Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Τα... σκανδαλιάρικα μηνύματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll

Οι δημοσκοπήσεις παρά την όποια φθορά της κυβέρνησης "παράγουν" συνεχώς νέα δεδομένα, τα οποία χρήζουν βαθύτερης ανάλυσης, στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, η διαφορά μεταξύ της πρώτης Νέας Δημοκρατίας και του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ στις 17,1 μονάδες, δεν αποτελεί φυσικά είδηση, ούτε μάλιστα και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα να... υπερπηδήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να ανησυχεί ακόμη και για την τρίτη θέση, καθώς ανεβαίνει ο Βελόπουλος και σιγά σιγά ο Ανδρουλάκης θα νιώθει την... ανάσα του
Η ΝΔ προηγείται με 32,1% στην εκτίμηση ψήφου, χάνοντας 2,3% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 15%, κερδίζοντας 1,6%, προφανώς λόγω μικρής αύξησης της συσπείρωσης.
Η μικρή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ κατά 2,6% έναντι 0,9% στην προηγούμενη μέτρηση. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 12,4% από 12,5% πριν, αλλά μάλλον παρατηρεί με... τρόμο να πλησιάζει η Ελληνική Λύση, η οποία λαμβάνει 10,7%, μειώνοντας τη διαφορά στο 1,7% από 2,4% πριν και παρουσιάζοντας άνοδο κατά 0,6%, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση! Μην απορήσουμε αν δούμε ότι όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη, να δημιουργούνται τάσεις αποσυσπείρωσης στο ΠΑΣΟΚ, ενώ θα ενισχύεται η Ελληνική Λύση, φλερτάροντας ακόμη και με την τρίτη θέση! 
Από κει και πέρα το ΚΚΕ υποχωρεί στο 8,5% από 9,4%, η Νίκη στο 3,7% από 4,3%, η Πλεύση Ελευθερίας ανεβαίνει στο 3,7% από 2,9%, η Νέα Αριστερά επίσης ανεβαίνει στο 3,2% από 2,8%, οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου "τσιμπάνε" στο 3% από 2,9%, η Σπαρτιάτες ανεβαίνουν απολύτως οριακά στο 2,6% από 2,5%, το ΜεΡΑ 25 του... ανύπαρκτου Βαρουφάκη διολισθαίνει στο 1,3% από 1,9% πριν και η έκπληξη για πρώτη φορά είναι η "Φωνή Λογικής" της Θεσσαλονικιάς Αφροδίτης Λατινοπούλου με 1,4%!

Η ακρίβεια και η εγκληματικότητα αποτελούν τα πιο σημαντικά "αγκάθια" για την κυβέρνηση, αλλά με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, φαίνεται ότι η κυβέρνηση από την ημέρα ολοκλήρωσης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, "έξυσε τον πάτο"
Η ακρίβεια παραμένει υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα, αλλά αυτό απαντά το 49,1% των ερωτηθέντων έναντι 55,1% στην προηγούμενη μέτρηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα αξιοσημείωτο τμήμα του εκλογικού σώματος, διαπιστώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών, πιάνουν τόπο έστω και εν μέρει.

Αντιθέτως, στην εγκληματικότητα
, μετά και την τραγική ιστορία της άτυχης κοπέλας που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφο της έξω ακριβώς από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, το ποσοστό των ερωτηθέντων που βλέπει... πρόβλημα, αυξήθηκε στο 25,9% από 21,6% στην προηγούμενη μέτρηση. Καλύτερη είναι η εικόνα στο ερώτημα για την κατάσταση του ΕΣΥ, καθώς πρόβλημα εντοπίζει το 13,7% έναντι 19% στην προηγούμενη μέτρηση, στην Παιδεία το ποσοστό μειώθηκε στο 9,3% από 11,4%, ενώ στην ανεργία το ποσοστό υποχώρησε στο 7,7% από 10,7% πριν.

Η κυβέρνηση αφήνει ικανοποιημένο μόνο το 20% των ερωτηθέντων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας, ενώ το 80% έχει αντίθετη άποψη. Πρόκειται για χαμηλή επίδοση αν και υπάρχει μια μικρή αύξηση κατά 2.6% σε σχέση με την προηγούμενη, όπου είχε καταγραφεί ποσοστό 17.6%. Για το θέμα της εγκληματικότητας ικανοποιημένο εμφανίζεται το 19%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 80%.

Πάντως, παρά την κακή εικόνα της κυβέρνησης, το 61,7% δεν θέλει πρόωρες εκλογές, απορρίπτοντας την πρόταση Κασσελάκη, ενώ πλειοψηφικό είναι το ποσοστό υπέρ των εκλογών σε ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες. Άρα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, των Δημοκρατών και της Νίκης, δεν θέλουν... περιπέτειες!

Παρά τα όποια... στραβά και ανάποδα για την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 33,9% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί ο... Κανένας με το ίδιο ποσοστό (χάνει ο Μητσοτάκης 2,1% και κερδίζει ο "Κανένας" το ίδιο ποσοστό), 
Μετά τον "Κανένα" ακολουθεί σε... διαστημική απόσταση ο Κασσελάκης με 8,5%, ενώ ο Βελόπουλος με 6,6% θεωρείται καταλληλότερος από τον Ανδρουλάκη που συγκεντρώνει 6,2%!

Ως προς τη δημοφιλία, η Opinion Poll καταγράφει ποσοστό 37,2% υπέρ του Μητσοτάκη και ακολουθούν οι Δημήτρης Κουτσούμπας με 35,6%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 35% (από 28,4%!), ο Νίκος Ανδρουλάκης με 30% (από 28,9%), ξεπερνώντας τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 27,9% (από 29,8%) και στη συνέχεια βρίσκεται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 27% (από 27,6%), ενώ έβδομος και... καταϊδρωμένος ο Στέφανος Κασσελάκης με 26,9%, αλλά με άνοδο 3,7% (είχε 23,2% στην προηγούμενη μέτρηση). Στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκονται οι Αλέξης Χαρίτης με 19% από 18,8%, ο Δημήτρης Νατσιός με 10,9% από 13,8% και ο Βασίλης Στίγκας με 6,2% από 7,5%. 
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο Μητσοτάκης κρατάει τις δυνάμεις του, ενώ τις πιο σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζουν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Συμπερασματικά, η δημοσκόπηση καταγράφει τη φθορά της κυβέρνησης με τάσεις αντιστροφής του αρνητικού κλίματος, ο Κασσελάκης "τσίμπησε" λιγάκι λόγω αύξησης της συσπείρωσης, ο Ανδρουλάκης... σκέφτεται τη βραδιά των εκλογών αν είναι τρίτο, ο Βελόπουλος έχει τα φόντα να βρεθεί στην τρίτη θέση, εκτοπίζοντας τον Ανδρουλάκη, ο Κουτσούμπας έκανε "κοιλιά", ενώ η Κωνσταντοπούλου ελκύει όσους τη θέλουν να συμπεριφέρεται σαν... παλαβή. 
Η Νίκη θα λάβει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, η Νέα Αριστερά βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στο 3%, όπως και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ ο Βαρουφάκης δεν φαίνεται πουθενά! Όσο για τους Σπαρτιάτες, μάλλον μοιάζουν σαν τα... αμνοερίφια που ξέρουν τι τους περιμένει το Πάσχα...

Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: