Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μ. Βορίδης: Πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας, θα λάβουν την απάντηση στη Βουλή και στις ευρωεκλογές

Λίγες ώρες πριν τη «μάχη» των αρχηγών στη Βουλή και την αυλαία της τριήμερης συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, που διεξάγεται σε κλίμα ακραίας πόλωσης, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης βάλλει ευθέως κατά των Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Κασσελάκη, μιλώντας για πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών, από την αντιπολίτευση.
Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας -στην οποία η κυβέρνηση έχει αποδώσει κίνητρα εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων- ο κ. Βορίδης περιγράφει τις «ρωγμές» στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, που επιχειρήθηκε να... παρουσιαστεί ως ενιαίο, αναγνωρίζοντας, όπως λέει σκωπτικά ίσως, στον κ. Ανδρουλάκη ότι μετέτρεψε σε ουρά του την αξιωματική αντιπολίτευση. Τονίζει, ωστόσο, ότι η εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή δε βασίζεται σε κανένα νέο στοιχείο.

«Η πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη μας οδηγεί σε μια επανάληψη της συζήτησης επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Από τη μια είναι επιτυχία του κ. Ανδρουλάκη να μετατρέπει την υπό τον κ. Κασσελάκη Αξιωματική Αντιπολίτευση σε ουρά του, ειδικά δε μετά τις δηλώσεις του περί “κοκορομαχίας”, περί “σόου”, περί ατελέσφορου της πολιτικής πρωτοβουλίας», δηλώνει ο Υπουργός Επικρατείας, θυμίζοντας το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο χαρακτήριζε «σόου» την πρόταση δυσπιστίας και αντιπρότεινε παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και διεξαγωγή ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών με παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή, ότι το επίμαχο δημοσίευμα δεν προσέφερε τίποτε νέο στα στοιχεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, έχοντας μόνο έναν παραπλανητικό, όπως χαρακτήριζαν τίτλο, με τον Υπουργό Επικρατείας να τονίζει ότι επί της ουσίας η αντιπολίτευση δε μπορεί να ασκήσει κριτική για τα μείζονα ζητήματα και επιδιώκει την πτώση της κυβέρνησης, βασιζόμενη απλώς στη διαφωνία για τις ποινικές ευθύνες της τραγωδίας.

«Από την άλλη, αν όλο κι όλο που έχει να προσάψει η Αριστερή Αντιπολίτευση στην Κυβέρνησή μας είναι ότι διαφωνούν στην αξιολόγηση που έκανε η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως προς την απόδοση των ποινικών ευθυνών για τα Τέμπη, τότε αυτό σημαίνει ότι προφανώς δεν έχουν να πουν κάτι για την Οικονομία, την Ανάπτυξη, την ανεργία, την Εθνική Άμυνα, την Υγεία, την Παιδεία, την ενεργειακή πολιτική, τη φορολογική πολιτική, τη μετανάστευση, τις πολιτικές για τον δημόσιο τομέα και απλώς θέλουν να πέσει η Κυβέρνηση γιατί έχουμε διαφορετική εκτίμηση για το ζήτημα των ευθυνών στα Τέμπη: εμείς λέμε ατομική ευθύνη και χρόνια συστημικά προβλήματα του σιδηροδρόμου, αυτοί λένε ατομική ευθύνη των υπαλλήλων, αλλά και ποινική ευθύνη υπουργών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Η προαναγγελθείσα απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου. Ο Υπουργός Επικρατείας κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί την πολιτική εκμετάλλευση μιας τραγωδίας, παραπέμποντας στο αποτέλεσμα της επικείμενης κάλπης, όπου, όπως λέει, θα δοθεί και η απάντηση των πολιτών.

«Προφανώς και σε αυτό η Νέα Δημοκρατία λέει το σωστό για όλους τους λόγους που κατ’επανάληψη έχουμε εξηγήσει. Πλην όμως αυτός ως λόγος προτάσεως δυσπιστίας για να πέσει η Κυβέρνηση φανερώνει και το μέγεθος της πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας. Θα λάβουν την απάντηση και στη Βουλή αλλά σύντομα και στις Ευρωεκλογές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι το κρίσιμο κρας-τεστ τόσο για την κυβέρνηση, όσο, όμως και για την αντιπολίτευση, που επέλεξε να κάνει χρήση του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού της «όπλου» για τους επόμενους έξι μήνες. Κρίσιμο κρας-τεστ όχι μόνο για το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, που αναμένεται να κυριαρχήσει και το επόμενο διάστημα, αλλά για μια σειρά επιλογών κυβερνητικής πολιτικής ή αντιπολιτευτικής τακτικής. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν στη διάθεσή τους ένα διάστημα 74 ημερών, που απομένουν έως την 9η Ιουνίου.

Μάκης Βορίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: