Το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» σε δύο νομοσχέδια, που από διαφορετικές αφετηρίες, στοχεύουν στην αλλαγή του κράτους και της λειτουργίας του. Πρόκειται, αφενός για την καθιέρωση μπόνους παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, αφετέρου για καθοριστικές για την απονομή δικαιοσύνης, αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο νέος δικαστικός χάρτης, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και 110 χρόνια, από την εποχή, που ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιχείρησε να ενοποιήσει τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία, συζητείται... σήμερα στη Βουλή, με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης έως και 30% έως το 2027.
Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου με επιπλέον ρυθμίσεις για το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση των αποφάσεών του, που έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων και στην προσέλκυση επενδύσεων. Όπως ανακοινώθηκε, το νέο πλαίσιο θα θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, θα περιορίζει τις αναβολές και θα αναθέτει συγκεκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές, ώστε να διευκολύνεται η ευθύνη, ο έλεγχος και η λογοδοσία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτάξει και το επόμενο διάστημα την «υπέρβαση παθογενειών, που έρχονται από το παρελθόν», όπως λέει χαρακτηριστικά, ως κεντρικό στοιχείο της πολιτικής, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, με καταληκτικό στόχο η χώρα «να προσεγγίζει σταδιακά τα δεδομένα των προηγμένων κρατών της Ευρώπης».
Βασικό στοιχείο σε αυτή την κατεύθυνση η αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, στον οποίο πλέον θα εισαχθεί από το 2025 και το μπόνους παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους, που θα φθάνει έως το 15%, θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, θα καθορίζονται δείκτες μέτρησης απόδοσης και οι προϊστάμενοι θα προτείνουν τους δικαιούχους για πριμ ανάμεσα σε 400.000 υπαλλήλους. Το 40% του ποσού της ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς σε εργαζομένους και το 60% ανάλογα με την προσφορά του καθενός.
Το μέτρο κρίνεται ως η φυσική συνέχεια της αξιολόγησης, με την επιβράβευση όσων πετυχαίνουν και ξεπερνούν τους στόχους, που έχουν τεθεί. Στην ίδια κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πιο λειτουργικού κρατικού μηχανισμού, εντάσσεται και η ανάδειξη μέσω ΑΣΕΠ των διοικήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που έχει ήδη καθιερωθεί.
«Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα κριθεί πόσο δυνατές και αποτελεσματικές θα είναι οι φωνές των ελληνικών διεκδικήσεων στην Ευρωβουλή, αλλά σε έναν βαθμό θα κριθεί και το πόσο σταθερό είναι το πολιτικό σκηνικό, ώστε η πατρίδα μας να μείνει σε τροχιά προόδου, πλησιάζοντας με σιγουριά όλο πιο κοντά στην Ευρώπη», είναι το περίγραμμα του διακυβεύματος της κάλπης, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε μιλώντας και στο υπουργικό του συμβούλιο, το προτελευταίο πριν τις ευρωεκλογές.
Θέτοντας σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα το σύνολο της κυβέρνησης και του κόμματος, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει το έργο της κυβέρνησης να προβληθεί και το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης να γίνει κατανοητό στους πολίτες.
Πρώτος «αντίπαλος» προσδιορίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο, η απουσία των πολιτών από τις κάλπες, με τον πρωθυπουργό να μιλά για «τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή από τη μία, μια άστοχη, επιπόλαιη επιλογή από την άλλη», κατηγορώντας, ταυτόχρονα, την αντιπολίτευση ότι με ψέματα δηλητηριάζει τους πολίτες και επικαλείται «λεφτόδεντρα» και ακοστολόγητες υποσχέσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, την ακρίβεια, προτάσσοντας ένα νέο εργαλείο, το e-katanalotis, που θα τους επιτρέπει να συγκρίνουν και να εντοπίζουν τις χαμηλότερες τιμές των σούπερ μάρκετ. Η προεκλογική προετοιμασία συνεχίζεται, με τους βουλευτές της Αττικής να αποτελούν την τελευταία ομάδα, που θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι δώδεκα υπουργοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει υπ’ ευθύνη τους από μία περιφέρεια, αναμένεται να ξεκινήσουν σειρά περιοδειών, εντείνοντας τις επαφές με τους πολίτες, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου