Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Μπάιντεν σε Ιράν: Μην το κάνετε - Αργά ή γρήγορα η Τεχεράνη θα επιτεθεί στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Παρασκευή, ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει «σύντομα» δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.
«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει»...
Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, υπό τον φόβο μιας επίθεσης του Ιράν ή των πληρεξούσιών του στο Ισραήλ. Το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σύγκρουσης, που θα ξεπερνά τα όρια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει σημάνει συναγερμό σε Δύση και Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσιγκτον προειδοποιεί για μια επικείμενη ιρανική επίθεση. 
Ειδικότερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναπτύσσει «πρόσθετα μέσα στην περιοχή» για να ενισχύσει «τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων».
Παράλληλα, σύμφωνα με τους Times of Israel, το αεροπλανοφόρο USS Dwight Eisenhower έπλευσε βόρεια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προς το Ισραήλ. Το αεροπλανοφόρο θα είναι σε θέση να αναχαιτίζει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από το Ιράν.

Μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ

Τουλάχιστον 40 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο και πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος την Παρασκευή με τις IDF απαντούν στα πλήγματα της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο στρατός. Σύμφωνα με τη JP, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τα πλήγματα, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο Ισραήλ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα» εναντίον θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού.

Η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτισε επίσης δύο drones, τα οποία, σύμφωνα με τις IDF, είχαν αναπτυχθεί από τη Χεζμπολάχ.

IDF: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χερζι Χαλέβι συναντήθηκε με τον αρχηγό της CENTCOM στρατηγό Μάικλ Ερικ Κουρίλα, με τον οποίο προέβη σε μια αξιολόγηση της κατάστασης, σχετικά με την απειλή μιας επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

«Πραγματοποιήσαμε μια κοινή αξιολόγηση της κατάστασης, για να διασφαλίσουμε ότι ο συντονισμός μας είναι στενός», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι. 

Πρόσθεσε ότι προς ώρας, οι οδηγίες προς τους πολίτες παραμένουν οι ίδιες. «Εάν υπάρξουν αλλαγές, θα ενημερώσουμε [το κοινό] αμέσως», είπε, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο τους τελευταίους έξι μήνες και έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις υπάρχουσες απειλές. Η άμυνά μας είναι έτοιμη και ξέρει πώς να αντιμετωπίσει κάθε απειλή ξεχωριστά. Είμαστε επίσης έτοιμοι για επίθεση...για να προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ».

Ο Χαγκάρι κατηγόρησε το Ιράν ότι «κλιμακώνει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή» εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις των IDF για την απειλή του Ιράν, ο Χαγκάρι τόνισε πως η Τεχεράνη ενεργεί κατά του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, μέσω επιθέσεων από τους πληρεξουσίους της στην Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο.

«Ενεργούμε εναντίον [όλων] τους από την αρχή του πολέμου», δήλωσε. «Το Ιράν κλιμακώνει, πιέζει για περιφερειακή κλιμάκωση. Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την ιρανική απειλή. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε».

Ο Χαλέβι προέβη νωρίτερα σε μια «αξιολόγηση» της «ετοιμότητας του στρατού για όλα τα σενάρια» πριν συναντηθεί με τον αρχηγό της αμερικανικής CENTCOM.

«Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένες για επίθεση και άμυνα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και είμαστε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού εδώ και περίπου έξι μήνες. Οι IDF συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στο Ιράν και σε διάφορα πεδία, ενώ προετοιμάζονται συνεχώς για να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες και πιθανές απειλές σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Χαλέβι.

«Οι δυνάμεις μας είναι προετοιμασμένες και έτοιμες ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε σενάριο», τόνισε.

Τα σενάρια ενός ιρανικού πλήγματος

Το πρώτο, προβλέπει ότι το Ιράν θα επιτεθεί από το ίδιο το έδαφός του. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι δύσκολο για το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα και κατά στόχων στο ιρανικό έδαφος, κάτι που - κατά πάσα πιθανότητα - θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετα πλήγματα μεταξύ των δύο πλευρών και σε μια ευρύτερη σύγκρουση, αναφέρει η Jerusalem Post.

Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα επίθεσης μέσω πληρεξουσίων. Εδώ θα εξαρτηθεί από το ποιος θα επιτεθεί και ποιος ακριβώς θα είναι ο στόχος. Εάν, για παράδειγμα, η Χεζμπολάχ εκτοξεύσει πυραύλους στη Χάιφα ή το Τελ Αβίβ, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να επιτεθεί στη Βηρυτό.

Αν όμως η Χεζμπολάχ ή κάποιος άλλος πληρεξούσιος - οι Χούθι στην Υεμένη ή ιρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ - επιτεθεί σε μια στρατιωτική βάση τότε το ερώτημα θα είναι ποιος είναι ο στόχος και τα θύματά του. Υπάρχει επίσης πάντα η επιλογή μιας απόπειρας επίθεσης εναντίον ενός ισραηλινού προξενείου ή μιας πρεσβείας στο εξωτερικό.

Το Ισραήλ θα πρέπει φυσικά να απαντήσει σε κάθε περίπτωση, αλλά εάν η επίθεση γίνει εναντίον μιας βάσης και δεν υπάρχουν πραγματικές ζημιές ή θύματα τότε η απάντηση μπορεί να είναι και συμβολική για να «κλείσει» ο κύκλος των εχθροπραξιών, σημειώνει ο συντάκτης.

Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η τρομοκρατική οργάνωση που εδρεύει στη Γάζα επιτέθηκε στο Ισραήλ, μαίνεται ένας πόλεμος που έχει προκαλέσει αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Ιράν - που αντιπαλεύεται το Ισραήλ και υποστηρίζει τις σιιτικές οργανώσεις σε Συρία, Λίβανο και Υεμένη - συμμετείχε μέχρι σήμερα μέσω των πληρεξούσιών του.

Ωστόσο, η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου φαίνεται να αλλάζει τα πράγματα. Επτά Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης σκοτωθήκαν, μεταξύ αυτών υψηλόβαθμο στέλεχος, πολύτιμο για την ιρανική ηγεσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: