Αναφορά γίνεται και στην κυβερνητική δράση κατά αξιωματούχων που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ σημειώνεται ότι ουδεμία αναφορά υπήρξε για παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων από την Αστυνομία όσον αφορά στην δικαστική τους μεταχείριση και ότι η κυβέρνηση σεβάστηκε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αναφέρεται επίσης ότι σεβαστά έγιναν το τεκμήριο της αθωότητας, η ενημέρωση των κρατουμένων για τα δικαιώματά τους και η παρουσία διερμηνέων κατά την ακροαματική διαδικασία.
Επίσης, η κυβέρνηση σεβάστηκε την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, ο οποίος, όπως αναφέρεται, είναι ανεξάρτητος, όπως και η Δικαιοσύνη. Όπως επίσης αναφέρεται «τα ανεξάρτητα μέσα υπήρξαν δραστήρια και εκφράστηκαν όλες οι απόψεις χωρίς περιορισμούς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα επεισόδια αστυνομικής βίας (συμπεριλαμβανομένου και του ξυλοδαρμού φωτορεπόρτερ στο αίσχος της Ειδομένης) και κακών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στις δομές, αναφέρονται στο πρώτο μισό του 2019, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά το 2020, η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη – παρά τις συνεχιζόμενες (αναπόδεικτες) καταγγελίες των ΜΚΟ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σχετικά με τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις (pushbacks) αναφορά γίνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν τέτοιες ενέργειες από το 2017 ως το 2022. Και όλοι γνωρίζουμε ποιος κυβερνούσε το 2017.
Τα θετικά της έκθεσης για την Ελλάδα
Πηγή πληροφοριών, όμως, για τις εκθέσεις αυτές – οι οποίες βρίσκουν προβλήματα σε όλες τις χώρες – είναι και οι αμερικανικές πρεσβείες.
Γι’ αυτό προφανώς και οι πληροφορίες για δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε διάφορους τομείς προστασίας των δικαιωμάτων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταγγελίες.
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τα καλά δεν προβάλλονται και τελικά κυριαρχούν οι γενικοί τίτλοι που προκύπτουν από τις «καταγγελίες» των δήθεν «ανθρωπιστών».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
«Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να ερευνηθούν, διωχθούν, δικαστούν και τιμωρηθούν αξιωματούχοι που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας, είτε σε άλλες κυβερνητικές δομές».
«Για την περίοδο 2022-2023, η κυβέρνηση εφάρμοσε ειδικό πρόγραμμα ύψους 24 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της επανένταξης 7.000 κρατουμένων».
«Η κυβέρνηση, κατ’ εφαρμογήν νόμου του 2022, εξασφάλισε ένδικα μέσα σχετικά με παράπονα όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης».
Η κυβέρνηση ΔΕΝ λογοκρίνει και δεν παρακολουθεί
Επίσης σε σειρά ζητημάτων η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση σέβεται τους νόμους, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Όπως αναφέρεται «η κυβέρνηση ΔΕΝ λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης», πλην όμως, «πολλές ΜΚΟ ανέφεραν πως μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα είχαν την τάση να μην δημοσιεύουν μη κολακευτικές ειδήσεις για την κυβέρνηση».
Προφανώς δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Να λες ότι η κυβέρνηση δεν λογοκρίνει, αλλά να αναφέρεις και την γνώμη αυτών που θέλουν να λένε στους δημοσιογράφους τι να γράφουν!
Σχετικά με τις παρακολουθήσεις, γίνεται αναφορά στο νόμο του 2022 που ποινικοποιεί την χρήση και πώληση παράνομου λογιστικού. Γίνεται επίσης αναφορά στην Έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αναφέρεται ότι «η χώρα δεν χρησιμοποίησε το παράνομο λογισμικό ως μέρος μιας γενικής αυταρχικής στρατηγικής». Αναφορά γίνεται επίσης και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία το 2022 έγινε απόπειρα να εγκατασταθεί το Predator σε τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες, αλλά η Αρχή δεν είχε στοιχεία που να αποδεικνύουν την προέλευση αυτών των ενεργειών. Δηλαδή δεν προέρχονταν από την κυβέρνηση!
Εγκώμια για την προστασία των προσφύγων
Το μεταναστευτικό/προσφυγικό κατέχει σημαντική θέση σ’ αυτές τις εκθέσεις.
Σ’ αυτήν του 2023, για την οποία τόση φασαρία έγινε, αναφέρεται πως «η κυβέρνηση συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις προσφέροντας προστασία και βοήθεια στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και άλλους ευάλωτους. Οι Αρχές συνεργάστηκαν επίσης με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. Τα χωρίς έγγραφα άτομα που περίμεναν να καταγραφούν στο σύστημα της υπηρεσίας Ασύλου ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους και τις διαδικασίες ασύλου. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συνέβαλε στα προγράμματα εθελοντικών επιστροφών».
Όλα τα άλλα είναι «καταγγελίες» διαφόρων ΜΚΟ.
Επίσης η έκθεση αναφέρει:
«Δεν υπήρξαν αναφορές περί επιβολής περιορισμών στο δικαίωμα των προσφύγων στην εργασία. Οι αιτούντες άσυλο μπορούσαν να εργαστούν έξι μήνες μετά την καταγραφή τους, (σ.σ. ο χρόνος έχει μειωθεί σε δύο μήνες). Η κυβέρνηση συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία, τον ΔΟΜ και ΜΚΟ σε προγράμματα για την ενίσχυση της ένταξης των προσφύγων με έμφαση στην ελληνομάθεια και την απόκτηση δεξιοτήτων».
Επ’ αυτού πάλι ΜΚΟ αναφέρθηκαν σε γραφειοκρατικά εμπόδια.
Επίσης: «Η κυβέρνηση στήριξε το πρόγραμμα του ΔΟΜ (σ.σ. εννοεί το HELIOS που χρηματοδοτείται από το κράτος και υλοποιείται από τον ΔΟΜ) για στέγαση και άλλες υπηρεσίες προς πρόσφυγες».
Αναφορά γίνεται και στην στήριξη της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης, αλλά και στον νόμο (Μάρτιος 2023) που προσφέρει δεκαετή άδεια παραμονής σε ασυνόδευτους ανήλικους, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης τριών ετών φοίτησης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την είσοδό τους σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Περισσότερη προστασία παντού
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται στην διενέργεια ελεύθερων εκλογών, στην εφαρμογή των νόμων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, στην ελεύθερη δραστηριοποίηση των ΜΚΟ, στην αυστηροποίηση του νόμου για τους βιασμούς και την ενδοοικογενειακή βία, στο panic button, στην ενίσχυση των νόμων για την ισότητα των φύλων και τα εργασιακά δικαιώματα,
Όσον αφορά στην εκπαίδευση, αναφέρεται πως στην Ελλάδα είναι ελεύθερη και υποχρεωτική, ενώ για τους προσφυγόπαιδες αναφέρει ότι παρά τα προβλήματα «ο αριθμός των προσφυγοπαίδων που έμειναν εκτός σχολείων ήταν σχετικά μικρός σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια».
Θα ρωτήσει κάποιος – και λογικά: Αφού υπάρχουν τόσες πολλές θετικές αναφορές, για ποιο λόγο έγινε τόση φασαρία;
Η απάντηση είναι πως είναι τόσες πολλές οι καταγγελίες των δήθεν «ανθρωπιστών» που παρατίθενται χωρίς καμιά επαλήθευση και τελικά κυριαρχούν επικοινωνιακά.
Μια δεύτερη απάντηση είναι πως ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί έσπευσαν να υπερτονίσουν τις «καταγγελίες» και να τις σερβίρουν ως… αδιαμφισβήτητα γεγονότα.
Με την διαφορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του είναι οι τελευταίοι που πρέπει να μιλούν. Το μόνο που πρέπει είναι να κοιταχτούν στον καθρέφτη των εκθέσεων που αφορούσαν την δική τους διακυβέρνηση…
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου