$ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, προτού η τιμή διαπραγμάτευσης υποχωρήσει εν μέσω ευρύτερου sell-off στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Η κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος αποτιμάται στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η επενδυτική δραστηριότητα στο TON εκτινάχθηκε στα ύψη αφού ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κινήτρων για να προσελκύσει προγραμματιστές και αποκεντρωμένες εφαρμογές στο δίκτυο. Σύμφωνα με το DeFillama, η συνολική αξία κεφαλαίων που έχει κλειδωθεί (TVL) σε εφαρμογές της αποκεντρωμένης οικονομίας στο TON ανέρχεται σε 437 εκατομμύρια δολάρια, από 140 εκατομμύρια δολάρια στις 9 Μαρτίου.
Η απόφαση του Telegram να αρχίσει να αμείβει τους κατόχους καναλιών στο TON φαίνεται να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον για το αποκεντρωμένο δίκτυο και το κρυπτονόμισμα. Σχεδόν 3 εκατ. ψηφιακά πορτοφόλια έχουν δημιουργηθεί στο blockchain, με τα νέα πορτοφόλια να αυξάνονται σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: