Κυριακή 28 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτογκόλ και παρασκήνιο χωρίς τέλος

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος έως τις ευρωεκλογές κυλάει με καθημερινά φάλτσα, αυτογκόλ και ανταλλαγή καρφιών: Θυμίζει η κάθε μέρα, δηλαδή, "δελτίον γκάφας".
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πάρει επ’ ώμου μόνον τις ευρωεκλογές, χαράζοντας (εντελώς) δική του γραμμή, πολιτική και θέσεις, αλλά χρεώνεται πια επί προσωπικού και για τα φάλτσα.
Μετά την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα την περασμένη εβδομάδα, και δεύτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο εξάδελφος μάλιστα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κασσελάκης, προκάλεσε νέα αναταραχή: Την ώρα που ο πρόεδρος έλεγε πως δεν θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών, ο ίδιος διαμήνυε το ακριβώς αντίθετο... "Ευπρόσδεκτες" τις χαρακτήρισε (τ/σ Κontra), τα πήρε πίσω μετά και, εν πάση περιπτώσει, δημιούργησε νέα, επιπρόσθετα προβλήματα φάλτσων και κακοφωνίας.
Το πρόβλημα για τον κ. Κασσελάκη, εν προκειμένω, είναι πως με το ευρωψηφοδέλτιο που έχει συγκροτήσει δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι στην Κουμουνδούρου. Άνθρωποι που δεν έχουν ούτε εμπειρία από πολιτική, ούτε από κόμματα, ούτε από διεργασίες και ζυμώσεις, είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ... περιφερόμενος κίνδυνος σε ό,τι αφορά τις δημόσιες διατυπώσεις τους.

Αυτογκόλ

Ενδεχομένως, βέβαια, να είναι το μικρό το κακό αυτό. Σε αυτογκόλ διαρκή επιδίδεται, εξάλλου, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, τα οποία προσπαθεί εκ των υστέρων να τα μαζέψει, αφού έχει προκληθεί σάλος και έχει εκτεθεί το κόμμα, και δη με περίσσιο εκνευρισμό.

Όπως το περιβόητο "5% του ΑΕΠ για την υγεία", που ανακοίνωσε ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ήδη οι δαπάνες είναι... 5,8% και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στο 7,5%. Η δικαιολογία περί διαστρέβλωσης των λεγομένων του από μιντιακούς "εκτελεστικούς βραχίονες" της Ν.Δ. επιστρατεύεται σε καθημερινή βάση για πάσα νόσο μεν, πειστική δεν είναι δε.

Ούτε για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, είναι πειστική αυτή η εξήγηση. Το ένα μετά το άλλο στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και προετοιμάζονται. Ενδιαμέσως, βάζουν δική τους ατζέντα, ή περιορίζονται σε δηκτικά σχόλια, ή και τα δύο.

"Ανθολόγιο"

Η "εκεχειρία" και το σύμφωνο εσωκομματικού "σιωπητηρίου" έως τις ευρωεκλογές έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται και στην πράξη. Σε τέτοιο βαθμό, που πολλά από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, του Οργάνου που δεν "ελέγχει" ο κ. Κασσελάκης, απεύχονται να συνεδριάσει πριν από το Πάσχα, όπως είχε αποφασίσει το Εκτελεστικό Γραφείο να γίνει άμα τη επιστροφή του από τη "ναυτική περιοδεία".

"Να μη μιλήσουμε δεν μπορούμε, αλλά και να μιλήσουμε πάλι πρόβλημα θα δημιουργηθεί, δεν έχει νόημα να γίνει τέτοια συνεδρίαση", είπε στο "Κ" σημαίνον στέλεχος και μέλος της, περιγράφοντας με έναν τρόπο την "παραίτηση" των διαφωνούντων, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές. Μετά θα είναι μια άλλη ημέρα.

Στο μεταξύ, την εβδομάδα που πέρασε, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν απέφυγαν να τοποθετηθούν δημόσια, αλλά διατύπωσαν σε κοινή θέα τις διαφωνίες τους.

Ο πρώην αν. Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βασιλειάδης (παραιτήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο), δεν φείσθηκε αιχμών για τον πρόεδρο:

- Σε μια κοινωνία που ζει από θαύμα, δεν έχουμε ανάγκη από θαυματοποιούς. Χρειαζόμαστε ορθολογισμό και ρεαλιστικό ριζοσπαστισμό.

- Οι εποχές της μοναδικής αλήθειας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πολλώ δε μάλλον οι εποχές των μεσσιών, κανονικών ή κατασκευασμένων.

- Να επαναφέρουμε την πολιτική ως εργαλείο.

Επίσης σε άρθρο του, ο Κώστας Ζαχαριάδης αξιοποίησε ένα απολύτως ακραίο σενάριο (να αποφασίσει το εκλογοδικείο επανάληψη των εκλογών στις περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί οι Σπαρτιάτες, εάν τους κηρύξει έκπτωτους) για να επικαιροποιήσει την ατζέντα περί σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων.

"Για την προοδευτική αντιπολίτευση υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να ηττηθεί η Ν.Δ. εκλογικά και να μην πάρει και τις 11 έδρες που θα διεκδικηθούν: η κοινή εκλογική κάθοδος. Ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο απέναντι στη Δεξιά, για να μην αυξήσει το κοινοβουλευτικό της πλεονέκτημα, για να μπει ένα φρένο, για να φανεί μια προοπτική ελπίδας και ανατροπής".

Κόντρα, προφανώς, στην ηγεσία της Κουμουνδούρου: Ο Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνον έχει προεξοφλήσει την αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με... εξαίρεση τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία εκθειάζει επανειλημμένως, δεν θέλει επαφές ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε, φυσικά, με τη Νέα Αριστερά (ούτε εκείνη θέλει καμία σχέση μαζί του).

Οι παραπάνω παρεμβάσεις ανήκουν σε αυτές που επιστρατεύουν πολιτικό λόγο και υπαινιγμούς για να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, πάλι, περιορίζεται στην ειρωνεία. Με αφορμή τη δήλωση Κασσελάκη πως θέλει να γίνει πρωθυπουργός για δύο θητείες, ο πρώην υπουργός και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τού απάντησε δημόσια, ούτε λίγο ούτε πολύ: Του το εύχομαι, αλλά... δεν το βλέπω.

Αμηχανία για Τσίπρα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στο μεταξύ, συνεχίζει ακάθεκτος τις αιχμές για τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Τις προάλλες δήλωσε (μεταξύ πολλών άλλων) πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια... αντι-business, όπως ήταν επί Τσίπρα , αφού ο ίδιος έχει δοκιμαστεί στις business και είναι ο μοναδικός αρχηγός που το έχει πράξει. Προηγήθηκε η απόφαση του τέως προέδρου να παραστεί στην εκδήλωση για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε – επιεικώς– αμηχανία στους συνομιλητές του εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως το ενσταντανέ που τον ανέβασε ο κ. Κασσελάκης στη σκηνή, με το κάλεσμα: "Έλα πάνω, Αλέξη".

Στελέχη που βρίσκονται παγίως κοντά στον τέως πρόεδρο, πάντως, υποβαθμίζουν το γεγονός: "Όλοι ξέρουν τις απόψεις του, δεν τις έκρυψε στο συνέδριο".

της Νίκης Ζορμπά

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: