Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Ρωσία: Μία περίεργη τρομοκρατική ενέργεια

Δεκαοκτώ λεπτά ήταν αρκετά για να ολοκληρωθεί η φρικώδης τρομοκρατική ενέργεια στον συναυλιακό χώρο Crocus Hall στα περίχωρα της Μόσχας. 
Οι τρομοκράτες, πάρκαραν έξω από το κτήριο στις 19.55 και αναχώρησαν ανεμπόδιστα στις 20.13. Αφήνοντας πίσω τους 160 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες.
Τα αίτια, τα κίνητρα και οι ηθικοί αυτουργοί είναι κάτι που ίσως μάθουμε τις επόμενες ημέρες, ίσως και όχι. 
Μέχρι στιγμής, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Κρεμλίνου επιμένει στο λεγόμενο «ουκρανικό ίχνος», θέλοντας να εμπλέξει σε αυτή την υπόθεση τη γειτονική χώρα στην οποία έχει εισβάλει πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Μόνο που ο σχεδιασμός και η εκτέλεση αυτής της τρομοκρατικής επιχείρησης πόρρω απέχει από άλλες, στις οποίες ήταν αναμεμειγμένες οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας...

Ισλαμική τρομοκρατία

Νηφάλιοι παρατηρητές και σχολιαστές εντός της Ρωσίας, έχουν επισημάνει μία σειρά χαρακτηριστικών, τα οποία ταιριάζουν πιο πολύ στην ισλαμική τρομοκρατία, όπως για παράδειγμα το ότι οι τρομοκράτες ενώ θα μπορούσαν να σκοτώσουν πολύ περισσότερους με τα όπλα τους, προτίμησαν να δημιουργήσουν μία χαώδη κατάσταση και να σπρώξουν το πλήθος προς τις κλειδωμένες πόρτες κινδύνου, βάζοντας ταυτόχρονα φωτιά με εύφλεκτα υλικά που είχαν στα σακίδιά τους.

Αξιοσημείωτη είναι η επιλογή του χρόνου, δηλαδή το βράδυ της Παρασκευής, όταν οι δρόμοι της ρωσικής πρωτεύουσας είναι απροσπέλαστοι λόγω της αυξημένης κίνησης, πράγμα που εξηγεί το γεγονός πως η πρώτη ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων έφτασε με μια μιάμιση ώρα καθυστέρηση.

Κοιτάζοντας, όμως τον χάρτη της περιοχής κάποιος, έκπληκτος διαπιστώνει πως σχεδόν απέναντι και σε μικρή απόσταση βρίσκεται το αρχηγείο της διαβόητης Ρωσικής Στρατιωτικής Κατασκοπίας, η οποία φημίζεται για τις σκληρά εκπαιδευμένες μονάδες της, τις ΣΠΕΤΝΑΖ.

Η Ρωσία έχει τους δικούς της, ανοιχτούς λογαριασμούς με το Ισλάμ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Ο Βόρειος Καύκασος και τα διάφορα υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως το, κατ’ ουσία, Χαλιφάτο της Τσετσενίας, η Ινγκουσετία, η Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια, αλλά και οι παράνομα κατεχόμενες περιοχές της Γεωργίας, όπως η Νότια Οσετία και Αμπχαζία, είναι ένα θερμοκήπιο όπου τα άνθη της ισλαμικής τρομοκρατίας ανθίζουν διαρκώς και αυτό φαίνεται από τις συχνές «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» των ομοσπονδιακών αρχών ασφαλείας σε αυτές τις περιοχές.

Εκτός από αυτό, ας μην ξεχνάμε πως χάρη στα ρωσικά όπλα και, κυρίως, στα ρωσικά αεροπλάνα που βομβάρδιζαν αδιακρίτως τις θέσεις του ISIS στη Συρία, κατέστη δυνατή η εκδίωξη των τζιχαντιστών και ο περιορισμός τους σε μικρές, παραμεθόριες περιοχές.

Αν αληθεύει η εκδοχή πως οι τρομοκράτες ήταν Τατζίκοι, τότε ενισχύεται η άποψη πως πρόκειται για ενεργούμενα του ISIS Χορασάν, αφού το Τατζκιστάν θεωρείται η πύλη εισόδου πολλών Αφγανών προς τη Ρωσία, πράγμα άλλωστε που είχε απασχολήσει τις ρωσικές αρχές, σε σημείο που δημιούργησαν κοινές μονάδες ελέγχου των συνόρων, χωρίς αποτέλεσμα, όπως φαίνεται.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, όμως, είτε μάθουμε, είτε δεν μάθουμε ποτέ την πραγματική αλήθεια - που είναι και το πιο πιθανό - η εκδοχή των ισλαμοτρομοκρατών προκάλεσε την κατάρρευση του αντισημιτικού μετώπου στη Ρωσία, όπου εθνικιστές, εθνομπολσεβίκοι, χριστιανοταλιμπάν, προπαγανδιστές του διαρκούς πολέμου κ.λπ. είχαν συνασπισθεί κατά του Ισραήλ, υμνώντας στην τρομοκρατία της ΧΑΜΑΣ. Με τον δύσκολο τρόπο έμαθαν πως για το Ισλάμ εκείνο που προέχει είναι η εκδίκηση και όχι η ιδεολογική ή η εφήμερη πολιτική συγγένεια.

Αναπάντητα ερωτηματικά

Υπάρχουν, παρόλα αυτά, ορισμένα ερωτηματικά που μας υποχρεώνουν να αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα την επίσημη εκδοχή.

  • Οι φερόμενοι ως τρομοκράτες κατάφεραν να ξεφύγουν με τα όπλα στα χέρια τους, από μία περιοχή, η οποία είχε αποκλειστεί από εκατοντάδες αστυνομικούς και άντρες της FSB.
  • Επί μιάμιση ώρα πυροβολούσαν και σκότωναν ανεμπόδιστοι αθώους ανθρώπους μέσα στον συναυλιακό χώρο.
  • Αναχώρησαν ήρεμα, χωρίς να τους σταματήσει κανείς με τα αυτοκίνητα που είχαν έρθει.
  • Με τα ίδια αυτοκίνητα, αποφάσισαν να διασχίσουν μία μεγάλη απόσταση και να περάσουν από τη γραμμή του μετώπου με την Ουκρανία.
  • Κατά τη σύλληψη τους ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί, αλλά όλοι συνελήφθησαν ζωντανοί.
  • Η φωτογραφία που δημοσιοποίησε ο ISIS με τα πρόσωπα των «μαχητών» του στο Telegram σύμφωνα με την ομάδα ανεξάρτητης, ερευνητικής δημοσιογραφίας, συμπίπτουν με τις φωτογραφίες των συλληφθέντων. Προκύπτει, όμως, το ερώτημα: γιατί οι ρωσικές αρχές και τα φερέφωνά τους, δείχνουν προς την Ουκρανία; Μήπως πρόκειται για μία ακόμη επιχείρηση επηρεασμού της κοινής γνώμης, μετά τα «θριαμβευτικά εκλογικά αποτελέσματα» και την έναρξη ενός νέου κύκλου διώξεων και ενίσχυσης του αστυνομικού κράτους;

Το σενάριο αυτό «μπάζει», αλλά μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ την πραγματική αλήθεια.

Ποιος ωφελείται

Τους τελευταίους μήνες, τόσο τα επίσημα δίκτυα προπαγάνδας του Κρεμλίνου, όσο και τα λεγόμενα Ζ κανάλια στο Telegram έχουν ξεσαλώσει, κυριολεκτικά, για την ανάγκη ενός δεύτερου κύματος επιστράτευσης, προκειμένου το Υπουργείο Άμυνας να σχηματίσει δύο στρατιές, στόχος των οποίων θα είναι να περικυκλώσουν την πόλη Χάρκοβο και να την καταλάβουν, ξεπλένοντας την ντροπή της απώθησής τους από τις ουκρανικές δυνάμεις πέρσι.

Το νέο στοιχείο αυτής της επιστράτευσης είναι πως θα υποχρεώσουν τους κληρωτούς που καλούνται να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, να υπογράψουν συμβόλαια με το Υπ. Άμυνας και να γίνουν επαγγελματίες μισθοφόροι, έτσι ώστε οι απώλειες τους να μην καταγράφονται στις επίσημες καταστάσεις.

Αν επιβεβαιωθεί αυτός ο σχεδιασμός, τότε είναι ξεκάθαρο ποιος ωφελείται από αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και ο ηθικός αυτουργός ή σχεδιαστής της.

Η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια, άνοιξε έναν νέο κύκλο στην πολιτική ιστορία της Ρωσίας. Η προσοχή της κοινής γνώμης έφυγε από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Η κοινωνία νιώθοντας απειλή θα συσπειρωθεί γύρω από τον ηγέτη που ενσαρκώνει το πολυεθνικό έθνος. Μένει να δούμε τώρα, τις αλλαγές που θα γίνουν τα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας, για να προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε ποια φατρία της ελίτ ενισχύθηκε και ποια αποδυναμώθηκε.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: