Μερικά από αυτά είναι: ...
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και καλή διάθεση.
Στην πραγματικότητα, το φυλλικό οξύ που βρίσκεται σε αυτά τα λαχανικά είναι απαραίτητο για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και μνήμη. Βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές και συμβάλλουν στη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.
Μισή κούπα βατόμουρα τη μέρα είναι αρκετή για να προστατεύσει από τη γνωστική εξασθένηση τους ηλικιωμένους που βαδίζουν προς τη συμπλήρωση των 60 ετών και την άνοια, σύμφωνα πρόσφατη μελέτη. Μια άλλη μελέτη του 2021, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν περίπου 600 mg φλαβονοειδών την ημέρα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο 150 mg.
Έχουν ακόμη μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και E και σε ελλαγικό οξύ, οι οποίες καταπολεμούν μερικές μορφές χρόνιων νόσων αλλά και τον καρκίνο.
Ω-3 λιπαρά
Οι 40άρηδες και 50άρηδες που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγκα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε σε νεότερους, δείχνοντας ότι και αυτοί έχουν να ωφεληθούν. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες τέτοιες τροφές που τους επέτρεπαν να έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ωμέγα-3 στον οργανισμό τους είχαν επίσης κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο μέσο όγκο του ιπποκάμπου, της ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής που παίζει ρόλο-κλειδί στη μάθηση και στη μνήμη. Την χειρότερη εικόνα τόσο στα τεστ όσο και στον ιππόκαμπο είχαν όσοι έκαναν από πολύ μικρή έως μηδαμινή κατανάλωση ωμέγα-3.
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου